În ciuda ravagiilor lăsate în urmă de inundaţiile din Europa Centrală, autorităţile de la Bucureşti susţin că în momentul de faţă nu există niciun fel de pericol de viituri pe Dunăre.

Debitul Dunării va atinge, la jumătatea lunii, la intrarea în ţară, un maxim de 10.500 de metri cubi pe secundă, peste media lunară multianuală de 6.400 de metri cubi pe secundă, potrivit prognozelor. Cu toate acestea, cota este mai scăzută decât cea înregistrată în luna aprilie, când s-au înregistrat mai multe viituri în sudul ţării.

"Menţionăm că acest lucru nu pune probleme la linia de apărare de pe cursul Dunării, comparativ cu luna aprilie a acestui an, când s-a ajuns la o valoare de 11.900 m3/s la intrarea în ţară. Viitura de acum va fi mai mica decât cea din luna aprilie a acestui an, când au fost afectate terenuri agricole, păşuni din zonele neamenajate", au explicat pentru gândul reprezentanţii Apelor Române.

Cum se pregătesc autorităţile

Vasile Pintilie, directorul general al Apelor Române, a dispus, în urma unei întruniri care a avut loc marţi, verificarea liniilor de apărare în lungul Dunării şi intervenţia pentru consolidare acolo unde este cazul.

"Totodată, s-a dispus pregătirea materialelor din stocurile de apărare, în eventualitatea unor intervenţii necesare (saci, geotextile, hidrobaraje etc.)", au explicat reprezentanţii instituţiei.

Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a declarat recent că în prezent nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre.

"Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre. Nu vom da nici cod galben, nici cod portocaliu, pentru că nu se impune. Debitele sunt în limitele debitelor multianuale, respectiv 7.100 de metri cubi pe secundă", a spus ministrul marţi, potrivit Mediafax.

Cel puţin şapte persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale din Europa centrală. Mii de locuinţe au fost evaluate în Germania, Austria şi Cehia, unde armata a fost chemată pentru a ajuta echipele de salvare.

Citește și: