Roxana Preda
Maria Bîrnaure
12240 vizualizări 24 iun 2016

UPDATE

„Noi regretăm acest vot, dar în acelaşi timp, vreau să spun foarte clar că noi respectăm acest vot”, a declarat Klaus Iohannis la finalul consultărilor de la Cotroceni. 

Preşedintele a afirmat că Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros din care România a vrut să facă parte şi care va rămâne ataşată proiectului european.  

„Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în UE, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană şi în acest context vreau să spun foarte clar că România rămâne ataşată proiectului european”, a explicat Iohannis. 

Preşedintele a atras atenţia şi asupra faptului că românii trebuie să îşi păstreze calmul şi că îngrijorarea fără măsură nu îşi are locul, având în vedere că ieşirea Marii Britanii din Uniune nu se va produce de azi pe mâine, fiind un proces care va dura, estimativ, aproape doi ani. 

De asemenea, România va participa la negocierile dintre UE şi Marea Britanie şi va face acest lucru în interesul României şi românilor care trăiesc şi lucrează în Regat. 

„Este important de ştiut că Mare Britanie, după ieşirea din UE, va rămâne un partener foarte important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat cu UE”, a explicat Klaus Iohannis. 

Preşedintele a primit asigurări din partea premierului Cioloş asupra faptului că impactul Brexit-ului asupra economiei locale nu este mare şi va fi gestionat fără probleme. Mai mult, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a furnizat informaţii despre faptul că leul nu va avea de suferit foarte tare şi că nu vor exista probleme pentru România în acest sens. 

Klaus Iohannis s-a declarat mulţumit şi de consensul dintre liderii politici, care au fost de acord că drumul României este în interiorul Uniunii. 

Preşedintele a spus că va participa la întrunirea Consiliului European şi că, imediat după, va convoca din nou premierul, liderii partidelor politice şi guvernatorul BNR pentru a discuta pe baza informaţiilor obţinute acolo, în vederea redefinirii proiectului european şi elaborării unui nou proiect de ţară. 

 

Klaus Iohannis i-a convocat în această dimineaţă pe prim-ministrul României, pe guvernatorul Băncii Naţionale şi pe liderii partidelor politice pentru discuţii în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie. 

„Cred că situaţia foarte deosebită în care ne aflăm acum datorită rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de ieşire din UE impune o întâlnire de acest tip, în care ne armonizăm punctele de vedere, ne gândim la ce este de făcut", a declarat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că din discuţiile pe care le-a avut deja toată lumea este de acord că România continuă pe calea europeană şi nu sunt motive de îngrijorare pentru economie.

„Din discuţiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am înţeles că toată lumea este perfect de acord ca România să continue calea europeană, iar din discuţiile pe care le-am avut cu prim-ministrul şi guvernatorul am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi finanţe", a mai spus preşedintele.

Pe lângă premierul Dacian Cioloş şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la consultări mai participă din partea PSD preşedintele partidului, Liviu Dragnea, iar din partea liberalilor au venit la discuţii copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, acesta din urmă ajungând la Cotroceni împreună cu liderul UNPR Valeriu Steriu.

De asemenea, sunt prezenţi copreşedintele ALDE Daniel Constatin şi reprezentantul UDMR Csaba Asztalos.

La discuţii mai participă şi consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu.

Consultările vor fi urmate de declaraţii de presă ale preşedintelui Klaus Iohannis.

 

 

Citește și: