6066 vizualizări 15 sep 2015

"În contextul în care am lansat ieri ideea unei largi consultări pe tema educaţiei, cred că una dintre problemele care poate fi rapid rezolvată, dacă există voinţă, e legată de recunoaşterea diplomelor şi echivalarea studiilor, în sensul de a optimiza mecanismele din acest proces. Câteva mii de tineri pleacă anual la studii în străinătate, iar experienţa pe care o pot aduce înapoi în ţară, după absolvire şi uneori după o perioadă de activitate profesională în afară, este foarte valoroasă", a afirmat Iohannis, la conferinţa "Smart Diaspora 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti", organizată la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că tinerii studenţi în străinătate sunt un exemplu de profesionalism şi seriozitate.

Potrivit şefului statului, proiectul Smart Diaspora îşi propune valorificarea potenţialului strategic al tinerilor înalt calificaţi de peste hotare şi atragerea lor înapoi în ţară.

"Obiectivul nostru pe termen lung este o relaţie puternică a societăţii româneşti şi a statului român cu diaspora, benefică în ambele direcţii. Ea presupune pe de o parte capacitatea de a valorifica potenţialul strategic al diasporei româneşti, ca punte de legătură cu celelalte state, iar, pe de altă parte, presupune a şti clar ce anume suntem datori să facem pentru diaspora, noi, cei de acasă", a arătat Iohannis.

Preşedintele s-a declarat convins că potenţialul diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când "a trăi şi a munci în străinătate va fi doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere; atunci când românii din diaspora vor avea opţiunea să se întoarcă, ştiind că şi acasă munca lor este recunoscută şi răsplătită; şi atunci când vor simţi că autorităţile au grijă şi se preocupă de ei, oriunde s-ar afla".

El a susţinut că, pe acest fond, trebuie găsite răspunsuri la mai multe întrebări majore, una dintre acestea fiind "exodul creierelor". "Prima este cum transformăm 'exodul creierelor', aşa numitul fenomen brain drain, din pierdere într-un câştig pe termen lung pentru România. Cum facem ca tinerii noştri de valoare, specialiştii, profesorii, medicii, cercetătorii, economiştii, dar şi toţi cei care muncesc serios, indiferent ce meserie au, care pleacă din ţară, să se şi întoarcă la un moment dat", a spus Iohannis, precizând că statisticile cu numărul românilor care pleacă anual în străinătate sunt îngrijorătoare.

Şeful statului a indicat că instituţiile trebuie să colaboreze pentru a interveni în cazurile copiilor şi bătrânilor rămaşi în ţară.

El s-a arătat încrezător în responsabilitatea şi capacitatea României de a găsi pe termen lung soluţii pentru ca fiecare cetăţean să poată avea un parcurs profesional şi personal de succes în ţară sau să aibă oportunitatea de a rămâne legat de România, cu posibilitatea de a reveni oricând.

Klaus Iohannis a subliniat că trebuie asigurate condiţiile şi climatul necesar reintegrării pentru ca cei plecaţi să îşi dorească să se întoarcă în ţară.

De asemenea, potrivit preşedintelui, o altă întrebare este legată de ce se face pentru românii care aleg să rămână în străinătate, cum sunt aceştia reprezentaţi, cum li se asigură drepturile, cum sunt menţinuţi în contact cu ţara, implicaţi şi interesaţi, cum sunt sprijiniţi să îşi păstreze identitatea. Preşedintele Iohannis a arătat, în context, că votul prin corespondenţă este esenţial, punctând că urmăreşte cu atenţie subiectul, în condiţiile în care partidele s-au angajat ca până la finele sesiunii să introducă acest proiect.

"Întărirea mecanismelor democratice, încurajarea participării şi competiţiei politice vor constitui argumente în plus pentru întoarcerea acasă", a adăugat şeful statului.

El a indicat că o a treia chestiune este legată de sprijinul şi încurajarea diasporei româneşti de a se transforma într-o voce mai puternică a României în lume. "Compatrioţii noştri sunt plecaţi şi reprezintă cartea de vizită a României peste hotare, ei sunt ambasadorii culturii şi tradiţiilor româneşti acolo unde locuiesc. Şi, ca oricărui ambasador, cred că avem datoria de a le da, noi înşine, un mandat simbolic, dar mai explicit, despre felul în care pot promova şi susţine România, chiar de la distanţă. Imaginea României în lume se construieşte cu fiecare din gesturile, acţiunile şi vorbele lor", a arătat el.

Preşedintele Iohannis a subliniat că, "dincolo de pierderea pe care plecarea atâtor şi atâtor oameni de valoare, tineri, dinamici, cu iniţiativă o reprezintă pentru România, contribuţia pe care ei o au şi o pot avea în continuare la dezvoltarea ţării noastre este extraordinar de importantă şi greu de cuantificat".

"Rezervorul de expertiză pe care aceştia îl aduc, cunoştinţele şi contactele pe care le-au dobândit, curajul de care au dat dovadă şi pe care îl demonstrează zi de zi fac din românii de peste graniţă o sursă de inspiraţie şi un punct de sprijin de care România are mare nevoie. Potenţialul strategic al diasporei se manifestă nu doar în raport cu ţara mamă, ci şi cu statele în care se află comunităţi mari de români. Acestea sunt o resursă de creştere economică, dezvoltare, dar şi de participare civică acolo unde trăiesc. Vocea lor ar trebui să fie mai clar auzită inclusiv pe plan local, acolo unde trăiesc şi formează minorităţi importante", a declarat şeful statului, citat de Agerpres.

Citește și: