Gandul.info
Clarice DINU
1904 vizualizări 18 sep 2017

„Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor.(...) Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului susţine că existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. „Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii”, mai arată Iohannis.

Iohannis precizează că, dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii. 

Cererile lui Iohannis vin după ce premierul Mihai Tudose a anunţat că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pentru ca cetăţenii să poată primi informaţii prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află. 

"Sunt toate autorităţile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această aleră pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi şi implementat", a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3. 

Tudose a mai declarat şi că se gândeşte să propună operatorilor de telefonie un sistem automat prin care să fie anunţaţi toţi cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase.

”Sunt ţări unde funcţionează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligaţi să trimită o avertizare. Ar trebui implementat şi la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic şi cât de disponibili sunt operatorii la aşa ceva. Deocamdată acestea sunt primele estimări. Toată lumea e în alertă să verificăm să nu mai fie cazuri identice. Toată lumea e în alertă, slavă Domnului că s-a întâmplat pe zi şi se poate interveni la vedere”, a mai spus premierul Mihai Tudose.

Opt oameni au murit şi alţi peste 137 au fost răniţi în urma unor furtuni violente care au lovit judeţele din vestul şi centrul ţării, duminică după amiază. 

Două persoane au murit, duminică, în urma unei furtuni violente care au avut loc în Timişoara. Încă trei persoane au murit, în Buziaş, judeţul Timiş,iar una la Moneasa, judeţul Arad. De asemenea, două persoane din Bistriţa au decedat, bilanţul victimelor furtunilor violente ridicându-se astfel la opt morţi.

Din cauza furtunii violente din vestul ţării, o gravidă care a rămas blocată în telescaunul de la Şuior după ce instalaţia a rămas fără energie electrică, a sărit din telescaun, starea ei fiind stabilă. Anunţul privind cazul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activată o celulă de criză, iar ministrul Carmen Dan va merge, luni, la Timişoara şi Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea şedinţă de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparaţiilor. Premierul Mihai Tudose a anunţat că Guvernul va începe de săptămâna viitoare implementarea unui sistem de alertă prin telefon, în caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunităţile afectate. 

 De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul ţării” şi a cerut autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situaţie de criză. 

 

Citește și: