Departamentul Externe
11643 vizualizări 21 feb 2019

Procurorul Jean-François Bohnert din Franţa s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, afirmă surse citate de site-ul de ştiri New Europe.

În urma votului reprezentanţilor statelor membre UE, Jean-François Bohnert (Franţa) a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi (România) şi de Andres Ritter (Germania), cu un scor egal, de 29 de puncte.

”Încă o etapă din cursa pentru desemnarea procurorului şef european s-a încheiat astăzi,” scrie New Europe, ”răsturnând clasamentul şi aşteptările, cu candidatul francez Jean-Francois Bohnert preluând primul loc. Până acum, cursa era condusă de Laura Codruţa Kovesi, vizată de o anchetă a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din ţara sa şi subiect de dispute politice interne.”

Pe 4 februarie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, fiind favorită. "În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecţie a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecţie transmite Parlamentului European şi Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 şi al regulilor VI(1) şi VII(1) ale grupului de selecţie, cu următoarea ordine a preferinţelor: 

1. Laura Codruţa Kovesi (România)

2. Jean-Francois Bohnert (Franţa)

3. Andres Ritter (Germania)”

Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

 

Citește și: