Ana Petrescu
59 vizualizări 16 apr 2019

„Mă bucur să vă înmânez distincţiile acordate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, o zi care merită sărbătorită, dar care a fost transformată de decidenţii guvernamentali într-un spectacol îndoielnic, cu pedepse şi controale demonstrative. Eu cunosc foarte bine sistemul de sănătate din România, am fost pacient în spitale publice din ţară şi ştiu cu ce se confruntă medicii şi asistentele medicale, cercetătorii şi tot personalul din acest sistem. Am vizitat spitale publice şi private şi centre de cercetare medicală şi am văzut oameni care, lucrând în condiţii precare, încearcă să-şi facă bine meseria, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Aceştia sunt oamenii către care îmi îndrept aprecierea şi recunoştinţa, indiferent unde lucrează. Dumneavoastră, cei prezenţi astăzi aici, reprezentaţi spitale şi institute medicale cu tradiţie, cu vechime de peste 50 de ani, al căror atribut comun îl constituie perseverenţa de a salva pacienţii, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă sistemul sanitar în România”, a afirmat Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a unor instituţii din domeniul medical.

Şeful statului a adăugat că guvernarea PSD este un eşec de la un capăt la altul, inclusiv în domeniul medical şi că s-a ales praful de promisiuni social-democraţilor cu privire la construirea de noi spitale şi modernizarea celor existente.

„Din păcate, actuala guvernare PSD este un eşec de la un capăt la altul. PSD a promis românilor nu mai puţin de 8 spitale regionale şi un spital republican. A promis, de asemenea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea spitalelor existente. Sunt angajamente scrise negru pe alb în programul de guvernare, asumat şi votat în Parlament. Ce s-a întâmplat cu ele? Simplu, ca şi în economie, educaţie, infrastructură, şi de promisiunile în domeniul sănătăţii s-a ales praful. Agenda publică este acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certaţi cu justiţia, timp în care cetăţenii suferă tot mai mult de pe urma incompetenţei guvernanţilor”, a completat Iohannis.

Acesta a mai spus că Sorina Pintea a pornit o campanie de imagine prin spitalele din România, ceea ce i se pare „revoltător”, iar guvernanţii nu fac nimic să îi ajute pe angajaţii din sistemul sanitar.

„Este revoltător că ministrul Sănătăţii a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară. Cum să mai creadă cineva că PSD chiar va construi noi spitale? În ciuda scandalurilor zilnice prin care se încearcă să se obţină capital de imagine pentru Guvern, cei mai mulţi medici şi asistente medicale sunt şi rămân profesionişti, şi încă de cea mai bună calitate. Ce fac guvernanţii ca să îi ajute? Mai nimic, în afara unor excese de autoritate prin care încearcă să acopere lipsa de acţiuni concrete menite să sprijine domeniul sănătăţii. Nici în domeniul resurselor umane din sănătate obiectivele asumate de guvernanţi nu au fost îndeplinite, în pofida promisiunilor din perioada electorală”, a explicat Klaus Iohannis.

El a amintit şi de promisiunile PSD legate de reformarea rezidenţiatului şi de oprirea exodului medicilor români în străinătate.

„Rezidenţiatul nu a fost reformat, aşa cum s-a promis, iar în momentul de faţă nu există o planificare reală a necesarului de angajaţi în sănătate. Concret, numărul de locuri şi posturi nu este corelat cu numărul de absolvenţi de medicină şi nici cu necesarul de resurse umane, per ansamblu şi pe specialităţi. În ţara noastră sunt educaţi foarte mulţi tineri medici, dar ne confruntăm în continuare cu dezechilibre pe specialităţi, cu dezechilibre în distribuţia medicilor în urban-rural, dar şi între judeţe ori regiuni, iar exodul nu a fost stopat”, a precizat şeful statului.

Preşedintele României a acuzat PSD că încearcă în permanenţă să găsească ţapi ispăşitori pentru propriile eşecuri, însă nu mai pot păcăli pe nimeni, mai ales pe cei care lucrează în sănătate.

„Pesediştii guvernează încercând permanent să găsească ţapi ispăşitori pentru propriile eşecuri. Nu mai pot păcăli însă pe nimeni, în sănătate cu atât mai puţin. Dacă şi-ar fi propus în mod real să construiască sau să reabiliteze spitale în România, Guvernul nu ar fi trebuit decât să acceseze banii europeni. Avem la dispoziţie fonduri pe care PSD pur şi simplu nu vrea să le folosească. Viitorul în medicină înseamnă inovare, digitalizare, sustenabilitate, asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate”, a acuzat Iohannis.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis a spus că un act medical de calitate nu poate exista în absenţa unor spitale curate care să beneficieze de aparatura medicală de necesară, medicamente şi consumabile.

„Un act medical de calitate nu poate exista fără un corp medical dedicat, devotat şi responsabil. În acelaşi timp, un act medical de calitate nu poate exista în absenţa unor spitale curate, care să nu ducă lipsă de aparatură medicală sau de medicamente sau de consumabile. Avem nevoie de mai multe exemple precum cele oferite de dumneavoastră, cei prezenţi aici, care vă desfăşuraţi activitatea cu maximă responsabilitate în ciuda condiţiilor de muncă mai mult decât dificile! Prin înaltele distincţii ale statului român pe care vi le ofer astăzi, vă transmit toată aprecierea mea pentru dăruirea cu care aveţi grijă de sănătatea noastră, a tuturor, şi pentru valorile pe care le promovaţi în rândul tinerei generaţii de profesionişti din domeniul sănătăţii!”, a conchis Iohannis.

Reacţia şefului statului vine după ce ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a făcut în ultima perioadă mai multe controale la diferite spitale din ţară, între care se numără, Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul Judeţean Târgu-Jiu şi a trimis o echipă a Direcţiei de Sănătătate Publică şi la Spitalul Elias din Capitală.

 

Citește și: