Andreea Traicu
2964 vizualizări 28 feb 2018

„Din păcate, însă, asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării şi la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA şi cu încercarea clară de a subordona justiţia politicului. Inadmisibil. Nişte inculpaţi şi condamnaţi penal, după ce au fost prinşi de instituţiile statului încălcând legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat. Dar, aşa cum spune un proverb românesc, minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă. Toate aceste acţiuni concertate în plan mediatic nu au şanse de reuşită”, a spus Iohannis. 

Şeful statului l-a acuzat, fără a-l nominaliza, pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că face un joc partizan, cerând revocarea şefei DNA. „Contrar unei evaluări subiective, tendenţioase şi partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficienţa DNA este departe de a putea fi contestată”, a spus Iohannis. Înainte de această concluzie tranşantă, şeful statului îi transmisese lui Toader, referindu-se şi la avizul negativ dat de CSM, că „în condiţiile date, suntem tot mai departe de o revocare” a şefei DNA. 

„Vreau să fiu foarte clar cu privire la un lucru: în lupta dintre nou şi vechi, dintre cei care trăiesc din corupţie şi cei care combat corupţia, dintre cei care se gândesc la viitorul acestei ţări şi cei care se gândesc doar la propriul viitor, va câştiga România modernă, europeană, care acţionează în baza valorilor democraţiei occidentale şi a statului de drept! Oare de ce mi-am amintit de sintagma democraţie originală? Cred că şi de acolo ni se trage ceva legat de corupţie şi abuzul de putere”, a mai spus Iohannis. 

Şeful statului a susţinut, totodată, că incertitudinea generată de multiplele modificări legislative adoptate de Parlament anul trecut a dăunat societăţii româneşti.

„În tot acest context intern, deloc liniştit, actorii sistemului de justiţie din România au dat dovadă de profesionalism şi unitate pentru apărarea principiilor care le guvernează activitatea. Am deplină încredere că instituţiile statului cu atribuţii în domeniu şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor vor continua să se manifeste atunci când independenţa justiţiei este în pericol”, a afirmat Iohannis.

Kovesi: 2017 a fost un an greu în lupta anticorupţie

Şi Laura Codruţa Kovesi a comentat că anul 2017 un an greu în lupta anticorupţie, demersul DNA fiind unul contestat şi pus sub semnul întrebării. 

Şefa DNA  a susţinut că procurorii anticorupţie nu îşi aleg dosarele, declaraţia venind în contextul acuzaţiilor ministrului Justiţiei că dosarele au fost prioritizate în funcţie de impactul mediatic.

„Nu ne alegem dosarele care sunt de competenţa DNA. Procurorii nu au normă de rechizitorii. Procurorii trebuie să stabilească adevărul judiciar pe baza de probe. (...) La finalul anului erau nesoluţionate 6.000 de cauze, aproape dublu faţă de cât putem soluţiona anual", a declarat  Kovesi.

Procurorul şef al DNA a anunţat că numai în 2017 au fost soluţionate 3.800 de dosare, acesta fiind cel mai mare număr pentru instituţie.

„Într-un singur an, procurorii au audiat 23.000 de persoane, ceea ce arată la o medie că sunt 85 de persoane audiate pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente. Într-un singur dosar au fost audiaţi 1.000 de martori, au fost 55 de percheziţii, 35 de ridicări de documente, verificate 27 de societăţi comerciale. S-au luat măsuri faţă de 35 de inculpaţi. Acesta dosar are 465.000 de file ", a mai spus Kovesi.

Tarcea: Nu putem să ne prefacem că nu vedem că sămânţa neîncrederii a fost sădită şi începe să dea roade

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, la bilanţul DNA, că şi-ar dori ca atacurile din ultima perioadă să nu aibă rezultat intimidarea celor care lucrează în slujba dreptăţii, magistratul precizând că în alţi ani masa de la prezidiu era mai lungă şi încăpătoare

"Ştiţi câtă minciună şi manipulare e în spaţiul public. E momentul să observăm obiectiv şi imparţial cauzele dinăuntrul sistemului nostru, acele cauze care sunt de natură a genera suspiciuni şi neîncredere şi să le înlăturăm. Aţi observat - şi mă refer la justiţie în general, nu doar la procurori, aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru judecatori. Nu putem să ne prefacem că nu vedem că sămânţa neîncrederii a fost sădită şi începe să dea roade. Eu mi-aş dori ca atacurile nesfârşite din ultima perioadă să nu aibă drept rezultat intimidarea celor care lucrează în slujba dreptăţii. Nu mă pot abţine să nu precizez că particip la al cincilea bilanţ al DNA şi nu ştiu dacă mă înşel, dar parcă în alţi ani masa de la prezidiu era mai lungă şi mai încăpătoare. Vremurile sau vremea, nu pot să-mi dau seama. Tot datorită vremurilor şi vremii, mărturisesc că e prima oară când mi-am pus întrebarea dacă preşedintele ÎCCJ trebuie sa participe la bilanţul DNA", a spus Tarcea.

 

Citește și: