Gandul.info
Raluca ION
506 vizualizări 8 apr 2011

Un crâmpei de emisiune la radio a fost cel care aîntors manuscrisele lui Cioran din drumul lor spre un colecţionarsau un muzeu din străinătate şi a făcut ca ele să ia caleaRomâniei, spune George Brăiloiu, omul de afaceri care le-a cumpăratşi a anunţat că le donează statului român.

George Brăiloiu, avocatul care a vândut în ultimii doi anicertificate de emisii de dioxid de carbon în valoarea de 150 demilioane de euro, povesteşte că a auzit, miercuri, la radio, cămanuscrisele şi documentele personale ale filozofului Emil Cioranurmau să fie scoase a doua zi la licitaţie.

Licitaţia a durat aproape cinci ore

"Ascultam RFI şi am prins un fragment din emisiune. Amînţeles că statul român nu participă la licitaţie şi mi s-a părutrevoltător, mai ales că preţul era estimat de casa de licitaţii la100.000 de euro, extrem de puţin. Eram în România şi amînceput să dau telefoane, nu ştiam unde are loc licitaţia, cine oorganizează, care este regulamentul. Am găsit un broker în Franţacare ne-a înscris în ultima secundă", a declarat pentrugândulBrăiloiu care a cumpărat colecţia prin compania sa, KDF Energy. Avorbit cu brokerul la telefon timp de patru-cinci ore, cât a duratlicitaţia, timp în care suma maximă pe care era dispus să o alocepentru colecţie a crescut de la 200.000 de euro la 405.000de euro. "După plătirea taxelor, suma va depăşi500.000 de euro. Nu ştiu cu cine am concurat şiidentitatea mea a fost secretă până când au aflat-o jurnaliştiifrancezi. Am înţeles că au fost 30 de participanţi, colecţionari,universităţi şi institute din Europa. Am văzut ulterior că auparticipat la licitaţie şi BCU şi TVR, care şi-au dorit câte oparte din fondul Cioran. Eu am vrut să îl cumpăr pe tot şisă îl aduc în ţară întreg", spune Brăiloiu. Potrivitacestuia, manuscrisele vor ajunge la o instituţie culturală dinRomânia, precum Biblioteca Centrală Universitară, iar el îşi vapăstra doar copii. "Sunt multe detalii tehnice pe care trebuie săle stabilească oamenii care se pricep la asta", a precizat el."Acum o să îl citesc pe Cioran în original", a mai spus omul deafaceri.

De ce nu a cumpărat Ministerul Culturiimanuscrisele

Ministerul Culturii nu a avut bani să cumpere manuscrisele şidocumentele lui Emil Cioran, explică Hajnal Debreczeni, consilierulministrului Culturii, Kelemen Hunor. "Ministerul nu a pututparticipa la această licitaţie din lipsă de fonduri. Dacă am fiştiut de ea acum un an, am fi putut include suma în buget, dar nuavem bani pentru achiziţii de urgenţă. Domnul ministru a fost depărere că e mare păcat că nu am putut face asta, mai ales că esteun mare admirator al lui Cioran", a spus Hajnal Debreczeni. GeorgeBrăiloiu a cumpărat întregul lot de manuscrise şi documente ale luiEmil Cioran, oferind la finalul evenimentului întreaga sumă la cares-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte şiadjudecându-şi-l astfel, conform unei clauze speciale. PotrivitMediafax, la licitaţie au luat partea Biblioteca CentralăUniversitară şi TVR, care reuşiseră, în timpul ei, să câştige maimulte dintre obiecte. "Nu ne-am mai închipuit că cineva poate săfacă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şidin documente", a declarat Mireille Rădoi pentru Mediafax. Ea aprecizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecăruidocument în parte, dând ca exemplu diploma de licenţă -17.000 de euro, teza de licenţă - 8.500 de euro, diploma debacalaureat - 8.000 de euro - şi manuscrisele "Schimbarea la faţă aRomâniei" - 20.000 de euro, "Cartea amăgirilor" - 13.000 de euro şi"Lacrimi şi sfinţi" - 8.000 de euro. Pe de altă parte, şireprezentanţii TVR au declarat pentru Mediafax că TVR reuşise săcumpere câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul dincauză că o persoană a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumăla care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

Compania lui Brăiloiu - cifră de afaceri de 100 demilioane în 2009

George Brăiloiu este avocat de meserie şi deţine compania KDFEnergy, care se ocupă cu vânzarea certificatelor de emisii dedioxid de carbon. Firma lui a fost marele câştigător al anului decriză 2009, când şi-a sporit de 100 de ori cifra de afaceri faţă de2008, ajungând la un rulaj de 100 de milioane de euro. 2010, însă,nu a mai fost unul atât de bun pentru firma care scoate bani dinaer: cifra de afaceri a scăzut "destul de mult, dar nu chiar lajumătate fată de 2009", potrivit Business Magazin. Compania, caremai are filiale în Bulgaria, Grecia şi Lituania, are doar 12angajaţi. "Sunt puţini şi buni, aleşi pe sprânceană", spune omul deafaceri.

Vrea să devină campionul Europei la iahting

Brăiloiu nu conduce doar o firmă din domeniul energiei, ci şi-adescoperit acum patru ani pasiunea pentru iahting, iar acum conduceo echipă care participă la toate competiţiile din Marea Mediterană."Este un echipaj profesionist format din portughezi,argentinieni, spanioli, italieni, care concurează substeagul României", spune Brăiloiu a cărui ambiţie e acum să câştigeCupa Europei la iahting". Anul trecut, el s-a clasat pe locul altreilea la Cupa Rolex, pe locul întâi clasându-se Enrico Scerni,iar pe al doilea, echipajul condus de Leonardo, fiul lui SalvatoreFerragamo.

Citește și: