Firuta Flutur
641 vizualizări 15 mai 2019

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis i-a respins pe Eugen Nicolicea pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Tit-Liviu Brăiloiu pentru funcţia de ministru pentru Românii de pretutindeni şi Oana-Consuela Florea în funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

"Prin urmare, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale urmează să înaintaţi o altă propunere pentru funcţia de ministru al justiţiei care, pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă şi cerinţelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea", arată scrisorile înaintate premierului Viorica Dăncilă.

Eugen Nicolicea a fost propus de premier în funcţia de ministru al justiţiei, ca urmare a propunerii de constatare a vacanţei funcţiei prin demisia domnului Tudorel Toader. Tit-Liviu Brăiloiu a fost propus în funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni, ca urmare a propunerii de constatare a vacanţei funcţiei prin demisia doamnei Natalia-Elena Intotero. Oana-Consuela Florea a fost propusă în funcţia de ministru al fondurilor europene, ca urmare a propunerii de constatare a vacanţei funcţiei prin demisia doamnei Rovana Plumb.

Iohannis: Nu sunt de acord cu remanierea

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a transmis PSD-ului în scris motivele pentru care a respins cele trei propuneri de miniştri, Eugen Nicolicea, Oana Florea şi Liviu Brăiloiu, precizând că este vorba despre proasta guvernare şi justiţia, pe care a catalogat-o sub asaltul PSD.

”Înainte de sfintele sărbători de Paşti mi-au propus pesediştii o remaniere a acestui guvern, nu pentru a face guvernarea mai bună, nu vă faceţi iluzii, s-au certat ei între ei, găştile, acolo, în interiorul PSD-ului, si-au venit cu trei propuneri. Perosnale propuse: Nicolicea, Florea şi Băriloiu”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a reamintit că a spus public că nu este de acord cu această remaniere, ”fiindcă nu aduce nimic nou, nu aduce nimic bun şi nu este pentru a guverna mai bine”.

”Astăzi le-am dat pesediştilor refuzul meu şi în scris ca să înţeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere. În expunerea mea de până acum reies clar două teme: Justiţia, care este sub atacul PSD şi proasta guvernare, care încearcă prin ordonanţe de urgenţă să creeze impresia că lucrează pentru români, dar în realitate această avalanşă de ordonanţe de urgenţă vrea să acopere lipsa de soluţii. Pesediştii nu au soluţii pentrui România”, a conchis şeful statului.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis pe 17 aprilie preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus Eugen Nicolicea, membru al Camerei Deputaţilor, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Oana Florea, membru al Camerei Deputaţilor, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit Liviu Brăiloiu, membru al Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 23 aprilie, că îi respinge pe cei trei miniştri propuşi de PSD, deoarece, în opinia sa, remanierea guvernamentală propusă de PSD este “un fel de farsă”.

Acuzaţii la adresa PSD: Încearcă de doi ani să-l scape pe Dragnea

Iohannis a mai acuzat, miercuri, PSD, într-o conferinţă de presă, că lucrează de doi ani şi jumătate pentru ca liderul partidului, Liviu Dragnea, să scape de justiţie, precizând că social democraţii au produs cea mai slabă guvernare de după Revoluţie.

"PSD a produs cea mai slaba guvernare dupa Revoluţie, zero autostrăzi, zero spitale, doar promisiuni, iar la capitolul realizări nimic, cu o excepţie, la modificări pe legile justiţiei, la modificări pe codurile penale, au lucrat mult şi prost. Se pune întrebarea retorică de ce au lucrat pesediştii atat de mult şi atât de intens pentru subjugarea justiţiei, pentru îndoirea legilor justiţiei? Răspunsul este cunsocut, arhi-cunoscut şi clar: pentru a-l scăpa pe Dragnea de justiţie, de asta lucrează PSD de doi ani şi jumătate", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a acuzat PSD că nu se preocupă de problemele românilor.

"Pentru că, sigur, pentru PSD, e mult mai important să-i fie bine lui Dragnea decât să-i fie bine României sau românilor şi, sigur, cum Dragnea şi alţii au probleme reale cu justiţia, în Europa nu mai discută nimeni cu ei şi atunci cum Dragnea nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de Uniunea Europeană. PSD se preocupă de problemele lui Dragnea, nu de problemele României sau ale românilor", a completat Iohannis.

 

 

Citește și: