70 vizualizări 27 aug 2009

Gândul: Cine v-a invitat in asocierea Desintco (sau in asocierea EADS, care s-a transformat in Desintco)?

Mircea Băsescu: Dl.Geamanu Cristian si Dl.Oita Romeo dar, luati nota, eu am semnat sa devin asociat cu ei in SC Exhibition Aircraft, Defence & Security SRL (EADS). Cum am ajuns asociat la SC Defense, Security and Intelligence Co – Desintco SRL ramane de vazut, pentru ca eu nu am semnat nici un act pentru a deveni asociat la compañía cu acest nume. Din acest motiv am si spus reporteritei de la Antena 3, ca nu sunt in aceasta firma. La acea ora, ceilalti asociati nu ma informasera despre schimbarea numelui societatii.

Gândul: Pe cati dintre cei asociati in EADS-Desintco i-ati intalnit vreodata? Va rugam detaliati.

Mircea Băsescu: Pe dl. Geamanu l-am intalnit acum aproximativ 10 ani, la o interventie la o defectiune la fabrica de inghetata. Pe dl. Oita, acum vreo doi ani, cu ocazia unei vizite a acestuia la societatea unde sunt director, in portul Constanta. Pe dl Cazacu, de doua sau trei ori ori, la niste receptii si intruniri ale US Navy League. Pe ceilalti nu ii cunosc

Gândul: Care a fost scopul (obiectul de activitate) declarat al acestei firme?

Mircea Băsescu: Obiectul principal de activitate al firmei este “Activitati de consultanta pentru afaceri si management – cod CAEN Rev.2 – 7002. Societatea mai are ca obiecte de activitate secundare declarate inca 11 dar, nici unul legat de comertul sau fabricarea de munitie sau armament. Unul din cele 11 obiecte de activitate secundare este: activitati de organizare a expozitiilor, tirgurilor si congreselor (cod CAEN 8230). Comertul sau producerea de munitie si armament in tara noastra este foarte strict reglementat de legislatia in vigoare si noi un am dorit sa ne implicam in asa ceva.

Gândul: Care a fost scopul intrarii dumneavoastra in aceasta firma?

Mircea Băsescu: Sunt om de afaceri si mi s-a parut o oportunitate de a ma implica intr-o afacere legala.

Gândul: In momentul intrarii dumneavoastra in aceasta firma ati fost constient de existenta unor incompatibilitati, respectiv a unor riscuri de expunere publica, de afectare a imaginii fratelui dumneavoastraa?

Mircea Băsescu: Nu. Organizarea de expozitii nu poate sa afecteze imaginea nici unui Presedinte de Stat.

Gândul: Regretati acum faptul ca ati dat curs invitatiei de asociere in EADS/Desintco?

Mircea Băsescu: Acum da.

Gândul: Considerati ca vreunul dintre asociati (sau toti ceilalti) a (au) urmarit un scop ascuns prin cooptarea dumneavoastra in firma, un scop care este altul decat cel precizat in obiectul de activitate ? Va rugam sa argumentati.

Mircea Băsescu: Pot banui si asa ceva

Gândul: Considerati ca dezvaluirile jurnalistului Sorin Rosca Stanescu sunt legate de dezvaluirile din ziarul Bursa?

Mircea Băsescu: Nu cred. Motivele minciunilor domnului Sorin Rosca Stanescu sunt cu totul altele.

Gândul: Ati stiut ca utilajele dumneavoastra manipulau arme in Portul Constanta?

Mircea Băsescu: Eu sau societatea la care sunt Director, un avem nici un utilaj care ar putea manipula un container.

Gândul: Orice firma autorizata sa manipuleze containere in Portul Constanta poate sa manipuleze implicit armament?

Mircea Băsescu: Nu stiu. Intrebati autoritatile portuare.

Gândul: Ce autoritati au supravegheat manipularea respectivelor containere?

Mircea Băsescu: Autoritatile de supraveghere a activitatilor in portul Constanta sunt stabilite prin lege. In mod cert, fiind marfa periculoasa, operatiunea a beneficiat de supravegherea tuturor organelor statului (vama, politia de frontiera, servicii de informatii, jandarmerie etc.)

Gândul: S-a intamplat si in alte ocazii ca utilajele firmei dumneavoastra sa manipuleze armament/munitie ? Daca da, va rugam detaliati.

Mircea Băsescu: Repet. Societatea unde sunt Director nu detine utilaje pentru manipularea containerelor. Aici, cu siguranta dl. Purcarea face o confuzie, care vine din faptul ca nu este foarte familiarizat cu portul Constanta. Domnia sa m-a intrebat daca ii pot descarca containerele. De buna credinta, i-am recomandat un operator portuar de la dana unde urma sa acosteze nava. Acest operator este APM Terminal (operatorul in portul Constanta al firmei Maersk). As vrea sa stiti insa un lucru foarte important pentru analizele dumneavoastra. In portul Constanta, agentul navei se ocupa de obtinerea unei dane pentru operarea navei si tot el contracteaza compania care va incarca sau descarca nava. Eu, pur si simplu am avut o discutie cu domnul Purcarea in sensul celor relatate mai sus.

Gândul:  Il veti actiona in judecata pe Sorin Rosca Stanescu?

Mircea Băsescu: Nu stiu inca. Voi analiza
 

Citește și: