Departamentul Social - Mediafax
2166 vizualizări 1 nov 2018

Magistraţii au dispus şi confiscarea de la inculpaţii Ioan Niculae, Barac Viorel, Toncea (actuala Niculae) Nicoleta Mariana, SC Interagro SA, SC Intervitt Srl, Sc Libarom Agri Srl, SC Mike Trading & Investment SRL, câte 3.543.833 Lei.

Procurorii scriu în rechizitoriu că ”în perioada august 2008 - martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi o societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. Au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei”.

În aceeaşi perioadă, Ioan Niculae ar fi decis şi coordonat, mai spun procurorii, realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice. Scopul, se explică în rechiztoriu, ar fi acela de a externaliza veniturile firmei „mamă" (Interagro SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori şi de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului. În acest fel a fost finanţată cu 5.000.000 euro firma Intervitt SRL (divizia de vinificaţie a grupului Interagro), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae. Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul inculpatului Bărac Viorel, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către cealaltă societate, mai notează procurorii.

Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti scriu că instanţa „ia act ca prejudiciul creat partii civile ANAF, în suma de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare. Executorie în ceea ce priveste instituirea masurii asiguratorii”, se arată în minuta magistraţilor.

"Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală, a fost iniţiat şi coordonat de suspectul Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei", se arată în ordonanţa procurorilor.

Potrivit documentului citat, în prima parte a anului 2009, Niculae a încercat să corupă o serie de funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat", mai susţin anchetatorii.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro care a fost estimat la acea vreme la circa 6 milioane de euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse. Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de ”infringement”, pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât şi indirect.

Averea lui Ioan Niculae, care a condus vreme de ani de zile topurile ca cel mai bogat om de afaceri din România, a scăzut în ultimii ani, de la 1,7 miliarde de euro în 2013 la circa 700 milioane de euro, conform estimărilor din 2017.

 

 

 

 

 

 

Citește și: