Laura Buciu
1979 vizualizări 6 dec 2018

Deţinutul contestă sancţiunea primită de la conducerea Penitenciarului Iaşi şi susţine că doar în România aceste cuvinte ar fi obscene. El dă exemple din filme şi chiar de la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, unde a fost auzit cuvântul ”Fuck”.

”Petentul-condamnat a arătat că doar în România cuvintele pe care le-a folosit sunt obscene, în filmele de la televizor fiind folosit în mod frecvent cuvântul „Fuck”, care a fost folosit şi la decernarea premiilor Oscar, de către Robert de Niro, fără a fi sancţionat. A mai arătat că <Dragnea, m..e> înseamnă <Dragnea, gura>", se arată în motivarea depusă la contestaţia sancţiunii de către un deţinut din Penitenciarul Iaşi.

Condamnatul promite să îşi ceară scuze, dacă cineva se simte jignit de gestul său.

”Eu am spus ce am spus din convingeri politice. Trump este un idiot american, PSD este un grup infracţional organizat, ANP este o instituţie mafiotă a statului român, UE este o structură teroristă a Europei, care face rău ţărilor mici. Dacă am jignit pe cineva, să îmi spună în faţă şi îmi voi cere scuze. Dragnea este un infractor care ar dori să mă conducă, vorbeşte mult şi prost, de aceea am dorit să îi transmit mesajul <Dragnea m..e>, adică <Dragnea, gura!>. Din câte ştiu, libertatea de exprimare nu este interzisă”, se mai arată în plângerea depusă în instanţă.

În urma gestului acestuia, Comisia de Disciplină din cadrul Penitenciarului Iaşi i-a aplicat deţinutului sancţiunea de suspendare a dreptului la activităţi culturale pe o perioadă de o lună.

Banner din cearşaf

Puşcăriaşul a fost sancţionat pentru o faptă comisă pe 8 august, când a improvizat un banner dintr-un cearşaf, pe care a scris mesajele ”Fuck Trump, Fuck PSD, M..e Dragnea, Fuck UE, Fuck ANP“. Cuvântul englezesc „fuck” era scris greşit pe banner „fuk”.

În urma percheziţiilor, asupra sa a fost descoperit asupra sa banner-ul confecţionat dintr-un cearceaf alb, pe care scria sintagmele denigratoare cu cretă roşie.

În timpul cercetării, bărbatul a mărturisit că nu a studiat engleza la şcoală şi îşi cere scuze dacă a jignit, susţinând că „doreşte tuturor numai de bine”.

Este ”M..e PSD” o jignire?

În faţa probelor, instanţa a decis, însă, că deţinutul se face vinovat de abaterea disciplinară, iar faptul că nu ar şti limba engleză sau că alte persoane au folosit aceleaşi cuvinte fără consecinţe „nu sunt de natură a înlătura răspunderea disciplinară a pententului, atâta timp cât este foarte clar că scopul a fost unul peiorativ”.

”Chiar dacă dreptul la libera exprimare şi dreptul la a protesta sunt general recunoscute într-un stat de drept, trebuie subliniat faptul că şi acestea pot fi exercitate între anumite limite peste care ele devin abuzive. În prezenta situaţie, trebuie subliniat că petentul se află în executarea unei pedepse privative de libertate care implică respectarea unor condiţii mai stricte de exercitare a drepturilor”, se arată în motivarea instanţei, care a respins contestaţia ca fiind nefondată.

Decizia este definitivă.

Deţinutul îşi ispăşeşte în Penitenciarul Iaşi o condamnare de 3 ani de închisoare pentru înşelăciune, pe care o execută în regim deschis.

Foto: Captură youtube

Citește și: