564 vizualizări 18 apr 2019

”Ieri (miercuri - n.r.) au fost trimise la Cotroceni propunerile de revocare şi propunerile de noi miniştri, însă primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se doreşte cu această remaniere, fiindcă de regulă o remaniere guvernamentală se face pentru a face guvernarea mai bun, mai eficientă. Prima impresie e că această remaniere guvernamentală se face ca lucrurile să meargă mai prost, ceea ce e inadmisibil”, a spus Klaus Iohannis.



El a spus că va da mai multe explicaţii la începutul săptămânii viitoare.

”Am vb cu dna prim-ministru şi i-am comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare. Revocarea unui ministru sau demisia unui mininistru este constituţionala decizie a prim-ministrului sau a fiecărui ministru în parte, dar nu pot să semnez nişte acte fără a evalua urmările”, a adăugat şeful statului.

El a mai spus că lucrurile ”încep să capete un contur trist”, pentru că, în timp ce el a convocat un referendum pe teme de Justiţie, ”PSD pregăteşte o remaniere guvernamentală care vrea să întărească asaltul asupra Justiţie şi acest lucru nu poate să fie de bun augur”. El a mai spus că nu a discutat şi nici nu intenţionează să discute cu Tudorel Toader şi a evitat să comenteze posibilitatea unei restructurări a guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, joi, absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii, că păşesc în profesie într-un moment în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările fiind în contradicţie cu valorile statului de drept.

„Momentul la care debutaţi în profesie se suprapune unui context în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările fiind în contradicţie cu valorile statului de drept. Situaţia nu trebuie să vă descurajeze.(...) Vă îndemn să păşiţi cu încredere în viitor. Cred cu tărie că România are nevoie de dumneavoastră şi de principiile pe care le-aţi îmbrăţişat alegând provesia de magistrat”, le-a spus preşedintele Iohannis, tinerilor magistraţi.

Preşedintele a mai spus că încrederea în magistraţi se construieşte şi păstrează greu: „Încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar şi implicit în magistraţi se construieşte şi se păstrează greu, cu mari sacrificii personale şi profesionale. Oamenii că sunt alături şi au demonstrat-o public în cursul ultimilor ani, când s-au opus încercărilor de destabilizare a statului de drept”.

Declaraţiile au fost făcute joi, la primirea magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii de Unirii, Palatul Cotroceni.

Citește și: