Mihaela Gidei
643 vizualizări 10 iun 2019

„Admite excepţia nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de lipsa capacităţii procesuale de folosinţă a petentei care a formulat sesizarea. Constată nulitatea absolută a acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Cristina Tarcea - preşedintele ÎCCJ”, se arată în minuta Secţiei pentru judecători. Decizia poate fi atacată.

Concret, membrii Secţiei pentru judecători au constatat că persoana care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală. Potrivit unor surse apropiate cercetării disciplinare, pastorul Chris Terheş (a candidat pentru europarlamentare din partea PSD) a depus sesizarea, în numele organizaţiei Romanian Community Coalition.

De asemenea, Secţia pentru judecători a CSM a constatat că Inspecţia Judiciară a aplicat principiul repartizării aleatorii a sesizării pe numele Cristinei Tarcea.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în decembrie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Astfel, inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018.

Inspecţia Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile legale, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Citește și: