Gandul.info
Andrei Luca POPESCU
24288 vizualizări 8 dec 2015

Tânărul Luigi Constantin Boicea, 17 ani, elev la Liceul Tehnologic Auto din Craiova, a fost reţinut de procurorii DIICOT sub acuzaţia de promovare a propagandei teroriste, el fiind audiat marţi seară la Bucureşti, în prezenţa unui psihiatru. Procurorii arată că radicalizarea islamistă a tânărului s-a petrecut foarte repede, el ajungând să publice pe Facebook şi pe alte reţele de socializare mesaje de propagandă ale Statului Islamic, precum şi imagini şi filme cu execuţiile grupării teroriste. De asemenea, el se interesa de unde poate să cumpere arme şi şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a deveni „martir” al Statului Islamic, executând un atac în locurile unde luptă teoriştii (Siria sau Irak) sau în Europa, la ordinul grupării teroriste.

„Boicea Luigi Constantin şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care acesta acţionează, pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa, la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, acesta s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi de asemenea a studiat modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice, care au criticat acţiunile Statului Islamic, Boicea Luigi Constantin postând ameninţări pe siteurile unde aceştia apar”, susţin procurorii DIICOT.

Procurorii arată câteva dintre mesajele şi postările tânărului craiovean, care au un aspect nu tocmai lucid. Pe Facebook şi Google Plus, Luigi Boicea îşi luase numele de Umar Al-Amen Ibn Marwaan sau Umar Al-Rumaani, el postând mesaje ameninţătoare şi susţinând crimele Daesh. Printre altele, tânărul a postat mai multe înjurături la adresa lui Nelson Mondialu (interlop din Cluj devenit popular pe internet), cerându-i să nu mai apară în haine arăbeşti. Într-un alt mesaj, el i s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, spunând că este responsabil pentru bombardamentele din Siria, pentru că s-a alăturat Coaliţiei.

„Klaus Iohannis, prin aderarea la coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic, este responsabil de sângele iudeilor, creştinilor şi musulmanilor ce sunt ucişi pe nedrept din pricina bombardamentelor voastre”, scria tânărul craiovean, pe Facebook.

„Auzi, ai idee cam cât ar costa 2 AK-uri, 2 veste, 10 încărcătoare şi 8 grenăzi?”

Tânărul craiovean se interesa pe Facebook despre cum poate achiziţiona armament şi se lăuda că ştie să facă bombe artizanale, conform mesajelor prezentate de procurorii DIICOT.

„Auzi, ai idee cam cât ar costa 2 AK-uri, 2 veste, 10 încărcătoare şi 8 grenăzi?”, scria el într-un mesaj, sub numele de Umar Al-Amen Ibn Marwaan.

„Eşti conştient că ştiu să fac o bombă folosind doar 2 telefoane/unu ca emiţător şi altu ca declanşator plus încă 2, 3 canistre de gas. Sau molotov”, este un alt mesaj prezentat de procurori.

„Acesta a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice şi convertirea la Islam, aderarea la ideologia radical islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic, respectiv asumarea călătoriei personale/implicării în acţiuni teroriste. Suspectul a promovat în mod sistematic în public ideologia radical islamistă, prin postarea în mediul online, prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio-video reprezentând activităţi, acţiuni armate violente şi de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi, capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte, ca cele a căror promovare prin propagană a realizat-o”, arată procurorii DIICOT.

După convertirea la Islam, şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se. „Şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic”

Procurorii DIICOT povestesc că Luigi Boicea şi-a schimbat stilul de viaţă după convertirea la Islam, el ajungând să poarte haine specifice teroriştilor Statului Islamic. Tânărul ar fi încercat să intre în contact cu membri sau adepţi ai Statului Islamic, spun procurorii, arătându-se disponibil să devină martir la comanda lor, în Europa sau în locurile unde aceştia luptă – Siria sau Irak.

„După convertirea la islamism, Boicea Luigi Constantin şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. Şi-a negat apartenenţa la comunitate şi la modul de viaţă al familiei. În acest sens, a început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor, să se afişeze pe reţelele de socializare îmbrăcat cu însemne ale Statului Islamic. Pe parcursul radicalizării sale, sub anonimatul unor nume a căror etimologie este arabă, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu membri sau adepţi ai Statului Islamic, ulterior, pe fondul radicalizării sale profunde ajungând să convingă noi persoane, prin propagandă şi promovare a islamismului extremist, să devină adepţi ai Statului Islamic. Succesiv, conturile acestuia au fost închise de administratorii reţelelor, din cauza conţinutului mesajelor acestuia”, arată procurorii DIICOT.

„În cadrul procesului de radicalizare, Boicea Luigi Constantin a alocat un timp foarte mare accesării şi vizualizării unor materiale de propagandă a Statului Islamic, ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice, preluând în limbajul public mesajele cuprinse în propagandă”, mai spun procurorii.

Viaţa lui Luigi, reconstituită din postările pe net. De la puştiul fotbalist care căuta „oameni happy” la Islam

Într-o postare pe un blog, Luigi Constantin Boicea povesteşte că s-a convertit la Islam şi şi-a luat numele Omar al-Faruq, după ce l-a cunoscut pe un anume Omar Hamadi. El povesteşte că plănuia să îşi ia Bacalaureatul şi carnetul de conducere, apoi să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.

Omar al-Faruq este numele unui fost terorist al-Qaeda, unul dintre locotenenţii lui Osama bin Laden, care a fost ucis de trupele britanice la Basra, în Irak.

Elevul are mai multe postări în limba arabă pe diverse bloguri şi forumuri obscure, folosind numele său real. În alte postări, făcute cu ani în urmă, el căuta oameni pentru a-şi face o formaţie de rap. În 2012, Luigi scria pe un popular forum: „Salut sunt boicea luigi constantin. Dar mi se spune GeyGey, sau GeyPy! Sunt aici ca să caut câţiva oameni happy. Vreau să fac o trupă formată din 3 4 5 oameni care cantă rap bine”.

Tot în 2012, pe acelaşi forum, tpu.ro, Luigi spunea că a făcut fotbal, dar a fost nevoit să se lase pentru că are diabet zaharat tip 1. El îi întreba pe forumişti: „Sfătuiţi-mă şi pe mine mai concret, sănătate=Viaţă armonioasă sau Sport=Bani,Femei, Faimă, Etc.”.

”Numele meu este Omar al-Faruq dupa ce a fost Luigi Constantin Boicea şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit muslman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat şi o fotografie cu el.

Tânărul ridicat de procurorii DIICOT marţi dimineaţă povesteşte, în limba arabă, cum a devenit musulman.

”Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, spune tânărul.

El povesteşte că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

”După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul.

Tânărul spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman.

”Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (...) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (...)”, mai scrie tânărul.

El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales ”viaţa cu Allah”.

”Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu-n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea”, mai scrie băiatul.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: ”La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic”.

Băiatul obişnuia să intre şi pe diverse forumuri, unele dintre acestea accesate de pasionaţi de jocuri pe calculator. Pe unul dintre acestea a scris, în iulie 2012, că nu mai vrea să depindă de părinţii săi: ”Vă salut pe toţi membrii şi vizitatorii acestui site. (...) am 14 ani şi caut ca pe la 15 ani să nu mai depind de părinţi. Am aflat că există şi un serviciu în care tu esti tester de jocuri, pe scurt testezi jocuri. Am mai căutat chestii pe net să văd şi am găsit că nu trebuie să ai studii superioare, ci doar 12 clase, bacu nu conteaza. Sunt din Craiova şi cine mă poate ajuta sau are o idee despre ce vorbesc eu aici iî rog din suflet să îşi spună ideea. Am mai aflat că lucrezi 8 ore pe zi şi esti plătit cu 100 de dolari pe oră”.

În 2012, când avea 14 ani, Luigi posta acest mesaj pe forumul tpu.ro: „Salut sunt boicea luigi constantin. Dar mi se spune GeyGey, sau GeyPy! Sunt aici ca sa caut cativa oameni happy. Vreau sa fac o trupa formata din 3 4 5 oameni care canta rap bine, si stie sa compuna. Daca vreti ma cautati pe skype voolume3. Dar neaparat sa aveti skype + microfon. Id meu de skype e : NathanXDC3. Hai salut”.

Citește și: