Alexandru Costea
105 vizualizări 11 iul 2019

"România a apropriat UE de cetăţeni prin deciziile care s-au luat la nivel european. (...) Aderarea la spaţiul Schengen, aici speram ca preşedintele la summit-ul de la Sibiu să ridice această problemă, sau cel puţin când alţii spun că nu vom adera să aibă o reacţie. În acelaşi timp cred că pentru noi este important că am arătat că putem gestiona o funcţie la nivel european foarte bine pentru că a existat multă neîncredere şi în acelaşi timp cred că este important că România a reuşit să ducă la bun sfârşit dosare pe care alte ţări cu multă experienţă, mult mai vechi decât România nu au putut să o facă", a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, joi, în cadrul unui interviu DCNews.

Pe 13 mai, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat, întrebat dacă Jean Claude Juncker îşi menţine declaraţia potrivit căreia România este pregătită să intre în spaţiul Schengen în contextul actual, că nu vede de ce această poziţie ar fi pusă în pericol.

Pe 9 mai, premierul olandez Mark Rutte, aflat la Sibiu pentru a participa la summitul informal al liderilor UE, a declarat că România va putea intra în spaţiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democraţiei şi ale statului de drept.

La începutul anului, Klaus Iohannis a declarat, la Cotroceni, întrebat ce va face ca să existe un acord între Guvern şi Preşedinţie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, că fără consens acest lucru nu este posibil şi „lucrăm cu toţii la acest proiect”.

Citește și: