Departamentul Social - Mediafax
380 vizualizări 7 oct 2018

"Anunţ cu multă durere moartea tatălui meu, profesorul Paul Cornea, la vârsta de 95 de ani. Fie-i ţărâna uşoară!", a scris fiul profesorului, Andrei Cornea, pe Facebook.

Licenţiat în litere şi filosofie (1948), din 1949 şi-a început cariera didactică la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde a obţinut titlul de doctor în filologie (1971).

Paralel cu activitatea universitară, între 1952 şi 1964 a fost director general în Ministerul Culturii, a condus succesiv Direcţia Teatrelor şi Instituţiilor Muzicale, Direcţia Generală a Editurilor, Studioul Cinematografic Bucureşti, a fost cercetător în cadrul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, ultima sa încadrare aici fiind aceea de şef de sector.

”Alţii îşi caută în comentariul aplicat al evenimentelor diurne ori în invenţia de ficţiuni un transfer imaginar din lumea noastră desvrăjită, plină de mizerii, griji şi nesăbuinţi. Eu am încercat să-mi vindec rănile sufletului citind, ascultînd muzică, văzînd filme, îndeosebi poate, îngropîndu-mă în lucrări de specialitate. La drept vorbind, n-a fost vorba, în cazul meu, de o opţiune, ci mai degrabă de-o determinare interioară”, spunea Cornea într-un interviu acordat revistei România Literară.

După 1990, a fost secretar de stat în Ministerul Învăţământului (ianuarie-iunie 1990), şef de catedră şi decan al Facultăţii de Litere (1990-1996); Profesor emerit la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Este unul dintre cei mai importanţi interpreţi ai fenomenului literar, autorul a numeroase lucrări în domenii precum teoria şi istoria literaturii, critică literară, literatură comparată, specialist în perioada preromantismului românesc şi a romantismului. Iniţiază şi conduce (din 1967) seria de Documente şi manuscrise literare.

A coordonat volumul Reviste literare româneşti în secolul al XIX-lea şi Structuri tematice şi retorico-stilistice în romantismul românesc (1979).

Membru în biroul executiv al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, din 1990 a fost vicepreşedintele acesteia. Membru al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată, din 1985 a făcut parte din comitetul de coordonare, din 1991 din comitetul executiv, iar între 1994 şi 1997 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte.

De la fondarea ei în 1997, a fost preşedintele Asociaţiei de Literatură Comparată din România. A participat la numeroase congrese ale AILC (Bordeaux, Montreal, Budapesta, Innsbruck, New York, Paris, Munchen, Edmonton şi Leiden), fiind ales şi preşedinte al comisiei de experţi pentru organizarea congresului de la Pretoria (2000). A fost distins cu „Palmes Academique”, cu gradul de Officier (1997). A făcut parte din Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român (2009-2012).

A fost răsplătit cu Premiul „B.P. Hasdeu” al Academiei (1972) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1973). În 2009, a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor pe 2008, cu volumul Delimitări şi ipoteze.

 

Citește și: