1371 vizualizări 3 iun 2016

Peste 170 de gospodării din judeţul Vrancea, 50 de case din 3 oraşe şi 11 comune au fost afectate de inundaţii, de joi până vineri, iar circulaţia pe un drum naţional şi o magistrală feroviară este închisă în urma ieşirii din matcă a râului Trotuş

Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenentul Paul Bîndar, a declarat, vineri, că, în noaptea de joi spre vineri, începând cu ora 3.00 a fost închisă circulaţia pe Drumul Naţional 2 (European 85), sectorul Domneşti-Adjud, între kilometrii 224-227, ca urmare a ieşirii din matcă a râului Trotuş.

De asemenea, începând cu ora 4.42 a fost închisă circulaţia feroviară pe Magistrala 500 Bucureşti-Suceava, între km. 239+100 - 239+700.

Pe raza comunei Cîmpineanca a fost închis Drumul Comunal 142, după ce pârâul Pietroasa a ieşit din matcă şi a inundat carosabilul.

Totodată, 175 de gospodării şi 50 de case din 11 comune (Boloteşti, Broşteni, Câmpuri, Răcoasa, Homocea, Tănăsoaia, Jariştea, Ţifeşti, Vârteşcoiu, Cîmpineanca, Rugineşti) şi oraşele Adjud, Odobeşti şi Mărăşeşti) din judeţul Vrancea au fost afectate de inundaţii.

Potrivit ISU, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la Adjudul Vechi (134,8 litrei pe metrul pătrat), Vidra (61 litrei pe metrul pătrat) şi Fitioneşti (51,5 litrei pe metrul pătrat).

„La Vârteşcoiu s-a intervenit pentru evacuarea apei care a inundat curtea căminului de bătrâni, iar în momentul de faţă se acţionează pentru evacuarea apei din gospodării în municipiul Adjud şi comunele Vârteşcoiu şi Răcoasa”, a declarat locotenentul Paul Bîndar.

El a adăgat că, pe raza judeţului Vrancea, nu au existat localităţi rămase fără curent electric.

„Situaţia este la fel şi la această oră, apele încă nu s-au retras. Pentru limitarea efectelor inundaţiilor, autorităţile au intervenit cu 245 de oameni, 202 din cadrul MAI şi 45 din cadrul Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şi 74 de mijloace - autospeciale, utilaje, motopompe”, a spus locotenentul Paul Bîndar.

În continuare, în judeţul Vrancea, rămâne în vigoare până la ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Putna.

„Se monitorizează evoluţia fenomenelor meteorologice, precum şi a situaţiei operative, iar instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal şi tehnică specifică în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale, dacă situaţia va impune”, a conchis locotenentul Paul Bîndar.

Stuaţia este gravă şi în Harghita

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat, vineri, că în zonă se intervine şi cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureş astfel încât să nu mai deverse apele acestuia.

„În urma ploilor torenţiale căzute, joi, în comuna Ciumani au fost înregistrate inundaţii, fiind afectate peste 500 de pivniţe, 200 de anexe gospodăreşti, 565 de grădini şi curţi şi 950 de hectare de terenuri arabile. Echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Gheorgheni intervin, vineri dimineaţă, în zonă, cu autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei. De asemenea, se intervine cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureş astfel încât să nu mai deverse apele acestuia”, a spus Ciubotariu.

Potrivit acesteia, traficul feroviar între Miercurea Ciuc şi Comăneşti rămâne, vineri dimineaţă, închis din cauza aluviunilor aduse de pe versanţi şi se lucrează pentru degajarea căii ferate, dar şi pentru evacuarea apei din câteva subsoluri şi pivniţe afectate.

Traficul feroviar pe ruta Miercurea Ciuc – Comăneşti, între Ghimeş şi Lunca de Mijloc, este blocat de joi seară din cauza aluviunilor aduse de pe versanţi de ploile torenţiale.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, Oana Brânzan, declara, joi seara, că au fost afectate două trenuri de călători, ai căror pasageri au fost transbordaţi cu mijloace auto.

Zeci de persoane evacuate în Bacău

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu, a declarat, vineri, că pompierii militari băcăuani au acţionat pentru salvarea a 41 de persoane, din care 20 de copii, dar şi pentru evacuarea a 79 de persoane şi a bunurilor acestora din comunele Helegiu şi Livezi, din cauza creşterii debitului râului Tazlău.

El a spus că toate persoanele evacuate au fost cazate la rude şi prieteni, pompierii militari fiind sprijiniţi în acţiunile lor pentru evacuarea persoanelor de jandarmii din cadrul IJJ Bacău.

Potrivit lui Grecu, circulaţia rutieră pe Drumul European E85 a fost afectată, joi seara, de aluviunile aduse de ape, pe raza localităţii Valea Seacă şi s-a intervenit timp de trei ore, împreună cu echipe de la Secţia de Drumuri Naţionale Bacău, reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Valea Seacă, dar şi poliţiştii pentru decolmatarea aluviunilor pe o distanţă de aproximativ 400 de metri.

Vineri dimineaţa nu mai erau drumuri cu circulaţia închisă în judeţ, dar transportul se desfăşoară cu dificultate în zona comunei Helegiu, pe Drumul Naţional DN11.

Totodată, de joi seara pe calea ferată circulaţia se desfăşoară pe tronsonul Faraoani – Valea Seacă cu restricţie de viteză pe un singur fir.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău a adăugat că vineri dimineaţa în judeţ erau nealimentate parţial cu energie electrică cartierul Văsâieşti din municipiul Moineşti, comuna Dofteana, zona Salina a oraşului Târgu Ocna şi comuna Ghimeş, fiind afectaţi 252 consumatori.

Pompierii militari din Bacău au intervenit şi în judeţul Vrancea, în satul Feldioara din comuna Tănăsoaia pentru evacuarea apei din două gospodării.

Pentru limitarea efectelor, alături de pompieri au acţionat 144 poliţişti, 46 jandarmi şi 49 de voluntari, a menţionat Grecu care a subliniat că în judeţ a fost operaţionalizată Grupa Operativă Integrată cu personal din cadrul structurilor MAI-ISUJ, IJJ, GMJ, IPJ-, dar şi cu reprezentaţi din cadrul Instituţiei Prefectului Bacău.

Citește și: