Biro ATTILA
8298 vizualizări 26 aug 2014

Cel care l-a apărat şi cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu se vor afla încă o dată faţă în faţă, în cadrul unei dezbateri care va avea loc în 1 septembrie şi care va fi găzduită de portalul Juridice.ro. Potrivit organizatorilor, dezbaterea a pornit de la un articol de specialitate scris de Camelia Bogdan şi publicat de portalul menţionat. Este vorba despre textul intitulat "Despre (in)compatibilităţi penale" în care judecătoarea argunmentează teza potrivit căreia un judecător care dispune măsuri asiguratorii în timpul procesului penal nu este incompatibil pentru a judeca mai departe cauza.

Reamintim faptul că avocatul Gheorghiţă Mateuţ a solicitat de trei ori recuzarea judecătoarei Camelia Bogdan în timpul judecării apelului în urma căruia Voiculescu a fost condamnat. Unul din aspectele ridicate fiind exact acela că judecătoarea nu este imparţială.

În textul publicat pe Juridice.ro, Camelia Bogdan a folosit drept exemplu şi dosarul Loteria I, în care Gheorghe Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare. Şi în acest dosar, imparţialitatea judecătoarei Bogdan a fost pusă sub semnul întrebării, pentru că ar fi dispus sechestrearea unor bunuri în timpul procesului. În 2013 un alt complet al Tribunalului Bucureşti dispunea recuzarea Cameliei Bogdan.

După publicarea articolului, Copos a cerut ca CSM să intervină şi să o sacţioneze pe judecătoarea Bogdan, pentru că ar fi indicat o soluţie în dosarul său înainte de pronunţarea sentinţei. Articolul a fost publicat în 20 august, iar sentinţa a fost dată în 25 august.

Dosarul lui Dan Voiculescu a fost judecat de către judecătoarea Camelia Bogdan şi de către judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea. Camelia Bogdan este unul dintre judecătorii tineri din sistem şi a promovat recent la secţia a II-a penală a Curţii de Apel Bucureşti. Tot ea a fost cea care a judecat până la un moment dat dosarul în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. A fost eliminată, însă, din complet pentru că judecătoarea Elena Burlan, de la Tribunalul Bucureşti, a considerat că judecă mult prea repede dosarul.

Camelia Bogdan are şi o bogată expertiză în infracţiunile economice, în special în cele legate de spălarea banilor, expertiză recunoscută, în timpul procesului, şi de Dan Voiculescu.

Judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea a promovat şi el de curând la Curtea de Apel Bucureşti. Anul acesta, el a promovat de la Judecătoria sector 4, la Tribunalul Bucureşti. A fost judecător la judecătoria Buzău până în 2010. Potrivit portalului magistrati.ro, el a refuzat să-l elibereze condiţionat pe Sorin Ovidiu Vântu pe motiv că acesta "nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale" şi "nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit". Instanţa a avut suspiciuni cu privire la modul în care Vântu a putut să dea peste 3.000 de telefoane din închisoare.

Citește și: