Departamentul Politic
1176 vizualizări 22 dec 2018

Ion Iliescu a transmis, sâmbătă, un mesaj la împlinirea a 29 de ani de la evenimentele din 1989. Cel care a preluat puterea după căderea lui Ceauşescu, reaminteşte că trebuie să apărăm ce am câştigat atunci şi totodată să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum.

”Se împlinesc 29 de ani de la Revoluţia Română, din decembrie 1989, un act de demnitate al poporului român, care îşi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulările mediatice şi politice, indiferent de ceea ce spun şi vor spune detractorii ei. O revoluţie este în acelaş timp un eşec, şi o victorie. Un eşec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetăţenii, incapabili să mai administreze o ţară şi, nu în cele din urmă, rupt de realitate şi surd la vocea poporului. O Revoluţie este o victorie a voinţei populare, a nevoii de schimbare. Mă tem că, uitând cele întâmplate în regimurile dictatoriale, uitând sacrificiile celor care au luptat pentru libertate şi democraţie, se pot pregăti condiţiile unor noi schimbări violente, pentru că ruptura între baza şi elitele societăţilor se adânceşte, iar binele public este pus între paranteze”, a scris Ion Iliescu, pe blogul personal.

”România trebuia să se schimbe în 1989. Putea s-o facă paşnic, dacă reuşea să construiască o alternativă la guvernarea momentului, iar puterea de atunci ar fi acceptat un partener de dialog pentru o ieşire negociată din totalitarism, precum s-a întâmplat în Polonia. Şi aş sublinia că nu degeaba forţa motrice a schimbării în Polonia s-a numit ” Solidaritatea”. O alternativă se construieşte pe solidaritatea celor care doresc schimbarea”, scrie Iliescu, care crede că Programul Revoluţiei a fost îndeplinit.

”Am avut, în aceşti 29 de ani, începând cu zilele revoluţiei, atât momente impresionante de solidaritate, dar şi momente de vrajbă, de divizare, de confruntare. Cu toate acestea am reuşit să îndeplinim, punct cu punct, Programul Revoluţiei, enunţat în seara zilei de 22 decembrie 1989. Cine şi-ar fi închipuit atunci că, după nici trei decenii, România va ajunge să prezideze, practic, Uniunea Europeană pentru şase luni de zile? Este cea mai palpabilă dovadă a succesului Revoluţiei!”

”România s-a schimbat enorm. Şi în bine, dar şi în rău. Ca orice schimbare, ea are şi părţi pozitive, dar şi părţi negative. Cel mai mare pericol pentru democraţie, în România, dar şi în Europa, îl reprezintă adâncirea inegalităţilor economice şi sociale. Iar contestarea puterii politice se manifestă în întreaga Uniune Europeană. Populism, naţionalism, extremisme de tot felul, şi putere politică incapabilă să-şi mai asume responsabilităţile care îi revin, toate astea scot oamenii în stradă”, avertizează Ion Iliescu, care consideră că politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului, antecamera totalitarismului.

”Adevăratul omagiu, şi manifestarea recunoştinţei faţă de cei care au reuşit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme, este păstrarea democraţiei şi a libertătii. Politicul trebuie să reziste tentaţiei, autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună, şi dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod firesc, putem şi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989, şi în acelaşi timp să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum”, a conchis Iliescu.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul Generel au anunţat vineri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Cercetările au vizat stabilirea situaţiei de fapt în ceea ce priveşte exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat şi a luării deciziilor cu caracter politic şi militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu.

Vă reamintim că Gândul vă propune o imagine completă a Revoluţiei din Decembrie 1989. O radiografie a ultimului deceniu al comunismului în România şi o reconstituire a ultimelor sale zile. Vă prezintă evenimentele aşa cum au fost surprinse pe peliculă, dar mai ales cum au fost văzute şi trăite de cei care ieşit  în stradă, care şi-au pierdut părinţii, copiii sau prietenii în lupta pentru libertate, precum şi de personajele cheie care au marcat, ulterior, destinul primilor ani de democraţie. Citiţi pe revolutions.ro, ce s-a întâmplat în fiecare zi a Revoluţiei din Decembrie 1989.

 

Citește și: