Diana MARCU
9616 vizualizări 18 iul 2012

"Sunt bine. Sunt bine psihic, sunt bine în general. La mine totul porneşte de la creieraş", spune Cristina Irina Anghel, învăţătoarea din Caracal care a intrat de trei zile în greva foamei. Este a doua oară când învăţătoarea recurge la această formă extremă de protest.

Dacă în 2010, învăţătoarea a renunţat la hrană ca reacţie la decizia Guvernului Boc de a tăia salariile bugetarilor cu 25%, acum protestează - pe durată determinată, "până pe 29 iulie, de Ziua Imnului, nu de referendum" - împotriva Comisiei Europene. În opinia ei, organismul condus de Jose Manuel Barroso "şi-a depăşit cu mult atribuţiile pe care le are".

Analize, apă şi cafea

Astăzi, Anghel (53 ani) merge la medic pentru a-şi face analize în vederea monitorizării stării de sănătate şi caută un avocat care să o reprezinte pro bono în relaţia ei ca cetăţean european cu Comisia Europeană. Până când îl găseşte, ea refuză hrana, bea apă şi cafea - singurul viciu pe care îl are de 30 de ani - "Un pahar de apă minerală, cu trei linguriţe de ness şi cu zahăr brun", dezvăluie grevista reţeta lichidului vital.

"Prietenii mi-au zis că nu are sens să mă sacrific pentru nişte - nu mai spun puncte puncte - cei de la Uniunea Europeană, am avut prieteni care mi-au spus că n-are sens să mă sacrific nici pentru cei din acest neam şi ţară care nu înţeleg nimic niciodată şi nu înţeleg sacrificiile, familia a fost supărată, dar noi avem o familie democrată şi nu ne impunem anumite lucruri", declară Anghel pentru gândul.

Povesteşte că mama ei, Eugenia, a fost însă speriată, "a plâns foarte mult", dar s-a liniştit când a aflat că protestul Cristinei Anghel este pe perioadă determinată. "Mama a plâns foarte mult, a fost foarte supărată, mai ales că eu nu i-am spus de la început, dar i-am dat telefon şi i-am spus că nu este o grevă pe perioadă nedeterminată şi că în cazul în care mă simt rău întrerup, dar nu mor. Numai dacă nu se întâmplă, Doamne fereşte, o moarte subită. Pentru că la greva foamei - din prima zi până în ultima zi - eşti supus acestui risc".

Un grevist al foamei cu metabolism atipic

Într-un interviu acordat gândul, Cristina Anghel a declarat că a anunţat Salvarea, dar nu a notificat şi Direcţia de Sănătate Publică. Spune că a renunţat să aibă Salvarea zilnic la uşă, alegând să meargă singură la monitorizări. "Ca să vină Salvarea în fiecare zi la mine se consumă motorină, se consumă bani, e şi perioada asta de caniculă, iar ei nu au multe maşini. Ar fi culmea să aibă cineva nevoie de maşină, iar salvarea să fie la mine. Aşa că mă duc eu la ei cât pot pentru că mă duce soţul cu maşina", afirmă învăţătoarea grevistă.

Deocamdată susţine că se simte bine, dar dă vina pe metabolismul ei atipic. "Din punct de vedere al mâncării, eu nu sunt un om normal. Eu nu mănânc trei-cinci mese pe zile, eu de obicei nu mănânc până seara. De la greva anterioară nu am reuşit să mănânc mâncare gătită, doar legume, brânzeturi, fructe, dulciuri şi seminţe de toate tipurile. Nu mănânc carne. Aşa am rămas după prima grevă. Pentru mine nu este o chestiune gravă când nu mănănc", spune Anghel, susţinând că are noroc. "Am un psihic bun şi nu sunt bolnavă. Nu am diabet, nu am ulcer, nu am gastrită", spune.

Totuşi, mărturiseşte ea, câteva reacţii tot au apărut, deşi le numeşte "normale": i-au crăpat buzele şi i s-au umflat picioarele.

"Am ceva de rezolvat cu cei din UE"

Întrebată de ce a ales să-şi sisteze greva pe 29 iulie, învăţătoarea are o explicaţie care rezidă din versurile imnului de stat:

"Noi din 1948 sărbătorim pe 29 iulie Ziua Imnului, imn care ne spune Deşteaptă-te, române sau Români din patru colţuri, Uniţi-vă acum. Protestul meu nu este legat de referendum, ori de ceea ce se întâmplă acum", explică învăţătoarea din Caracal. "Eu am ceva acum de rezolvat cu cei din Uniunea Europeană şi probabil că voi avea şi cu cei din ţară dacă vor face sluj şi vor sta iară în genunchi în faţa celor din Comisia Europeană care, în viziunea mea - şi probabil că dacă voi găsi un avocat care să mă apere sau să-mi facă acţiune pro bono - , va demonstra că ce au făcut cei din CE este o depăşire cu mult a atribuţiilor pe care le are".

Cum a jignit Barroso poporul român

Anghel susţine că nu este o fire agresivă, dar acum "este atacată" de Comisia Europeană. Şi are şi o soluţie, inclusiv pentru statul român: "Ne-au ameninţat că ne retrag votul. Bun. Nu trebuie să mi-l retragi tu, că mă retrag eu. Să vedem, îţi convine?"

Referitor la cele 11 puncte pe care România le are de îndeplinit în faţa Comisiei Europene, Anghel spune că e normal ca organismul internaţional să ceară explicaţii statului român, dar să se limiteze doar la atât. "Ce a făcut Ponta când a dat răspunsuri este perfect normal, perfect legal, perfect în concordanţă cu legislaţia internaţională", explică învăţătoarea nu înainte de a puncta şi ce a deranjat-o. "Ceea ce mă deranjează pe mine este nu numai că ai dat răspuns, ci şi că acţionezi ca atare. Până la urmă ce faci? Demonstrezi că cei din Uniunea Europeană, din Comisia Europeană, au avut dreptate. Şi nu au! Nu au!", e catgorică Anghel. "Nu au dreptul să ne impună nişte lucruri şi să treacă peste constituţia noastră".

Mai mult, vorbeşte şi despre "picătura care a deversat paharul": că "Barroso nu au ieşit la conferinţă cu Ponta. Nu l-a jignit pe Ponta, ne-a jignit pe noi. Jignindu-l pe Ponta, m-a jignit pe mine. Nu se poate să-i transmiţi lui Ponta ca parlamentarii care au probleme să-şi dea demisia. Parlamentarii ăia sunt aleşi."

Întrebată dacă ar fi avut aceeaşi reacţie în cazul în care la conducerea ţării s-ar fi aflat un alt guvern şi nu coaliţia USL, Cristina Anghel răspunde: "Da. Eu sunt român" şi face apel la anul 1877 şi la discursul politic de atunci: "Suntem independenţi!"

Citește și: