Alexandru Costea
155 vizualizări 17 apr 2019

„Am spus-o şi o repet: atenţionez Guvernul României şi mai ales Ministerul Apărării să acţioneze mult mai eficient pentru realizarea programelor esenţiale de achiziţii strategice la care ne-am angajat, astfel încât să fie asigurată cheltuirea completă şi cu folos a sumelor alocate", a spus Klaus Iohannis în discursul susţinut la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinţei internaţionale „Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări şi strategii pentru coerenţa măsurilor din regiunea Mării Baltice şi a celor din regiunea Mării Negre”.

Şeful statului s-a declarat mulţumit de întâlnirea de vineri cu participanţii de la Exerciţiul «Sea Shield 2019».

„Eu am fost vinerea trecută la Constanţa, pentru a-i întâlni pe participanţii la Exerciţiul «Sea Shield 2019» şi pentru a primi direct impresiile şi evaluările comandanţilor de acolo. Nişte întâlniri foarte bune", a afirmat preşedintele.

Iohannis a mai susţinut că trebuie valorificate deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bruxelles pentru consolidarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova.

„Deciziile cu relevanţă operaţională pe care le-am adoptat la Summitul NATO de la Bruxelles şi pe care, recunosc, le-am susţinut cu putere, ca Preşedinte al României, trebuie valorificate pentru a consolida componentele aliate de pe teritoriul nostru, în special Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, pentru a avea o prezenţă substanţială a navelor aliate în Marea Neagră şi pentru a intensifica misiunile de poliţie aeriană în regiune. Nu în ultimul rând, prezenţa aliată din regiunea Mării Baltice şi cea din regiunea Mării Negre trebuie să opereze eficient la toate nivelurile, având la bază aranjamente de comandă şi control coerente. Astfel, iniţiativa României, recunoscută la ultimul Summit NATO, de a constitui o capabilitate multinaţională de comandă şi control, de nivel corp, ca parte a Structurii de Forţe, vine să completeze arhitectura aliată din regiune", a afirmat Klaus Iohannis.

În acelaşi timp, preşedintele României a declarat că acţiunile recente ale Rusiei din regiunea Mării Negre "nu oferă premisele revenirii la o stare de normalitate".

„Involuţiile de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei din ultimii ani, sunt bine cunoscute de către noi toţi. Din păcate, dezvoltările recente nu oferă premisele revenirii la o stare de normalitate. Dimpotrivă, sunt exemple edificatoare ale potenţialului de escaladare existent în regiune. Zona Mării Negre continuă să fie marcată de conflicte îngheţate şi tensiuni latente. În plus, constatăm accentuarea climatului de confruntare, militarizarea avansată a Mării Negre şi intensificarea acţiunilor hibride, deosebit de periculoase prin efectele lor, care ne vizează atât pe noi, cât şi pe partenerii noştri şi ai NATO din regiune", a declarat oficialul de la Palatul Cotroceni.

Totodată, el a subliniat că securitatea din flancul estic al NATO se reflectă în securitatea euroatlantică.

„Vreau să fiu foarte clar: securitatea în regiunea Mării Negre şi pe întregul flanc estic se reflectă direct asupra securităţii euroatlantice. Orice deficienţă, orice vulnerabilitate la Marea Neagră devine una a Alianţei, ca întreg, şi invită, pur şi simplu, la acţiuni ostile", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: