Andreea Ofiteru
Mihaela Stoica
9813 vizualizări 10 ian 2014

Consiliul de Administraţie de la Şcoala Nr. 10 „Maria Rosetti” a demis-o vineri pe învăţătoarea Dana Blându, cercetată penal pentru că le-a cerut părinţilor bani de cadouri pentru personalul didactic şi auxiliar.

UPDATE 14:10 Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că o doua anchetă pe un caz similar va fi demarată la o şcoală din Bucureşti, după o plângere depusă la Inspectorat. Totodată, el a salutat iniţiativa mamei care a demascat-o pe Dana Blându, afirmând că "este un exemplu de urmat".

UPDATE 13:40 Surse din cadrul Ministerului Educaţiei au confirmat pentru gândul că decizia luată astăzi de Consiliul de Administraţie înseamnă că Dana Blându a fost dată afară din învăţământul de stat. Ea poate reveni, însă, în sistem prin participarea la concursul de Titularizare.

UPDATE 12:47 Camelia Fercu, directorul de la Şcoala Nr. 10 „Maria Rosetti” a declarat că contractul Danei Blându a fost desfăcut disciplinar şi Parchetul a fost sesizat în acest caz.

"Având în vedere evenimentele petrecute în unitatea noastră, Şcoala Gimnazială «Maria Rosetti», referitoare la activitatea doamnei profesor Blându Florina Dana, Consiliul de Administraţie întrunit în 10.01.2014 a hotărât desfacerea contractului de muncă pentru doamna învăţătoare Blându Florina Dana, în conformitate cu articolul 280, alineatul 2, litera f din Legea educaţiei naţionale, Legea 1/2011, şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă al doamnei Florina Dana Blându, sesizarea Parchetului pe aspectele penale ale cazului şi întocmirea unui plan de măsuri la nivelul şcolii pentru combaterea unor astfel de fenomene pe viitor", a declarat Camelia Maria Fercu, directoarea şcolii.

Potrivit articolului 280 din Legea educaţiei, personalul didactic din învăţământul preuniversitar răspunde disciplinar pentru "încălcarea cu vinovăţie a îndatoririlor ce îi revin potrivit contractului individual de muncă, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăuneaza interesului învăţământului şi prestigiului unităţii/instituţiei, conform legii". Articolul 280, alineatul 2, litera f prevede că, în raport de gravitatea abaterilor, personalul didactic poate fi sancţionat cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

UPDATE 12.40 Mihai Brancu, consilier în cadrul Primăriei Sector 2 şi membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Şcolii, a declarat pentru gândul că începând de astăzi a încetat contractul de muncă al învăţătoarei.

UPDATE 12.18 Învăţătoarea Dana Blându a fost demisă de către Consiliul de Administraţie, au declarat surse oficiale pentru gândul.

UPDATE 12.11 Cinci părinţi au semnat o nouă cerere prin carde cereau demisia învăţătoarei.

UPDATE 11:00 La şedinţa Consiliului de Administraţie a venit şi Gabriel Ispas, secretar general din cadrul Ministerului Educaţiei care se ocupă şi de anticorupţie, dar şi avocatul învăţătoarei, Bogdan Răducanu.

Bogdan Răducanu, avocatul Danei Blându, învăţătoarea de la Şcoala nr. 10 Maria Rosetti din Capitală nemulţumită de cadourile de Crăciun, a declarat joi seara că aceasta nu-şi va demisia pentru că nu are motive şi „nu este vinovată şi nu se simte vinovată”. Avocatul a făcut declaraţiile alături de învăţătoare, după ce au ieşit de la audierile de la comisia de anchetă de la şcoală, unde dascălul a fost audiat.

Bogdan Răducanu a declarat că înregistrarea făcută publică de către o mămică de la clasa ei este discutabilă. „Este discutabilă acea înregistrare.  Nu am ascultat acele înregistrări şi nu am avut posibilitatea să le vizionăm”, a spus avocatul, menţionând că ar fi vrut să le vadă astfel încât să tragă nişte concluzii din ele.

„Referitor la acele cadouri, nu vă putem spune prea multe lucruri. Au fost cerute de către părinţi, care din proprie iniţiativă au strâns sumele de bani necesare. Un buget derizoriu, totuşi, de câţiva zeci de lei, câteva sute de lei, 200 de lei dacă nu mă înşel, care totuşi s-au împărţit la un număr destul de mare de personal. Vorbim şi de personalul de pază şi de cel admnistrativ. Vreo 20 de persoane. Asta însemnând o ciocolată, o felicitare”, a declarat avocatul.

Bogdan Răducanu a mai spus că Şcoala Nr 10 este o şcoală de excelenţă, dar că niciodată învăţătoarea nu a clasificat unitatea de învăţământ ca fiind de „fiţe”.

Avocatul a spus că învăţătoarea nu are de ce să îşi dea demisia, dar că nu ştie ce intenţii are clienta sa în viitor. Răducanu a mai spus că  părinţii au cerut mutarea învăţătoarei la o altă clasă sau la altă şcoală, potrivit documentelor de la comisia de anchetă.

Nu este vinovată şi nu se simte vinovată. Nu are de ce să-şi dea demisia”, a declarat avocatul, care a mai adăugat  că învăţătoarea a fost afectată de evenimentele din ultimele zile şi nu îşi poate administra viaţa.

„Doamna învătatoare are o stare emoţională deosebită în acest moment. Este extrem de bulversată. Aceste evenimente i-au afectat starea de sănătate. Aceste evenimente nu o lasă să-şi administreze viaţa.  Nu îşi poate administra viaţa şi familia,  aşa cum s-ar cuveni, aşa cum are dreptul fiecare să facă”, a spus avocatul.

 Joi, a apărut o a doua înregistrare în care Dana Blându vorbeşte cu  un alt părinte şi spune că nu ştie dacă părinţii sunt „săraci sau nesimţiti” pentru că vor să ofere doar o cafea şi o ciocolată.

Tot joi, Consiliul de Administraţie de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti a decis să nu mai prelungească mandatul directoarei de la  Şcoala Nr. 10 „Maria Rosetti” din cauza unor deficienţe de management şcolar şi a unor deficienţe legate de comunicarea cu părinţii.

 


 

Citește și: