Andreea Traicu
286 vizualizări 16 apr 2018

Astfel, în intervalul menţionat, o echipă formată din trei inspectori va verifica dacă au fost remediate deficienţele constatate la controlul anterior, Inspecţia Judiciară precizând că iniţiativa aparţine Secţiei pentru procurori a CSM, ca urmare a unei hotărâri din 31 octombrie 2017 referitoare la controlul de management care a avut loc anul trecut la DNA .

Potrivit Inspecţiei Judiciare, se verifică dosarele mai vechi de un an de la data primei sesizări, cauzele repartizate spre soluţionare procurorilor Doru Florin Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga şi comunicări procedurale pentru anul 2016, în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu, în privinţa respectării prevederilor art. 145 CPP, privind informarea persoanei supravegheate şi metode speciale de supraveghere sau cercetare.

În ceea ce priveşte, "monitorizarea cauzelor şi implicarea procurorilor cu funcţii de conducere şi cu funcţii de execuţie în soluţionarea cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, urmând a se dispune următoarele măsuri:
- emiterea planului de anchetă, în special în cauzele complexe, în conformitate cu prevederile art. 82 lit. d) din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
- în cazurile în care se dispune delegarea ofiţerilor de poliţie pentru efectuarea actelor de urmărire penală, acestea vor fi indicate în ordonanţă în mod concret, urmând a se stabili şi termen pentru efectuarea acestora; exercitarea corespunzătoare de către procuror a controlului privind respectarea termenelor stabilite în dosarele în care s-a dispus delegarea;
-verificarea eficientă, prin controlul operativ curent, exercitat de către procurorul şef secţie şi adjunctul acestuia, a modului în care procurorii cu funcţii de execuţie duc la îndeplinire cele propuse mai sus, precum şi criteriile acestora de prioritizare a activităţilor desfăşurate;

- verificarea măsurilor luate de procurori în vederea soluţionării cu prioritate a cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări", potrivit inspectorilor.

Referitor la cauzele instrumentate celor doi foşti magistraţi ai DNA, inspectorii spun că la controlul precedent, "din cauza refuzului constant de a fi prezentate, spre verificare, dosarele repartizate spre soluţionare procurorului DNA Mihaela Moraru Iorga, revocat din funcţie, nu s-a putut efectua controlul ritmicităţii administrării probelor în aceste cauze. În ceea ce priveşte dosarele repartizate spre soluţionare procurorului Doru Florin Ţuluş, şi acesta revocat din funcţie, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fişe transmise inspectorilor judiciari, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial".

"Din cauza neprezentării situaţiei referitoare la comunicarea prevăzută de art. 145 CPP, pentru anul 2016, nu a putut fi verificată comunicarea către toţi subiecţii măsurilor de supraveghere tehnică,
a acestei măsuri. Totodată, inspectorilor judiciari le-a fost prezentată doar situaţia soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă, nu şi a celor dispuse prin rechizitoriu", completează inspectorii referitor la informarea celor care au fost interceptaţi despre această măsură.

Citește și: