Diana MARCU
4803 vizualizări 25 sep 2013

Judecătoria Sectorului 4 a fost evacuată în această dimineaţă, după ce un deţinut ar fi ameninţat că se omoară şi s-ar fi tăiat la gât. Deţinutul, adus în sala de judecată, s-ar fi plâns de condiţiile de detenţie şi ar fi spus că nu mai suportă executarea pedepsei.

Deţinutul, Ibram Manet, a fost condamnat pentru furt, iar miercuri avea termen într-un dosar în care a contestat o decizie de sancţionare a lui dispusă de judecătorul delegat.

În timp ce se afla în sala de judecată, în jurul orei 10.30 deţinutul a spart cu pumnul fereastra aflată lângă boxa acuzaţilor şi a luat două cioburi, ameninţând că îşi taie gâtul dacă nu i se face dreptate. Acesta s-a tăiat la mână în momentul în care a spart fereastra din sala de judecată.

Reprezentanţii Judecătoriei Sectorului 4 au declarat pentru MEDIAFAX că sala de judecată a fost evacuată, după ce deţinutul a ameninţat în faţa instanţei că se sinucide.

Deţinutul a sărit din boxa acuzaţilor şi s-a urcat pe un grilaj din sala de judecată, fiind păzit de jandarmi şi de agenţii de la Penitenciarul Giurgiu care l-au adus la instanţă.

Ibram Manet susţine că este discriminat din cauză că este homosexual şi cere să stea de vorbă cu reprezentanţi ai unui ONG.

Două reprezentante ale Asociaţiei Accept au venit la Judecătoria Sectorului 4 pentru a vorbi cu deţinutul.

La faţa locului au ajuns echipaje de la Brigada Specială a Jandarmeriei şi de la SPIR din Poliţia Capitalei.

Ibram Manet ar avea probleme psihice şi este cunoscut pentru forme extreme de protest, el ameninţând de mai multe ori că se sinucide dacă nu i se face dreptate şi nu este lăsat liber.

În noiembrie 2009, Ibram Manet a fost protagonistul unui scene asemănătoare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Prezent atunci la instanţă într-un dosar de revizuire, Ibram Manet a spart geamul din spatele boxei acuzaţilor şi a ameninţat că-şi taie gâtul cu un ciob. Judecătorul a evacuat sala, iar jandarmii şi agenţii de la penitenciar au negociat timp de o oră cu deţinutul. Ibram Manet reclama şi atunci că este discriminat din cauza faptului că este homosexual.

În 4 octombrie 2006, Ibram Manet s-a urcat pe acoperişul închisorii Oradea şi a ameninţat că se va arunca de pe clădire dacă nu îi vor fi soluţionate cererile. Ibram Manet era încarcerat atunci în penitenciarul din Oradea de aproximativ cinci ani, executând o condamnare de opt ani pentru tâlhărie şi furt calificat.

Ibram Manet i-a acuzat pe gardieni că l-au bătut, la dispoziţia comandantului penitenciarului Ioan Ilea şi că l-au legat de mai multe ori cu lanţuri de patul din celulă. Deţinutul a cerut atunci să discute cu procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Şerban Blaj, dar în momentul în care acesta a apărut, Ibram a refuzat dialogul, motivând că "Blaj este corupt". De asemenea, deţinutul a mai solicitat prezenţa a doi asistenţi sociali şi a unui echipaj medical, motivând că este bolnav de epilepsie.

Deţinutul a fost convins de preotul penitenciarului să coboare de pe acoperiş după aproximativ o oră, fiind preluat de gardieni.

Cazul acesta nu este singular. În mai 2012, un deţinut s-a spânzurat de clanţa unei uşi la Curtea Supremă.

Citește și: