8497 vizualizări 2 feb 2010

Institutul de Bioresurse Alimentare, cel care hotărăşte dacă unsupliment alimentar poate să fie vândut în România, nu testeazăprodusele naturiste cărora le dă avizul. Verifică actele pe careproducătorul le are la dosar, între care un buletin de analize, pecare şi-l aduce singur. "Ei vin cu testarea făcută, la dosar sedepune un buletin de analize făcut de un laborator acreditat dinRomânia sau din străinătate. Noi am notificat (n.r. avizat) 5.000de produse, în produsele astea se pot găsi 20.000 de substanţe, nule pot testa pe toate, sunt unele substanţe pe care nici nu leputem testa în România. În cazul unei capsule de slăbit, nu pornimde la ideea că are sibutramină, ne bazăm pe buna credinţă aproducătorului. În plus, costă enorm să testezi sibutramina", spuneNastasia Belc, directorul general al Institutului de BioresurseAlimentare (IBA), aflat în subordinea Ministerului Agriculturii.Institutul mai verifică dacă ingredientele din produs nu se află pelista plantelor interzise sau dacă produsul nu este contaminat.Testarea suplimentelor alimentare, continuă directoarea, se facedoar în cazul în care producătorul nu are deja un buletin deanalize.

Le avizează, dar nu le-ar consuma

Deşi conduce instituţia care îşi dă avizul pentru intrarea pepiaţă a suplimentelor alimentare, Nastasia Belc n-ar recomandanimănui să le consume: "În afară de ceaiuri de tei sau de muşeţel,n-aş recomanda nimănui să ia suplimente alimentare, sunt suficientevitaminele pe care ni le luăm din mâncare. Eu nu ştiu prin cetehnologie a fost creat un produs naturist, nu am siguranţa unorbune practici ale producătorului. De la o plantă poate să fie bunădoar o frunză sau o floare, de unde să ştiu eu dacă producătoruln-a folosit tulpina? Ar trebui ca suplimentele alimentare să fiefăcute doar de producători cu certificare ISO". Chiar şi în cazulîn care ar testa produsele, Nastasia Belc spune că nu poate aveasiguranţa că producătorul nu schimbă reţeta după ce primeşteavizul. Şi se teme de pastilele venite din China: "Pe un producătorromân ştii de unde să îl iei, în plus sunt destui producători dinRomânia certificaţi ISO. Dar nu poţi să ştii dacă suplimentelevenite din China au fost chiar făcute în China sau pe unvapor".

Pe propria răspundere a producătorului

Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii, spunecă niciodată nu se fac analize la suplimentele alimentare dinplante. "Sunt notificate pe răspunderea producătorului,producătorul sau distribuitorul declară pe propria răspundere căsunt din plante. Aşa se face în toată Europa", arată ea, adăugândcă doar medicamentele sunt analizate de Agenţia Naţională aMedicamentului. Numai în cazul în care un consumator facereclamaţie şi spune că a avut probleme cu un supliment alimentarsau dacă există o notificare prin sistemul european de alertărapidă cu privire la un astfel de produs, instituţiile de controlale statului sechestrează, analizează şi distrug întreg stocul,dacă se descoperă că e neconform. "În acest caz, instituţiile decontrol sunt Inspecţia Sanitară de Stat, Autoritatea Naţionalăpentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională SanitarăVeterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care gestionează şisistemul european de alertă rapidă. Tot timpul se duc şi verificăcâte ceva, cei de la Inspecţia Sanitară de Stat sunt tot timpul peteren", declară Oana Grigore. În vară, ANSVSA a fost anunţată prinsistemul de alertă rapidă de către autoritatea echivalentă dinBelgia că un lot din "Capsula de slăbit", importat din China,conţine sibutramină. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi aiANSVSA au confiscat şi distrus toate produsele din acel lot pe carele-au găsit.

INFO PLUS:

"Nu ne permitem să vindem produse nocive"

George Axinte, directorul de vânzări al unui magazine online deproduse naturiste, spune că se bazează pe recomandările mediciloratunci când decide sau nu să vândă un produs. "Nu ne permitem săvindem ceva care nu face bine oamenilor, pentru că atunci dispăremde pe piaţă", afirmă el. Axinte spune că a avut şi el în vară unlot mic de pastile pentru slăbit contaminate cu sibutramină. "S-aepuizat însă rapid, când au venit organele de control nici nu lemai aveam. De atunci însă nu am mai vândut acel tip de produs."

Pastile contrafăcute

În toamnă, DIICOT a arestat trei personae acuzate că au adus dinChina şi au distribuit în România varianta contrafăcută a "Capsuleipentru slăbit". Originalul nu conţinea sibutramină, însă variantacontrafăcută da. Adrian Mutu susţine acum că sibutramina pe care oavea în organism provine dintr-o astfel de pastilă piratată. Celetrei persoane arestate de DIICOT au fost ulterior eliberate, acestafiind singurul caz legat de suplimente alimentare contrafăcute, pecare l-a instrumentat DIICOT. (D.C.)

Citește și: