127 vizualizări 25 ian 2009

CP: De ce sunteţi nemulţumit de ancheta de la Slatina?

VA: Nu s-au respectat drepturile cetăţenilor care întâmplător sunt medici, care au fost anchetaţi şi, de asemenea, cum li s-a respectat dreptul la apărare, în afară de ancheta privind, să spunem, responsabilitatea dis­ciplinară, adică modul de comportament a acestor medici, potrivit codului deontologic legat de asistenţa unui pacient.

În primul rând trebuie să vedem dincolo de responsabilitatea individuală, cum de a fost posibil un asemenea caz. Sistemul funcţionează sau nu? După cum observaţi, oficialii Ministerului Sănătăţii spun că sistemul funcţionează perfect, numai că oamenii nu şi-au făcut datoria. Vreau să văd dacă este acest lucru, pentru că, după opinia mea, sistemul nu funcţionează şi indiferent câte capete vom tăia, dacă nu vom umbla la sistem, astfel de cazuri vor reapărea. Eu îmi aduc aminte că înainte de 89 era un persoanj pe care dum­neavoastră l-aţi văzut după ’98 în închisoare, îl chema Dinuţă Teleagă, care, tot aşa mergea noaptea cu cătuşele însoţit de un aghiotant şi un securist şi îi puneau cătuşele fără să mai facă ancheta.

CP: Bun, dar de data aceasta nu cred că a fost o problemă de sistem. Omul ală a stat într-un spital de urgenţă patru ore şi nimeni, nimeni nu a vrut să îl privească.

VA: Vă spun eu rectorul Uni­versităţii şi preşedintele Colegiului Medicilor din Româ­nia. O persoană apropiată mie a fost dusă cu ambulanţa la UPU. După două ore şi ceva nu se uita nimeni la el. M-am îmbrăcat şi m-am dus ca să fac gălăgie. Vreau să vă spun acolo erau trei medici, patru rezidenţi, 17 cazuri grave, grave şi acei medici alergau de la unul la celălat, îi stabilizau şi în acelaşi timp mai erau încă 30 care aşteptau să fie consultaţi. Sistemul în care UPU face triaj şi nu stabilizare este un sistem greşit. Din cauza asta se întâmplă aceste lucruri şi dacă nu recunoaştem şi nu încercăm să modificăm sistemul, o să mă sunaţi şi peste o lună şi peste cinci luni şi peste un an. Eu nu spun că acei medici sunt nevinovaţi. Eu spun că trebuie să acţioneze prezumţia de nevinovăţie şi până la sfârşitul anchetei, anchetă care trebuie să fie făcută serios, să vadă care este partea lor de vină, cât trebuie să fie pedepsiţi, şi care este partea de vină a sistemului şi ce trebuie să fie făcut ca altă dată alţi medici să nu păţească la fel, pentru că dacă leşini de oboseală lucrând acolo nu cred că ai o mare disponibilitate. Vreau să vă spun că sunt probleme pe care noi le-am semnalat: lipsa de personal de la medicina de urgenţă.

CP: Domnule Astărăstoae, nu e prima dată când aduceţi această problemă a lipsei de personal, a suprasolicitării perso­nalului, dar dumneavoas­tră vorbiţi nu­mai de asta. În calitate de şef al Colegiului Medicilor aţi fost destul de blând cu medicii.

VA: Situaţia e foarte clară. A început ancheta, facem ancheta şi vinovaţii vor fi pedepsiţi, dar respectându-le drepturile şi respectând procedura. Nu am spus că de la început i-am declarat că sunt porumbei. Nimeni nu a spus că sunt nevinovaţi.

CP: Există însă percepţia că dumneavoastră, Colegiul Medicilor, tergiversaţi anche­tele şi până la urmă orice anchetă ajunsă acolo moare aşa cum a intrat, adică nesoluţionată.

VA: Îmi pare foarte rău, cine are această percepţie, nu are decât să deschidă site-ul CMR, pe care noi am pus vizibil sancţiunile, numărul şi activităţile şi să vadă, să deschidă site-urile organizaţiilor similare din Uniunea Europeană şi o să vadă dacă la zece la sută din reclamaţii noi am dat sancţiunii, însă la celelalte organizaţii profesionale numărul de sancţiunii este de trei-patru la sută. Deci acestea sunt acuze care nu vor altceva decât să decredibilizeze Colegiul Medicilor, ultima instituţie care mai are voce în sistem, celorlalte li s-au pus pumnul în gură.

CP: De către cine, domnule Astărăstoae?

VA: De către administratorii sistemului.

CP: Adică de către Minis­ter?

VA: Minister, guvern, toţi nu vor să recunoască că se poate greşi, că un sistem este gestionat greu uneori din condiţii obiective. Este mult mai simplu să spui medicii sunt vinovaţi, noi am creat toate condiţiile, dar uitati aceşti criminali omoară oamenii.

CP: Dar în opinia dumneavoastră de om, nu de medic, vă întreb cum ar trebui calificaţi acei medici de la Spitalul din Slatina care nu s-au uitat timp de patru ore la un pacient, care în cele din urmă a murit?

VA: O clipă. Deci astea sunt informaţiile pe care le aveţi dumenavoastră, eu încă nu am aceste informaţii, ba chiar începând ancheta au început să apară şi elemente că nu e chiar aşa cum s-a lansat.

CP: Despre ce e vorba?

VA: Ancheta este în desfăşurare, noi o facem temeinic. Dacă dumeneavoastră aveţi încredere în anchete făcute la plesneală numai ca să se dea la presă, eu nu am încredere, iar noi o vom face temeinic, respectând procedurile. Când vom avea rezultatele anchetei atunci vom răspunde şi noi. Nu mă pot pronunţa până nu este un verdict al unei anchete făcute serios. Ştiu că aş ieşi foarte bine în momentul în care m-aş duce la Slatina, cum s-a dus domnul ministru, şi acolo aş tăia capete şi ar curge sânge, nu m-aş uita nici în dreapta, nici în stânga, iar imaginea mea ar fi „Arhanghelul Dreptăţii”. Nu urmăresc să fiu „Arhanghelul Dreptăţii”, încerc să fiu un om corect.

CP: Dar cum calificaţi dum­nea­voas­tră acţiunea ministrului Bazac?

VA: Nu aş vrea să o calific, pentru că nu poate fi calificată. Ar fi fost mult mai simplu la acest caz, nu să îl scoată să îl mediatizeze, eu nu spun că trebuia să îl acopere, ci să dea un telefon cum a făcut şi atunci când ne-a pus să ne retragem plângerea de la Avocatul Poporului, să dea un telefon şi să spună „uitaţi-vă, nu ne daţi un reprezentat al colegiului să fie de faţă, să vedem cum se desfăşoară lucrurile”. Cum puteţi spune dumneavoastră că nici nu se cunoaşte cauza morţii şi dintr-o dată se scrie culpă medicală.

CP: Dacă domnul ministru va proceda în acelaşi fel şi cu altă ocazie, ce veţi face?

VA: Ceea ce facem şi acum, cred că aţi primit şi comunicatul nostru de presă, îl vom obliga să respecte legea. Colegiul Me­di­cilor nu este o instituţie care merge perfect, că avem şi noi dis­funcţionalităţile noastre, iar spre deosebire de Minister, noi ne asumăm aceste greşeli. Colegiul Medicilor şi membrii Colegiului Medicilor nu doresc să îşi facă imagine pe acest domeniu. Dacă doresc să îmi fac imagine, doresc sa o fac pe activitatea mea profesională şi să spună ca specialist, să se spună că a scris o carte bună, că a publicat un articol, nu că mă cert cu domnul ministru sau mă cert cu premierul sau mă cert cu preşedintele.

CP: Credeţi că în acest caz ministrul a vrut să îşi facă doar imaginie?

VA: 99 la sută da. Impresia mea şi informaţiile pe care le am, inclusiv că domnul ministru era la Iaşi când a plecat spre spital şi eu sunt ieşean ş, din informaţiile pe care le am, spun da, a făcut acest lucru pentru imagine.

CP: Ce informaţii aveţi, domnule Astărăstoae?

VA: Ca om care locuiesc în Iaşi, mai am cunoştinţe în Iaşi şi că mai sunt respectat.

CP: Ce legătură are cu faptul că dumneavoastră staţi în Iaşi. Spuneţi foarte clar.

VA: Din informaţiile pe care le am, cum aţi spune dumenavoastră pe surse, 99 la sută că da s-a dus pentru imagine.

CP: Până la terminarea anchetei, până una, alta, în opinia dumneavoastră aceşti medici ar trebui să mai profeseze sau nu?

VA: La cine vă referiţi, la cei care au avut contact direct cu pacientul, sau cei care sunt nişte victime colaterale?

CP: Cei care au avut contact direct cu pacientul.

VA: E dificil de spus. Sus­pendarea ar fi o soluţie de mijloc până la terminarea anchetei. Pentru ceilalţi funcţionează prezumţia de nevinovăţie, ei pot practica în continuare. Fără sancţiune de la Colegiul Medicilor nu se poate ridica din fericire dreptul de liberă practică. (Interviu realizat de Claudiu Pândaru)

Citiţi în ediţia de astăzi şi:

EXCLUSIV GÂNDUL: Ministrul Bazac: „Oare câţi oameni trebuie să moară într-un spital, pentru ca CMR să ia o măsură?”

„Codul culorilor“ – noul regulament de primire a pacienţilor în Urgenţă

Victima de la Slatina, un clopotar sărac şi fără familie

Colegiul Medicilor face deontologie la capul mortului

Citește și: