208 vizualizări 24 apr 2019

Şeful statului a discutat, miercuri la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), despre evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea, de către Guvern a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018 (OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019), a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, miercuri, Mediafax.

„În cadrul discuţiilor, Preşedintele României şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie”, precizează sursa citată.

Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a codurilor penale, Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări.

„Referitor la tema ordonanţelor de urgenţă, a fost evidenţiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată şi deplin transparentă. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act. Preşedintele României a arătat că ordonanţele de urgenţă au fost prevăzute de Constituţie ca instrumente puse la dispoziţia Guvernului pentru a-i da posibilitatea să intervină doar în situaţii extraordinare şi cu adevărat urgente în legiferare. În timp, însă, guvernele care s-au succedat au folosit ordonanţele excesiv, fapt care a devenit o problemă serioasă”, mai arată sursa menţionată.

Aceste ordonanţe adoptate după modificarea legilor justiţiei au generat instabilitate în sistemul judiciar, iar măsurile din conţinutul acestora nu numai că nu răspund recomandărilor Comisiei de la Veneţia din octombrie 2018, dar au creat noi vulnerabilităţi la adresa independenţei sistemului judiciar, le-a transmis Klaus Iohannis reprezentanţilor delegaţiei, conform comunicatului de presă.

Şeful statului a menţionat că „adoptarea de măsuri cu un impact direct asupra sistemului judiciar, fără consultări publice şi fără a ţine cont de opinia sistemului judiciar, vulnerabilizează însăşi funcţionarea acestui domeniu vital pentru democraţia românească”.

De asemenea, Iohannis a subliniat că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanşarea referendumului din 26 mai.

„Independenţa justiţiei este o temă care preocupă intens cetăţenii români, iar opinia acestora trebuie să se facă auzită prin vot”, conchide sursa citată.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Codului penal şi a celui de Procedură penală.

Comisia specială pentru revizuirea legilor justiţiei a votat, marţi, un raport favorabil pe Codul penal în forma adoptată de Senat, deputaţii şi senatorii jurişti neacceptând niciun amendament propus de Opoziţie.

Totodată forul legislativ condus de Florin Iordache a întocmit, marţi, un raport de admitere cu amendamente asupra proiectului de lege privind Codul de procedură penală. Au fost eliminate prevederile declarate neconstituţional de CCR.

Citește și: