Ana Petrescu
152 vizualizări 25 apr 2019

„Punctul meu de vedere va fi aşa: ei nu sunt Dumnezei. Vin să se informeze, vin să facă anumite recomandări, dar România până la urmă este stat suveran. Până la urmă nişte experţi de oriunde în lume, că ştiu de unde vin, ce poate să îi spună Parlamentului României? Să se oprească din legiferare? Poate să îmi spună mie cineva că nu pot legifera în concordanţă cu Constituţia României?”, a afirmat Florin Iordache, miercuri seară la Realitatea TV.

Acesta a adăugat că delegaţia Comisiei de la Veneţia va discuta cu reprezentanţi ai Parlamentului despre ordonanţele de urgenţă care au modificat legile justiţiei, pentru că PNL, USR şi Klaus Iohannis a transmis că se întâmplă „grozăvii” cu legile justiţiei.

„Ei vin mâine (joi – n.r.) să discutăm despre ordonanţele care vizează legile justiţiei pentru că pârâcioşii de serviciu, adică USR, PNL şi Klaus Iohannis au sesizat Comisia de la Veneţia că vezi Doamne nu ştiu ce grozăvii se întâmplă cu legile justiţiei. S-au dat patru ordonanţe 90, 92, 7 şi 12, cele care în linii mari au pus în concordanţă cele trei legi ale justiţiei, pentru că cele trei legi ale justiţiei, dacă suntem corecţi, aveau anumite neconcordanţe între ele. De la buna funcţionare a Secţiei specializate, de la promovarea în magistratură, de la modul în care se raportează o instituţie faţă de alta, Inspecţia Judiciară faţă de CSM. Aceste ordonanţe, în parte, au fost necesare, în parte cred că s-a depăşit, cum a fost avea chestiune ca posibilitatea ca un judecător să poată ajunge şi procuror general, dar în sfârşit, sunt chestiuni criticabile în acele ordonanţe. Una peste alta aceşti experţi vin mâine (joi – n.r.). S-au întâlnit azi cu serie de instituţii, de la preşedinte până la Minsiterul Justiţiei. Mâine se văd cu noi, cu CSM şi Inspecţia Judiciară”, a conchis deputatul PSD.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se va întâlni cu parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei, joi de la ora 11.00. Echipa Comisiei de la Veneţia a avut a avut întrevederi miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiţiei a precizat ulterior întrevederii că subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la legile justiţiei, cu un accent pe cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.

La rândul său, Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre OUG emise în domeniul justiţiei, a informat Administraţia Prezidenţială Şeful statului le-a spus oficialilor străini că PSD foloseşte excesiv ordonanţele de urgenţă, iar acest lucru a devenit o „problemă serioasă”.

 

Citește și: