Departamentul Corespondenţi
23224 vizualizări 12 sep 2013

UPDATE 12.50 Numărul persoanelor decedate în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi a ajuns la opt, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern.

"Se pare că sunt opt morţi - şase persoane înecate şi două persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoană este dată dispărută", a spus preşedintele CJ Galaţi.

El a precizat că echipele de pompieri, jandarmi şi poliţişti merg din casă în casă în zonele inundate, pentru a căuta eventuale victime ale viiturilor.

"Se face cercetare casa cu casa de catre ISU, dat fiind ca este vorba despre oameni bâtrâni. Este posibil ca cifra de pierderi umane să crească, a spus Bacalbaşa.

UPDATE 12. 24 Dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul ministerului Sănătăţii, a declarat la finalul Comandamentului de Urgenţă, că situaţia este sub control în judeţul Galaţi. El a precizat că persoanele afectate ar putea fi vaccinate antitetanos.

"Există posibiliatea ca unele persoane să nu aibă nevoie să fie vaccinate, în timp ce altele trebuie să fie vaccinate. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi vor stabili priorităţile şi ne vom transmite datele", a precizat dr. Arafat.

UPDATE 12.10 Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat, joi, la Galaţi, că persoanele evacuate din case în urma inundaţiilor vor primi alimente şi apă din rezervele de stat.

El a spus că pericolul a trecut, dar că zonele sunt colmatate, fiind acoperite cu aluviuni.

Oprea a anunţat că sinistraţii vor primi din rezervele de stat 56.000 de litri de apă îmbuteliată, şase tone de conserve de carne, şase tone de conserve de ficat, 30 de tone de ulei, 20 de tone de motorină şi 500 de tone de făină.

UPDATE 11.50 La ora 12 intră în vigoare o avertizare cod galben de precipitaţii în toate judeţele din Moldova, a anunţat Florinela Popa, directorul adjunct al ANM. Ploile vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, iar izolat cantităţile de ploaie vor depăşi 50-60 de litri pe metru pătrat, în special în zonele din nordul Moldovei, la munte şi la deal.

"În prezent în Galaţi nu mai plouă, la noapte va ploua dar nu va mai fi la fel de grav", a spus Florinela Popa.

UPDATE 11.40 "Situaţia în Galaţi a fost extrem de gravă azi-noapte şi este în continuare gravă", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la reunirea comandamentului pentru situaţii de urgenţă.

În judeţul Galaţi, în zonele afectate de inundaţii, acţionează peste 800 de angajaţi ai MAI, IGSU şi ai Armatei, inclusiv elicoptere. De asemenea, sunt mobilizate peste 70 de echipaje tehnice.

Bilanţul victimelor, în prezent, este de 7 persoane decedate -  5 înecate şi două din cauza infarctului. Totodată, o fetiţă a fost dată dispărută, după ce iniţial s-a crezut că este decedată.

UPDATE 10.18 Ultimul bilanţ al inundaţiilor produse în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Galaţi arată că şapte persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, iar o alta este dată dispărută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 9.58 Premierul Victor Ponta a convocat, joi, comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi, în urma cărora patru persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa, o alta este dată dispărută, peste 700 de case din 17 localităţi au fost inundate şi sute de oameni au fost evacuaţi.

Patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar o alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi.

În unele zone din judeţ, cantităţile de precipitaţii au fost de 110 l/mp, formâdu-se viituri pe versanţi.

"Au fost cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor

Suhu şi Geru. Viiturile au făcut patru victime. În localitatea Cuca, doi bărbaţi cu vârste de 62, respectiv 85 de ani au murit înecaţi, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură. De asemenea, o persoană este dată dispărută în localitatea Griviţa", a declarat, joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.

Potrivit acesteia, au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini.

Conform raportărilor de la Prefectura Galaţi, cele mai mari pagube sunt în comuna Cudalbi, unde 500 case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri. În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. În această localitate două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afcectate.

Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni.

Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi Eugen Chiriţă a declarat, la rândul său, că în urma ploilor torenţiale circulaţia a fost parţial blocată pe DN 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea, dar şi pe DJ242, între localităţile Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar între Măstăcani şi Fârţăneşti din cauza terasamentul căii ferate, afectat de aluviuni
pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

În acţiunea de salvare a oamenilor ale căror gospodării au fost inundate au fost implicaţi 80 de pompieri 90 militari şi 26 jandarmi din judeţul Galaţi. 

Tudor Neacşu, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: