1920 vizualizări 22 feb 2008

Judecătorul Vasile Bîcu de la Tribunalul Bucureşti revine în magistratură după ce a fost achitat definitiv de faptele corupţie pentru care a fost trimis în judecată de către DNA. Consiliul Superior al Magistraturii a emis hotărârea prin care a constatat că suspendarea din funcţie a judecătorului a încetat ca urmare a achitării acesuia.

Vasile Bîcu, judecător de la Secţia de litigii de muncă şi contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti, avocatul Cornelia Tănăsache şi omul de afaceri Mugurel Remus Mina au fost acuzaţi că ar fi favorizat una dintre părţi dintr-un dosar. Potrivit anchetatorilor, în luna martie 2003, Mina, în calitate de asociat unic şi administrator la o societate din Bucureşti, ar fi scos ilegal din patrimoniul acesteia un autoturism Nissan Primera şi l-ar fi dat spre folosinţă judecătorului Bîcu. Scopul a fost de a obţine o soluţie favorabilă într-un proces în care fosta sa soţie cerea anularea unei autorizaţii de construcţie.

Ulterior, în luna noiembrie 2003, autoturismul ar fi intrat în proprietatea lui Vasile Bîcu, iar în luna mai 2004, un complet în componenţa căruia a fost şi acest judecător s-a pronunţat în favoarea reclamantei, anulând autorizaţia de construcţie pentru un imobil vecin cu cel deţinut de aceasta şi obligând societatea comercială pârâtă la plata de despăgubiri de 162.200 de euro. Procurorii au susţinut că, pentru a acoperi urmările de natură penală ale faptelor, în luna ianuarie 2005, Mina, în înţelegere cu Bîcu, ar fi întocmit, în fals, un contract de împrumut. Conform acestui contract, omul de afaceri ar fi "împrumutat" de la Bîcu suma de 533.000.000 de lei, echivalentul a 15.270 de euro, care ar fi urmat să fie restituită la data de 14 mai 2003, autoturismul de lux constituind "garanţia" ce urma a fi păstrată de judecător în cazul în care "împrumutatul" nu "restituia" banii.

În luna noiembrie 2004, Mina ar fi acceptat cererea Corneliei Tănăsache de a-i oferi 6.400 de euro în plus faţă de onorariul de avocat, în schimbul intervenţiei acesteia pe lângă un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti pentru menţinerea şi în recurs a sentinţei civile a Tribunalului Bucureşti, pronunţată de judecătorul Vasile Bîcu în favoarea reclamantei.


Citește și: