2716 vizualizări 29 nov 2017

"<<Dar cu caii ce-aţi avut?>>…”domnule, domnilor”…care aţi înteles să vă exprimaţi libertatea de expresie lovind cu pumnii un animal sau folosind argumente „luminoase” în ochii cailor, în încercarea “nobilă” de a obţine o reacţie violentă din partea animalului, dar el bland, înţelept şi bine antrenat, a ales să confirme un vechi proverb, care spune că "Dumnezeu nu a lăsat caii să vorbească pentru a nu pune oamenii în dificultate." Jandarmeria Română vă solicită sprijinul pentru identificarea şi tragerea la răspundere conform legii, a acestor “domni”care au lovit caii şi i-au agresat, într-o încercare poate, de a da un alt sens unei manifestaţii paşnice, care s-a desfăşurat fără incidente. Dacă îi recunoaşteţi sau aveţi imagini, vă rugăm să le transmiteţi pe adresa de e-mail jandarmerie@mai.gov.ro sau pe mesageria paginii de facebook a Jandarmeriei Române", scriu reprezentanţii instituţiei pe pagina de Facebook. 

În urma incidentelor survenite la protestul de duminică seara între echipele ecvestre ale Jandarmeriei Române şi manifestanţi, instituţia a precizat, luni, că au fost folosiţi în mod legal caii la acţiune şi că animalele nu au pus în pericol cetăţenii, ele fiind antrenate pentru astfel de situaţii.

De asemenea, sursa citată a mai subliniat că, deşi au existat în spaţiul public discuţii cu privire la pericolul la care au fost expuşi protestatarii, caii nu au reprezentat un motiv de îngrijorare.

„Precizăm că în niciun moment, caii prezenţi la misiune nu au pus în pericol integritatea fizică a participanţilor la această adunare publică, caii folosiţi fiind antrenaţi în condiţii extreme de anduranţă fizică şi psihică şi sunt obişnuiţi cu zgomote intense, cu prezenţa oamenilor sau cu substanţele incediare. De asemenea, aceştia sunt bine îngrijiţi, în strictă conformitate cu normele în vigoare. Decizia de a folosi Detaşamentul de Cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice - concerte cu un public numeros. Pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente”, a mai explicat Jandarmeria.

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat, duminică, în Bucureşti, mărşăluind din Piaţa Victoriei către Palatul Parlamentului, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei, dar şi de ordonanţa privind schimbările fiscale.

În cadrul protestelor de duminică seara, au existat şi momente de tensiune, după ce mai mulţi jandarmi călare au încercat să realizeze un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să înainteze din Piaţa Victoriei către Piaţa Romană, unii oameni speriindu-se de animale.

Citește și: