Gandul.info
Andrei Luca POPESCU
13524 vizualizări 22 oct 2015

La două zile după accident, Poliţia Capitalei a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că poliţistul Bogdan Gigină, 28 de ani, care a murit marţi seară după ce a căzut cu motocicleta de serviciu într-o groapă de pe Ştirbei Vodă, săpată de Distrigaz, făcea într-adevăr parte din dispozitivul de poliţişti care asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea.

Iniţial, această informaţie nu a fost recunoscută de oficialii din Poliţie, iar procurorii au declarat că au cerut toate actele pentru a stabili dacă lucrurile au stat aşa sau nu.

Gabriel Oprea ar fi beneficiat de dispozitiv pentru coloană oficială, „în condiţiile legii”, pentru că se deplasa de la o activitate a unei instituţii „din domeniul securităţii şi ordinii publice”, conform Poliţiei Capitalei. Comunicatul nu precizează despre ce activitate era vorba şi nici care era natura urgenţei deplasării ministrului de Interne Oprea, care de altfel pleca de la activitatea respectivă.

„Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu specifice poliţiei rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă, a unei coloane oficiale, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic. Coloana oficială a viceprim–ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condiţiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ţa. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ţa. Charles de Gaulle – P-ţa. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Ştirbei Vodă, dupa ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”, se arată într-un comunicat al al Poliţiei.

În zona Băneasa îşi au sedii mai multe instituţii din domeniu, precum Academia Naţională de Informaţii a SRI, SIE, Jandarmeria.

Iniţial, marţi seară, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a declarat pentru Mediafax că Bogdan Gigină se afla într-o misiune de fluidizare a circulaţiei, fără să precizeze că aceasta avea legătură cu coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

„Se afla într-o misiune specifică Poliţiei Rutiere, o misiune de fluidizare a traficului”, a declarat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, în seara accidentului. Oficialul nu a putut fi contactat astăzi, pentru a comenta revenirea asupra informaţiilor.

Surse din Poliţie au declarat însă miercuri pentru Mediafax, că înaintea producerii incidentului, poliţistul Bogdan Gigină deschidea dispozitivul care îl însoţea pe Gabriel Oprea. Pe traseu, unul dintre şefii agentului de la Rutieră ar fi fost auzit prin staţie în timp ce îi îndemna pe membrii echipajului să se grăbească.

Contrar informaţiilor apărute pe reţelele de socializare, care citează martori şi colegi anonimi ai poliţistului, Poliţia Capitalei susţine că „imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti”.

Poliţia Capitalei mai susţine că Oprea a fost permanent informat, prin secretarul de stat Raed Arafat, de situaţia poliţistului şi evoluţia situaţiei.

Anchetă penală în cazul coloanei oficiale a lui Oprea

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar penal pentru a verifica circumstanţele în care a murit poliţistul Bogdan Gigină.

Procurorul Adrian Ţîrlea de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a declarat, miercuri, pentru Mediafax, în legătură cu faptul că poliţistul Bogdan Gigină ar fi făcut parte din dispozitivul de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, că la Parchet nu există documente care să confirme acest lucru, dar că este o informaţie pe care procurorii o au încă în curs de verificare.

„Am auzit şi noi acest zvon, nu deţinem niciun document care să confirme, însă, lucrul acesta. Însă, este o informaţie care face obiectul unor verificări”, a spus Adrian Ţîrlea.

Ce spune legea: avea dreptul Oprea la coloană oficială?

Conform articolului 223 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, de coloană oficială însoţită de poliţişti de la Rutieră beneficiază doar preşedintele României, preşedintele Senatului, al Camerei Deputaţilor şi primul-ministru.

În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare”, mai arată articolul de lege citat.

Până acum, oficialii MAI şi ai Poliţiei nu au explicat care era natura urgenţei deplasării lui Gabriel Oprea şi nici activitatea la care a participat în zona Băneasa, de la care reiese că pleca.

Bogdan Gigină a murit alergând pe ploaie cu motocicleta

În seara zilei de marţi, când Bogdan Gigină se afla în misiune şi a căzut în groapa de pe Ştirbei Vodă, afară ploua şi era întuneric. Groapa săpată de compania de gaze Distrigaz era semnalizată, iar lucrările erau aprobate, conform Poliţiei şi Primăriei, însă procurorii verifică acum şi dacă toate acestea au respectat legea.

Bogdan Gigină avea 28 de ani, era căsătorit, avea un copil şi lucra în Poliţie de 8 ani.

„În general, motopoliţiştii din Brigadă sunt folosiţi la însoţiri, în cazuri rare la fluidizări de trafic. În al doilea rând, ce trafic şi în ce scop îl fluidiza la ora aia, la 10 grade şi pe ploaie?! Oare nu pentru o coloană oficială? În al treilea rând, deştepţii care l-au trimis pe ploaie cu motorul au habar cam ce aderenţă are un cauciuc al unei motociclete de 250+ kg pe ploaie şi vreme rece?! Sau ce vizibilitate ai printr-o vizieră fără pinlock (dispozitiv anti-aburire a vizierei de la respiraţia pilotului) plus stropi de ploaie pe partea exterioară?”, scrie Cristi, moderator al forumului politisti.ro.

Citește și: