57 vizualizări 18 iul 2006
Inspectoarea pentru invatamant prescolar din Ministerul Educatiei, dna Viorica Preda, spune ca nu are nici o vina daca 8 din cele 20 de carti ale bibliografiei examenului de titularizare pentru educatoare nu se gasesc nici in librarii, nici la biblioteci, nici la inspectoratele scolare, pentru simplul fapt ca ele apartin unei edituri-fantoma.

Dna inspector Preda spune ca nu are nici o responsabilitate, fiindca nu doar anumite carti sunt greu accesibile, ci chiar documentele oficiale ale activitatii didactice, cum este "Programa activitatilor instructiv-educative", care este la fel de greu accesibila, fiindca este editata de aceeasi editura de apartament, "V&I Integral".

Despre faptul ca o editura de apartament editeaza programa oficiala a MEC-ului, dna inspector ne-a spus: "Nu s-a organizat nici o licitatie pentru aceasta, pentru ca dna Ionescu (directoarea "V&I Integral") ne-a propus s-o editeze in regie proprie". Faptul ca editura nu are nici retea proprie de difuzare, nici colaborare cu alti difuzori n-o deranjeaza pe dna inspector. Dansa stie ca "V&I Integral" este o "editura serioasa care editeaza revista invatamantului primar, auxiliare pentru gradinite si carti pentru doamnele educatoare". In scrisorile metodice pe care dna inspectoare le trimite gradinitelor din Romania, doamna recomanda cadrelor didactice sa cumpere cartile, programa scolara si auxiliarele editurii. Numarul de telefon al editurii, de neaflat de la MEC, inexistent la Romtelecom, neexistent in reteaua Uniunii Editorilor din Romania si nici la Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte din Romania, este, dupa cum afirma directoarea Ionescu, scris insa negru pe alb pe programa scolara, unde apare si adresa, o casuta postala. Programa scolara este document oficial, public, si responsabilitatea fata de continutul acesteia apartine MEC-ului. Dna inspector neaga ca ar avea o atitudine partinitoare fata de o editura, desi evidentele sunt clare, si crede ca educatoarele care ne-au semnalat ca nu gasesc cartile editurii "V&I Integral", pentru a se pregati de examen, dau dovada de idei nostime: "Mi se pare nostim ce spuneti. Cartile se gasesc in retea, la inspectorate, la Biblioteca pedagogica, in bibliotecile gradinitelor, cel putin cate un exemplar. Ele au fost alese pentru ca «spun ce trebuie sa spuna reforma»". Pe unde am intrebat noi, ele nu erau de gasit, insa.

Nostim este ca intr-o gradinita nu avem un singur educator si ca, in general, cei 2.000 de candidati din acest an ar fi fost normal sa poata avea acces la cartile din bibliografie, nu sa ajunga, musai, la dna inspector pentru a face rost de carti.

Acest lucru ni s-a intamplat si noua, fiindca numai dna Preda stia numarul de telefon al dnei directoare Ionescu. Atat de draga si apropiata ii este dnei inspector editura, ca a si gresit bibliografia, intrucat cartea "Metoda proiectelor la varstele timpurii" nu este editata de "V&I Integral", dupa cum spune directoarea, ci de alta editura. Mai mult, aceeasi directoare Ionescu ne-a spus ca trei din cele 8 carti "nu s-au mai reeditat din 2000" si doar una "va aparea intr-o noua editie, la toamna".

Poate ministrul Hardau o va intreba pe dna inspectoare cum apreciaza faptul ca trece in bibliografia de examen documente oficiale ale MEC-ului si carti metodice (editate de o editura de apartament si difuzate in 2000) in tiraje de buzunar, cand la acest examen are dreptul sa participe orice cadru didactic. Ce sanse are un educator sa ajunga la programa, daca nu trece mai intai pe la dna inspector Viorica Preda?

Oare numele editurii "V&I Integral" reprezinta initialele celor doua doamne (inspectoarea Viorica Preda si directoarea Ionescu)?

Citește și: