331 vizualizări 15 mar 2018

UPDATE 12:52: Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină pentru o evacuare forţată în zonele unde s-au produs inundaţii, având în vedere că sunt persoane care au refuzat să-şi părăsească locuinţele.

„Prioritatea noastră în acest moment este să convingem oamenii să părăsească zona aflată sub ameninţarea inundaţiilor. Chiar dacă apa s-a mai retras în acest moment, presiunea rămâne mare şi dacă digul va ceda, atunci putem vorbi de punerea în pericol a vieţii oamenilor şi cred că acest lucru este foarte important. Ministrul Afacerilor Interne este pregătit în acest moment şi pentru o evacuare forţată. Nu ne dorim acest lucru, motiv pentru care facem apel la oameni să înţeleagă situaţia şi să respecte instrucţiunile date de autorităţi. În total, la nivel naţional, potrivit situaţiei transmisă de MAI, avem 31 de localităţi afectate din 13 judeţe. Sunt afectate trei drumuri naţionale, zece judeţe şi peste 350 de gospodării. Prefecţii şi autorităţile din Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui au acţionat în toată acezastă perioadă şi vor rămâne în continuare concentraţi pentru a realiza intervenţii în sprijinul populaţiei dacă va fi necesar", a declarat Viorica Dăncilă.

Ministrul Carmen Dan a ajuns în zonele afectate de inundaţii aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov, unde un elicoper „efectuează un survol pentru monitorizarea în ansamblu a situaţiei din zona respectivă", potrivit MAI.

„După realizarea acestei evaluări, ministrul va discuta cu autorităţile locale şi reprezentanţii structurilor MAI aflaţi în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluţii pentru protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora", informează MAI.

UPDATE 11:19: Trei drumuri judeţene şi două drumuri comunale din judeţul Covasna sunt închise, joi, din cauza creşterii nivelului de apă care a acoperit pe suprafeţe mari partea carosabilă sau a aluviunilor care fac imposibilă circulaţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, agent principal Nicoleta Tolvaj-Marin, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii nu sunt izolaţi din cauza închiderii circulaţiei, singura situaţie specială fiind în satul satul Căpeni.

”Sunt închise circulaţiei rutiere următoarele artere: DJ 131 B pe ruta Baraolt – Augustin (judeţul Braşov) pe o distanţă de 1 km. DJ 131 pe ruta Baraolt – Căpeni, de la intersecţia cu DJ131B. DJ 103 B, pe ruta Ozun – Teliu (judeţul Braşov), din cauza creşterii nivelului apei, pe o porţiune de circa 500 m apa acoperind partea carosabilă. DC 9, pe ruta Surcea - Telechia, afectat de aluviuni pe o distanţă de 250 m. DC 38, de la intersecţia DJ 131B-DJ 131 până în localitatea Racoşul de Sus, afectat pe o porţiune de 1,5 km de acumulări de apă”, potrivit reprezentantului IPJ Covasna.

Poliţiştii acţionează pentru devierea traficului şi prevenirea producerii de evenimente rutiere pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile.

De asemenea, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna au fost mobilizaţi pe timpul nopţii şi intervin şi la această oră alături de echipele de salvatori, pentru evacuarea populaţiei, a animalelor şi a bunurilor, în localitatea Căpeni – Baraolt.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pompierii militari intervin cu saci de nisip pentru întărirea digului de la confluenţa pârâului din satul Căpeni cu râul Olt, acesta fiind afectat în unele zone.

UPDATE 08:49: Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a mers, miercuri seara, în satul Căpeni, judeţul Covasna, acesta precizând că situaţia s-a ameliorat, urmând ca după ce va trece pericolul la nivelul ministerului să se facă o evaluare astfel încât să nu mai existe situaţii similare pe viitor.

„Faţă de astă noapte situaţia s-a ameliorat, dar în continuare pe o porţiune de 20, 30 de metri de dig situaţia este critica. Am decis împreună cu specialiştii să suplimentăm înălţarea cu saci de nisip, ceea ce s-a şi întâmplat. Debitul Oltului a început să scadă, acest pârâu a scăzut cu 6 cm. Noaptea trecută am discutat cu cei care au rămas în zonă şi mi-au transmis că bătrânii şi copiii au plecat la rude. Unii au zis că stau de veghe, să aibă grijă de bunuri. Înţeleg situaţia şi mi-au zis că şi-au asumat pe propria răspundere.După ce trecem acest hop,o să facem o evaluare la nivelul specialiştilor astfel încât să evităm pe viitor astfel de pericole", a declarat Ioan Deneş la Digi 24.

UPDATE 08:37: Joi dimineaţa, apa se revarsă peste coronamentul digului pe o porţiune de 20-30 de metri, spre deosebire de miercuri noaptea, când sectorul de revărsare era mult mai mare. Cu toate acestea, eforurile de menţinere a digului sunt „supraomeneşti!, potrivit directorului general din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Olimpia Negru.

„În continuare, nivelul pe râul Olt a început să scadă, încet dar scade, până se va prelua şi va scădea nivelul în râul Căpeni vor mai trece câteva ore. Cu siguranţă, colegii mei, prezenţi la faţa locului, intervin cu saci împreună cu specialiştii de la ISU, comunitatea locală, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Se fac eforturi deosebite. Peste coronamentul digului se mai deversează doar pe o porţiune de 20-30 de metri, comparativ cu azi-noapte, când aveam un sector de aproximativ 200 de metri unde se deversa. Nivelul a scăzut în acest pârâu şi se fac eforturi supraomeneşti pentru a menţine acest dig în picioare. Nu putem să spunem că pericolul a trecut”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Olimpia Negru.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cel puţin 15 familii care se aflau în zona cea mai expusă şi-au părăsit locuinţele.

„Era vorba de o evacuare preventivă pentru că în apropiere există un dig peste care se revărsa apă. Un dig al unui pârâu la confluenţa cu râul Olt şi dacă acela ceda, atunci toată apa din râul Olt se deversa în apropierea locuinţelor. Persoanele s-au evacuat în marea lor parte singure, nu s-au dus la locul de evacuare, au plecat spre rude, în sat. Cel puţin 15 familii au plecat din zona cea mai expusă”, a spus Sebastian Cucu.

Autorităţile au decis, miercuri seara, ca aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe din satul Căpeni, judeţul Covasna, să fie evacuate, din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt.

Şi ISU Braşov a transmis, joi dimineaţa, că au fost salvate de pe insula formată ca urmare a inundaţiilor din zona Mândra – Şercaia, două femei, doi bărbaţi şi un copil, precum şi 700 din cele o mie de oi.

„Primele cinci persoane au fost evacuate în siguranţă. Este vorba de un copil, două femei şi doi bărbaţi. Intervenţia de la Mândra este încă în desfăşurare. S-a reuşit evacuarea a aproximativ 700 de oi. În zonă mai sunt şi trei bărbaţi care au rămas cu animalele”, arată ISU Braşov.

Intervenţia este dificilă din cauza faptului ca nivelul apei este în creştere.

La misiunea de salvare, mai multe echipaje de pompieri acţionează cu patru bărci din cadrul ISU Braşov şi alte două trimise în sprijin de la ISU Sibiu.

Din primele informaţii, persoanele surprinse de ape nu prezintă probleme medicale.

În judeţul Braşov este cod galben de inundaţii până joi la ora 18.00.

Citește și: