Scriitoarea Ioana Pârvulescu a primit joi, la Goteborg, Premiul European pentru Literatură. 

Câştigătorii ediţiei 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, care conferă recunoaştere celor mai buni autori în curs de afirmare din Europa, au fost anunţaţi în deschiderea Târgului de carte de la Göteborg, în Suedia, de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Câştigătorii din acest an sunt: Isabelle Wéry (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia Herţegovina), Emilios Solomou (Cipru), Kristian Bang Foss (Danemarca), Meelis Friedenthal (Estonia), Lidija Dimkovska (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Katri Lipson (Finlanda), Marica Bodrožić (Germania), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu (România), Gabriela Babnik (Slovenia) şi Cristian Crusat (Spania). 

Scriitoarea româncă a fost recompensată pentru romanul "Viaţa începe vineri" (2009), apărut în 2011 şi în traducere suedeză. Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc pe 26 noiembrie, la Bruxelles.
Acordat anual, Premiul European pentru Literatură se află la a cincea ediţie.

Ioana Pârvulescu este conferenţiar universitar la Facultatea de Litere din Bucureşti, unde predă literatură română modernă, şi a fost timp de 18 ani redactor la "România literară".

A iniţiat şi coordonat la Editura Humanitas colecţia de literatură universală "Cartea de pe noptieră".

Pasionată cititoare de documente de tip jurnal, memorii, scrisori şi ziare din care reface lumi pierdute, a scris mai multe cărţi de eseuri, reeditate de mai multe ori, între care "Întoarcere în Bucureştiul interbelic" (2003), "În intimitatea secolului 19" (2005), "Cartea întrebărilor" (2010).

Citește și: