Biro ATTILA
39934 vizualizări 7 oct 2014

La finalul săptămânii trecute, Parchetul General a anunţat că procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti investighează un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală în care este vizată activitatea companiei Lukoil, mai exact platforma de rafinare de la Ploieşti.

Surse judiciare au arătat pentru gândul investigaţia în dosarul de spălare de bani şi evaziune fiscală este supervizat chiar de către procurorul general Tiberiu Niţu. Procurorul General nu a răspuns la solicitările gândul de a explica de ce a fost ridicat sechestrul în acest caz la doar 24 de ore de la criticile publice ale premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz..

Alte surse din cadrul sistemului judiciar au declarat, în jurul prânzului, pentru gândul, că sechestul a fost ridicat parţial. Sursele citate ne-au precizat că a fost ridicat sechestrul pe materia primă utilizată de rafinăria Lukoil din Ploieşti. Este vorba de 600.000 tone de ţiţei şi alte materii prime. Pe de altă parte, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti spune, într-un comunicat oficial, că, de fapt, a ridicat sechestrul pe conturile bancare, pentru ca societatea să îşi poată plăti salariaţii. „La data de 06.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parţială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploieşti să îşi desfăşoare activitatea curentă în condiţii de normalitate cu terţii şi să plătească drepturile salariale şi contribuţiile la bugetul de stat”, se arată în comunicat.

Potrivit datelor oficiale S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. a declarat autorităţilor că în 2013 a avut în medie 400 de angajaţi, această cifră fiind departe de 3500 de angajaţi amintiţi de Victor Ponta. 

Comunicatul Parchetului Ploieşti, în spiritul cererii lui Victor Ponta: să se plătească salariile

Cu 24 de ore în urmă, Victor Ponta a solicitase indirect asta. A transmis public că procurorii trebuie să se gândească la soarta celor 3500 de angajaţi. „Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba...sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm - nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea", a spus premierul Victor Ponta. La finalul anului trecut compania Lukoil a raportat autoritatilor ca a avut în medie 3105 angajaţi.

Surse judiciare apropiate anchetei susţin că procurorii de la Ploieşti au pus sechestru pe toatea activele Lukoil din Ploieşti şi pe toate conturile. Aceleaşi surse ne-au precizat că ar fi fost o eroare a procurorilor că nu au anticipat că o asemenea măsură urma să ducă la disfuncţionalităţi în activitatea companiei.

gândul a consultat experţi independenţi în procedură penală care au explicat că în cadrul anchetei penale procurorul poate pune sechestru pe toate conturile unei companii. Nu există o interdicţie, în afara unor excepţii. Procurorul nu poate indisponibiliza o proprietate a statului sau dacă un bun are un regim special. Până şi salariile într-o oarecare măsură pot fi puse sub sechestru, dar numai o mică parte. Nu este cazul nostru, pentru că nu salariaţii sunt suspecţi în dosar. Doar în cazul în care un cetăţean obişnuit este investigat procurorul poate să îi indisponibilizeze o parte din salariu. 

În schimb, aceiaşi experţi au arătat că, în cazul sechestrelor pe conturile unei companii, cutuma este următoarea: se pun sechestre pe toate conturile, indiferente că din ele se plătesc sau nu salarii, apoi compania constituie un depozit cu suma considerată prejudiciu pe care îl pune la dispoziţia procurorului, după care conturile pentru salarii sau operaţiuni curente sunt eliberate de sechestru. Aceasta este o procedură normală şi utilizată de procurori în ancheta penală, ne-au precizat sursele citate.

În cazul Lukoil, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti nu a anunţat că Lukoil a creat un depozit special pentru a fi indisponibilizat. Procurorii au anunţat însă să sechestrul a fost exstins asupra alor bunuri deţinute de companie.

CSM discută intervenţia lui Ponta

CSM a anunţat că în şedinţa de joi, 9 octombrie, vor fi analizate declaraţiile lui Victor Ponta în acest caz. Plenul CSM va decide dacă va sesiza Inspecţia Judiciară în acest caz. Inspecţia judiciară ar putea constata că declaraţiile lui Ponta au afectat independenţa procurorilor şi o posibilă imixtiune a premierului, şeful executivului în puterea judecătorească. Altfel spus, o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat.

Cazul Lukoil descopuns în şase episoade esenţiale

Episodul 1. Joi, 2 octombrie, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a anunţat că a efectuat 23 de percheziţii la companiile din grupul Lukoil: S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L.. Toate sunt companii înregistrate în Ploieşti. Parchetul a anunţat că investighează un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul stabilit este de 230 milioane euro.

„În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani”, a explicat parchetul într-un comunicat public.

Până în prezent a fost pus sub acuzare directorul general al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au anunţat, marţi, reprezentanţii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, a relatat Mediafax.

Mediafax a relatat că „patru dube ale Poliţiei au plecat joi după-amiază încărcate cu documente de la sediul rafinăriei Lukoil situat în cartierul Mihai Bravu din Ploieşti, la finalul unor percheziţii care au durat peste şase ore, timp în care procurorii au verificat documente în două clădiri de birouri din incinta rafinăriei”.

Episodul 2. Vineri, 3 octombrie, Lukoil emite un comunicat în care spune următoarele: „Autorităţile de drept din România au efectuat o verificare la sediile companiilor Grupului Lukoil, aflate pe teritoriul Rafinariei PETROTEL-LUKOIL, din Ploieşti”. Tot vineri, Mediafax a relatat că Lukoil a început procedurile de sistare a producţiei la rafinăria din Ploieşti.

Episodul 3. În cadrul investigaţiei, procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti au pus sechestru pe bunurile Lukoil din localitate. Este vorba de un sechestru asigurător. Procedurile judiciare obligă practic procurorii să pună sub sechestru asigurător bunurile unei persoane sau companii. În esenţă ,sechestrul asigurător înseamnă că bunul luat în evidenţă de parchet nu mai poate fi vândut. Aceste sechestre se impun pentru ca statul să poate ulterior la finalul unui proces să recupereze prejudiciul.

Surse judiciare au explicat pentru gândul procurorii au aplicat doar măsura sechestrului asigurător, şi nu au dat o altă dispoziţie, cum ar fi aceea de oprire a producţiei. De altfel, aceleaşi surse au explicat că procurorii nu pot dispune sistarea producţiei.

Episodul 4. Compania, sindicatul şi ambasadorul Rusiei în România reacţionează şi acuză procurorii că au închis producţia la rafinăria Lukoil din Ploieşti. Într-o declaraţie publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov susţine că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producţia ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei „Lukoil" din România”.

Atât ambasadorul Rusiei, cât şi sindicaliştii Lukoil au vehiculat o informaţie inexactă în acest caz. Pe toată durata zilei de luni, 6 octombrie, au menţionat în spaţiul public că operaţiunile rafinăriei Lukoil au fost sistate din ordinul procurorilor. Acestă informaţie nu este susţinută de fapte reale. Surse apropiate anchetei au explicat că procurorii au dispus numai sechestrul asigurător al bunurilor companiei, nu şi sistarea producţiei. Sindicatul angajaţilor Lukoil i-a scris premierului Ponta o scrisoare în care i-a cerut să intervină caz pentru ca producţie să fie reluată.

Episodul 5. Ponta atacă procurorii care anchetează dosarul Lukoil. Într-o declaraţie publică, premierul Ponta a criticat decizia procurorilor de pune sechestru pe bunurile Lukoil. ”Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta", a declarat Ponta.

Episodul 6. La 24 de ore după reacţia premierului, procurorii ridică sechestrul. „În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice", se arată într-un comunicat al companiei transmis marţi.

Episodul 7. După ce procurorii au ridicat schestrul de pe conturile companiei, Victor Ponta a salutat decizia, explicând că este bucuros că salariaţii o să îşi primească lefurile. „Îmi doresc ca, ori de câte ori este vorba de locuri de muncă, să avem o poziţie foarte clară, de salvare a acestora. Vreau să spun încă o dată - şi îl rog pe ministrul Justiţiei să transmită corect ceea ce am spus - e foarte bine ca justiţia să îşi facă datoria, ca cei care au păgubit statul să plătească şi să recuperăm prejudiciile. Îi felicit pe toţi procurorii şi judecătorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovaţi. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă - că noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecătorului - de...în cazul Lukoil sunt 3.500 de angajaţi. Mă bucur că o să îşi primească salariile vineri şi să avem de fiecare dată o gândire de a salva locurile de muncă şi interesele economice", a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.

Mai multe despre acest caz, în ordinea cronologică a apariţiei articolelor:

 

Citește și: