Ana Petrescu
1282 vizualizări vineri, 13:10

14:53 Iohannis, replică pentru Dăncilă: Nu vor exista tăieri de pensii şi salarii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca reacţie la afirmaţiile Vioricăi Dăncilă, că nu vor exista tăieri de pensii şi salarii. ”Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a pesediştilor”, a adăugat şeful statului.

Citiţi în continuare...

ORA 14:47 Iohannis, despre anticipate: Guvernul interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil

Klaus Iohannis a declarat că nu pot fi organizate alegeri anticipate pentru că ar fi greu de întrunit condiţiilele constituţionale. Şeful statului a precizat că varianta anticipatelor ar însemna că Guvernul Dăncilă ar rămâne interimar în funcţie, ceea ce este inacceptabil.

„Este o discuţie în spaţiul public pe care vreau s-o lămuresc în aceast fază. Alegerile anticipate. Am declarat şi ieri şi pot declara şi azi, personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. În Constituţie spune foarte clar – se poate dizolva Parlamentul, dacă două propuneri de premier sau de guvern succesive pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă la Cotroceni, la finalul consultării cu partidele parlamentare.

Şeful statului a adăugat că un Guvern interimar Dăncilă ar arunca ţara într-un haos de nedescris.

„Sunt dispus să mă implic, după prezidenţiale, într-o discuţie onestă, aşezată, corectă cu toate partidele politice să găsim o soluţie. Dacă ar pica două propuneri pe care le-aş face imediat în perioada următoarea, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil şi de neimaginat şi ar rămână în funcţie până s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-un haos de nedescris”, a conchis Iohannis.

ORA 14:45 Iohannis: Luni, cel târziu marţi voi desemna un premier

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, că ”luni, cel târziu marţi” va desemna un nou prim-ministru. El a ţinut să precizeze că nu va mai nominaliza ”un personaj de la PSD” pentru şefia Guvernului.

”Consultările de azi (vineri - n.r.) vor fi continuate luni, poate chiar şi marţi, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie de făcut. Luni, cel târziu marţi voi desemna un premier care veni în Parlament cu o propunere de guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare”, a declarat Klaus Iohannis.

El a afirmat că un nou guvern trebuie instalat urgent.

”E nevoie de un guvern care pregăteşte bugetul pentru anul viitor, pentru 2020, e nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. În acest context, e important de subliniat şi avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. E nevoie de un guvern, urgent, care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie”, a adăugat şeful statului.

Ştirea iniţială. ”Ieri a trecut moţiunea de cenzură şi a picat Guvernul Dăncilă, un guvern eşuat şi derutat. Este foarte bine aşa, că a trecut moţiunea de cenzură. Astăzi am convocat prima rundă de consultări cu partidele şi ca să încep cu sfârşitul, PSD a confirmat că nu a îneţeles nimic, au lipsit de la consultări, adică au lipsit nemotivat, adică au chiulit. E nevoie urgent să fie un guvern de tranziţie. De ce spun că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern? Fiindcă orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România şi pentru români”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că preferă un guvern politic, nu unul tehnocrat.

”Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic. Astăzi s-au prezentat partidele şi PNLm, care a venit primul la ora 11.00, a spus clar şi răspicat, PNL e dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunţă un parcurs dificil. Celeltalte formaţiuni care au venit, toate au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. Aşa că este destul e clar de pe acum că ne îndreptăm spre un guvern PNL, sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanţe”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Citește și: