Anca SIMINA
Andrei Luca POPESCU
9140 vizualizări 2 mai 2013

"Uitaţi că Dumnezeu e drept şi mare, că e şi Postul Paştelui", ne spune doamna Veronica Aneta, mulţumită de decizia de luni a Curţii Constituţionale. Se fac trei ani de când Veronica Aneta, fost medic veterinar din Iaşi, acum ieşită la pensie, se judecă cu "domnul colonel Chirilă", preşedintele asociaţiei de proprietari din blocul de pe strada Arcu, pentru înjurăturile pe care şi le-au adresat pe scara blocului. Atunci, în blocul de pe strada Arcu a plouat cu insulte şi cu calomnii.

În bloc, pe strada Arcu, s-a copt încet-încet, timp de trei ani, un buboi juridic iscat de acest scandal: s-a ajuns la judecată şi mai apoi la Curtea Constituţională, pentru că insultele şi calomniile de pe scara blocului nu mai erau prevăzute în Codul Penal, iar Aneta Veronica şi fiica sa, avocata Oana Dămoc, doreau să fie răzbunate printr-o sancţiune exemplară. Acum, la Curtea Constituţională, doamna Aneta a învins.

O dată cu victoria ei, naţiunea s-a împărţit în pro şi contra, judecătorii se încaieră pe Facebook , blamând sau lăudând întreaga Curte Constituţională că a decis că judecătorii nu se mai pot eschiva în instanţă că insulta şi calomnia nu sunt infracţiuni. Puterile judecătoreşti s-au luat în coarne, Curtea Constituţională fiind acuzată că a ajuns să cenzureze o decizie a instanţei supreme, lucru fără precedent.

Gâlceava celor 50 de miliarde datorie la CET

Înainte de Curtea Constituţională a fost procesul. Înainte de proces - insulta şi calomnia între vecinii vechi, altminteri oameni paşnici. Şi înainte de toate - datoria. În jur de 50 de miliarde de lei vechi datorie la CET lăsată neplătită. Aşa intră în scenă Delia Papară, căsătorită Florian, care administra în 2010 asociaţia de proprietari PT 6 Gară din Iaşi, cu sediul pe Străpungerea Silvestru. Câteva blocuri turn şi 350 de proprietari, majoritatea pensionari.

Trecerea Deliei Florian prin asociaţie a lăsat urme adânci pe scara blocului din Iaşi. Doamna Aneta îşi aminteşte totul, în detaliu. Mai întâi, a preluat conducerea blocului, pentru a repara ce se mai putea.

"Am dat-o afară pe administratoră, am făcut comitet provizoriu după plecarea domnului Furnică, fostul preşedinte. S-a ales un comitet provizoriu. Eu eram vicepreşedinte. Noi am vrut să facem ordine şi apoi să predăm", povesteşte ea, pentru gândul.

Apoi, a cerut controlul. "Am făcut plângere la poliţie, am cerut control la asociaţie". Cum poliţistul a evitat să se amestece între vecini, doamna Aneta a reclamat mai sus: "Pe poliţistul Odobaşa l-am reclamat la şefii, şi la Camera Deputaţilor".

Calomnia: "Uitaţi-o, hoaţa”. Şi insulta: "Am un defect şi s-au legat de el"

Între timp, asociaţia a lăsat provizoratul pentru un comitet executiv definitiv. Doamna Aneta povesteşte:

"În decembrie, am făcut şedinţă şi acest Chirilă - e fost colonel în rezervă - a spus că vine el cu echipa lui, vezi Doamne, vor să facă dreptate. I-am felicitat. Dar cum au venit au renunţat la procesul cu hoaţa aia, cu Delia Florian, Doamne iartă-mă, că suntem în Postul Mare. Păi noi nu vroiam să o bage în închisoare, am vrut doar să vedem banii. Şi atunci a început să ne jignească. “Uitaţi-o, hoaţa”, spunea. Ştiţi cum este lumea. De ce? Pentru că le-am cerut socoteală că au renunţat la proces".

Aşa a venit calomnia. Apoi insulta: "Eu am un defect, un handicap. Dar sunt medic pensionar, sunt o persoană respectată. Ei s-au legat de mine, de defectul meu". Şi, în final, procesul: "Fetiţa mea e avocat şi-am zis “hai, mamă, să îi dăm în judecată". Şi fata mea a spus: “Nu pot să stau să fiu lovită!”, se învolbură doamna Aneta.

Veronica Aneta. Sursa foto: Bună Ziua Iaşi

Concurs de procese. Curtea constituţională, ultimul hop

În decembrie 2010 i-a dat în judecată. Abuz contra intereselor persoanei, insultă şi calomnie. Acuzaţii: Dănuţ Chirilă, Mioara Cîrcă, Maricel Chirică, Georgiana Monica Dascălu, Maria Dănuţa, Cristina Elena Avram, Ana Coroabă, Mihai Capverde, Ioan Voicu. Noii şefi ai asociaţiei au răspuns şi ei cu un proces. Delapidare. "M-au dat în judecată pentru datorii ale unor oameni care vânduseră apartamentele. Cum să răspund eu pentru asta?", se indignează doamna Aneta.

Doamna Maria Dănuţa este cenzorul asociaţiei de locatari, la rându-i la curent cu tot tărăboiul de pe scara blocului. Versiunea ei este însă diferită. Doamna Dănuţa ştie că la Asociaţie s-au acumulat datorii către CET Iaşi, încă de pe vremea administratorei care ar fi fugit cu banii. Şi datorii, dar şi penalizări, de 0,1% pe zi, s-au strâns însă şi sub domnia doamnei Aneta şi a fiicei ei, Oana Dămoc. Ba chiar, spune doamna Dănuţa, actuala conducere ar fi găsit şi nişte lipsuri din contabilitate. Iar locatarii au decis să tragă linie şi să-şi aleagă şi alţi şefi. Şi s-a lăsat cu vorbe grele, de-o parte şi de alta. 

„Vă spun direct că la Adunarea Generală, lumea nu le-a mai validat. I-a ales pe alţii. Eu am participat la acea şedinţă ca simplu locatar. S-au certat şi atunci, s-au certat şi în câteva şedinţe care au urmat. Ele sunt un pic mai sensibile şi au impresia că lumea are ceva cu dânsele, dar Asociaţia de proprietari trebuie să meargă înainte”, spune doamna Dănuţa, pentru gândul.

Cu toate procesele, doamna Aneta a rămas pe loc. "Nu m-am mutat, că am investit şi eu aici, chiar dacă mi-am făcut atmosferă printre vecini.  Eu n-am avut părinţi, nici mamă, nici tată, am crescut la casa de copii, am luptat mereu, am luptat şi acum".

Pe acest principiu, când procurorul a dat NUP pentru insultă şi calomnie întrucât faptele fuseseră scoase din Codul Penal în 2006, doamnei Aneta i-a fost clar, avea să ajungă la Curtea Constituţională, numai să-i vadă condamnaţi. "Mi-am zis atunci: dar chiar nu face nimeni nimic în ţara asta? Şi atunci fata mea a spus: Mergem la Curtea Constituţională. Şi uitaţi că Dumnezeu e drept şi mare, că e şi Postul Paştelui. Sunt un om pentru pace şi pentru linişte, dar şi-au bătut joc de mine, spune victorioasă reclamanta.

Scandalul de la Iaşi şi haosul din Justiţie. "Totuşi, CCR nu îi poate impune Înaltei Curţi nimic"

Execepţia ridicată în 2011, în procesul de la Iaşi, de avocata Oana Dămoc, fiica Veronicăi Aneta, a plecat spre Curtea Constituţională în martie 2012 şi a stat în aşteptare mai bine de un an. La capătul drumului, mama şi fiica sunt însă mulţumite. "Acum procesul va continua şi niciun judecător nu va mai putea invoca decizia Înaltei Curţi din 2010 (în care se menţiona că articolele din Codul Penal referitoare la insultă şi calomnie "nu mai sunt în vigoare", n.r.). Soluţia de îndrumare a Înaltei Curţi era un pic neunitară. Nu e corect ca unei instanţe să i se ceară să nu aplice legea", crede avocata Oana Dămoc.

Cu toată unanimitatea Curţii Constituţionale, judecătorii s-au plasat deja în două tabere. Unii aplaudă decizia şi înţeleg din ea că insulta şi calomnia sunt din nou fapte penale, din moment ce legea care le dezincrimina a fost etichetată drept neconstituţională. Alţii reclamă că judecătorii CRR au mers mult prea departe anulând o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu atât mai mult cu cât Oana Dămoc a reclamat întreg articolul de lege care obligă judecătorii să ţină cont de îndrumările Curţii Supreme. "Având în vedere că articolul 414 indice 5 alineatul 4 cere să fie obligatorii deciziile Înaltei Curţi pentru judecători, eu am primit soluţie de NUP. Şi atunci am ridicat această excepţie de neconstituţionalitate. Nu pot ataca Decizia înaltei Curţi, aşa că am atacat articolul care obligă judecătorii să aplice deciziile în contra legii. Mă aştept ca decizia CCR să fie una de interpretare", explică ea.

Avocata se îndoieşte însă că toate instanţele vor trece la condamnări: "CCR nu îi poate impune Înaltei Curţi nimic. Nimeni nu garantează că nu vor mai exista situaţii de acest fel (NUP pentru insultă şi calomnie, n.r.). Dacă nu ar fi urmat decizia Înaltei Curţi, judecătorii s-ar fi supus unei sancţiuni disciplinare. Aceeaşi sancţiune există însă şi dacă nu aplică deciziile CCR".

Soluţia poate veni din Parlament. Sau, de la anul, din noul Cod Penal, în care nu există nici insultă şi nici calomnie. "Prin noul Cod Penal, după ce intră în vigoare, sigur că se poate invoca legea cea mai favorabilă, dar până atunci mai durează", e optimistă avocata că până atunci se va tranşa situaţia cu "domnul colonel". Şi-n Arcului, la Iaşi, va fi iar pace.

Citește și: