Roxana Preda
3701 vizualizări 4 nov 2015

UPDATE 18:36. 

UPDATE 18:22. În declaraţia de presă susţinută, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că premierul demisionar nu îi înaintase încă demisia, până la acel moment.

"Avem un guvern demisionar, aştept ca prim-ministrul demisionar să-mi înainteze demisia, demisia Guvernului şi, imediat după aceea, voi lua legătura cu partidele politice parlamentare şi voi convoca consultări cu partidele", a spus preşedintele.

Iohannis a menţionat că aceste consultări, "în varianta optimală", vor avea loc joi, cel târziu vineri.

"Vreau încă în cursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de consultări politice, pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluţionarea acestei situaţii", a adăugat şeful statului.

"Vom avea un guvern interimar, vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează", a mai spus preşedintele.

Anunţul depunerii mandatului de către Victor Ponta a fost făcut miercuri, în jurul orei 10.30, de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea. La 15 minute, premierul a anunţat că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi a adăăugat că este nevoie de soluţii raţionale.

UPDATE 18.00. Klaus Iohannis a primit demisia lui Victor Ponta. Demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru a ajuns, miercuri seară, la Preşedinţie, în acelaşi document fiind înaintată şi propunerea ca Mircea Duşa să fie premier interimar, conform unor surse oficiale.

Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele, Liviu Dragnea a spus: "Am vorbit mai devreme şi mi-a transmis că va hotărî în orele următoare când va chema partidele la Cotroceni, dar, în mod firesc, după ce va veni demisia oficială a premierului".

La finalul discuţiei cu parlametnarii PSD, Dragnea a mai spus că după ce va primi invitaţia de la Cotroceni pentru consultări, liderii coaliţiei se vor întâlni pentru a-şi armoniza poziţiile, arătând că a vorbit cu preşedintele Iohannis care i-a transmis că va decide în următoarele ore când va chema partidele.

"PSD va merge singur la Cotroceni, ca fiecare partid, invitaţiile vor fi pentru fiecare partid şi vom merge fiecare partid, nu trebuie neapărat să ne ţinem de mână pentru a discuta. După ce o să vină invitaţia de la Cotroceni, ne vom întâlni cu liderii coaliţiei ca să ne coordonăm discuţiile", a spus Dragnea.

El a spus că PNL va merge la Cotroceni cu o propunere de alegeri anticipate, iar PSD are o altă propunere, dar decizia o va lua preşedintele Iohannis.

"Am înţeles că liberalii au o propunere de a merge cu alegeri anticipate, noi mergem cu o altă propunere, preşedintele va avea de decis, are o responsabilitate foarte mare, cred că va cântări foarte bine şi ne va spune ce decizie va lua", a adăugat Dragnea.

Dragnea a mai arătat că nu transmite nimic celor care se vor afla seara în stradă şi că aşteaptă de la aceştia să transmită.

"Aseară, sincer m-a uitat la televizor cu o trăire foarte profundă, cu o nemulţumire foarte mare şi o frustare foarte mare. Nu le transmit nimic (celor care protestează în stradă-n.r.)aştept să văd ce transmit ei, nu-mi permit să le transmit. Să vedem ce spune mai întâi preşedintele, foarte important este ca această ţară să fie guvernată stabil", a conchis Dragnea. 

Citește și: