Ana Petrescu
Firuta Flutur
919 vizualizări 18 oct 2018

"România nu poate face paşi înapoi împotriva corupţiei şi nu voi accepta asa ceva. Pentru asta DNA are nevoie în fruntea sa o persoana independentă. Nu e posibil să facem paşi înapoi, unde România înregistrase paşi pozitivi. Avem un aviz negativ de la CSM care conţine lucruri care trebuie să ne dea de gândit. Până atunci am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Dar nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas în spate în lupta împotriva corupţiei", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles întrebat despre numirea la şefia DNA a Adinei Florea.

Acesta a adăugat: "Nu cunosc persoana şi nici nu cred că e nevoie să cunosc persoana. Voi studia documentele, după care o să vorbim acasă mai multe".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef DNA. Ea a primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

Membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au avizat-o negativ, luni, 8 octombrie, pe Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Surse din Consiliu au declarat pentru MEDIAFAX că votul a fost de 6 la 1.

Laura Codruţa Kovesi a fost numită, în anul 2009, de către preşedintele de atunci Traian Băsescu la conducerea Parchetului General, în ciuda faptului că primise aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).



 "În şedinţa din data de 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ propunerea ministrului justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, remis luni MEDIAFAX.

Surse din Consiliu au declarat pentru MEDIAFAX că votul a fost de 6 la 1.

Hotărârea Secţiei pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiţiei. Avizul este consultativ.



Interviul Adinei Florea a durat aproape trei ore. În cadrul audierii, Adina Florea a criticat măsurile luate de conducerea anterioară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizând că unii procurori -vedetă ai DNA "au fost scoşi în faţă", dar şi că numărul de achitări în cazul dosarelor instrumentate de DNA a fost mare.

Adina Florea a criticat şi activitatea per ansamblu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizând că procurorii s-au axat foarte mult pe infracţiuni de abuz în serviciu, în condiţiile în care obiectul de activitate al DNA îl constituie infracţiunile de corupţie la nivel înalt.

Referitor la protocolul din 2016 dintre Parchetul General şi SRI, care ar fi plecat de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, de unde provine şi Florea, aceasta a spus că procurorul general a fost dezinformat, precizând că documentul nu a fost prelucrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, ci doar o adresă. "Aţi fost dezinformat. La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, protocolul din 2016 nu a fost prelucrat, a fost prelucrată doar o adresă, cel puţin protocolul din 2016 nu a fost prelucrat. A fost prelucrată adresa prin care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justişie a comunicat acest protocol", a declarat Adina Florea, în cadrul interviului din Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În replică, Augustin Lazăr i-a cerut să precizeze dacă s-a simţit afectată de aceste protocoale secrete sau dacă nu a putut soluţiona dosare din cauza acestora. "V-aţi simţit obligată să faceţi ceva ilegal? V-aţi simţit afectată? Aţi simţit nevoia să ştiţi ce conţine acest protocol şi nu aţi putut soluţiona dosarele?", a întrebat procurorul general.

Şefă a structurii de securitate de la Parchetul Constanţa. Funcţia, „mai mult decorativă”

Adina Florea, propusă la şefia DNA, a declarat, luni, că funcţia de şef al structurii de securitate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, pe care a deţinut-o, a fost una "mai mult decorativă", precizând că prin mâna sa nu au trecut documente clasificate.

Solicitată să spună care este părerea sa despre protocoalele secrete încheiate în condiţiile în care a fost procuror general adjunct la Parchetul Curţii de Apel Constanţa şi şeful structurii de securitate al acestui parchet, Adina Florea a răspuns: "Opinia despre protocoale, nu pot să formulez o opinie pentru că nu cunosc despre ce e vorba în ele. Dacă ne referim la cele despre care vorbim, am spus cum văd eu lucrurile, aceste proctocoale SRI-PG adaugă la lege. Revenind la calitatea mea de şef al structurii de securitate, nu pot să vă spun exact perioada, dar da, am fost, era o funcţie mai mult decorativă, nu au trecut prin mâna mea documentele clasificate. Rolul meu se rezuma strict la lege, alte atribuţii nu am îndeplinit".



Anterior, Adina Florea i-a transmis procurorului general că este dezinformat privitor la protocolul dintre PG şi SRI din 2016, precizând că acesta nu a fost prelucrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde ea provine, ci doar o adresă.

Nu se consideră vedetă. „Vreau ca presa SĂ UITE de mine”

Adina Florea a fost întrebată de vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru cum justifică faptul că în decurs de 72 de ore a avut 11 apariţii publice, unele intervenţii durând o oră, dacă tot a pomenit de "procurorii-vedetă" din Direcţie. Florea a spus că nu s-a considerat vedetă şi că nu acesta e rolul ei.

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruţ Olaru, a întrebat-o, luni, în cadrul şedinţei Secţiei pentru Procurori a CSM, pe Adina Florea cum vede necesitatea televizării şi a promovării propriei imagini vizavi de cea a instituţiei, în condiţiile în care a avut 11 apariţii publice în interval de 72 de ore de la nominalizare, unele intervenţii durând şi o oră, şi în contextul în care luni a vorbit că în DNA ar fi fost scoşi în faţă anumiţi "procurori-vedetă".

"Nicidecum. Eu nu m-am considerat vedetă şi nu e rolul meu. Dimpotrivă chiar, vreau ca presa să uite de mine. A fost vorba despre o chestiune referitoare la aspecte ce vizau activitateaa mea profesională în acea oră, nicidecum despre altceva. Niciodată nu am apărut în spaţiul public, dacă într-adevăr am apărut excesivă a fost ca un răspuns a ceea ce presa a continuat să mă întrebe în mod constant. Poate şi entuziasmul momentului, dar nu asta îmi doream să fie imaginea", a răspuns Adina Florea.



Adina Florea a criticat, luni, în interviul în cadrul Secţiei pentru Procurori a CSM, maniera în care anumiţi procurori -vedetă ai DNA "au fost scoşi în faţă", precizând că rolul unui procuror este să fie discret.

Lazăr, „dezinformat” privitor la protocolul PG-SRI din 2016

Florea i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că este dezinformat privitor la protocolul dintre PG şi SRI din 2016, precizând că acesta nu a fost prelucrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde ea provine, ci doar o adresă.

"Aţi fost dezinformat. La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, protocolul din 2016 nu a fost prelucrat, a fost prelucrată doar o adresă, cel puţin protocolul din 2016 nu a fost prelucrat. A fost prelucrată adresa prin care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justişie a comunicat acest protocol", a declarat Adina Florea, în cadrul interviului din Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Precizările vin în contextul în care Augustin Lazăr a anunţat în 7 septembrie că Parchetul General face verificări la lângă Curtea de Apel Constanţa, acolo de unde ar fi putut să fie transmis protocolul secret din 2016 între SRI şi PG şi care a apărut ulterior pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov. Tot de la acea instanţă provine şi Adina Florea.



Toader: Nu există dovezi cu privire la comiterea unor fapte penale de către Florea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, în cadrul Secţiei pentru Procurori a CSM, că nu există la dosarul Adinei Florea nicio dovadă a faptului că sunt suspiciuni sau bănuieli rezonabile cu privire la comiterea unei fapte penale de către aceasta.

"Adina Florea are experienţă profesională, îndeplineşte toate condiţiile, are aptitudini manageriale specifice funcţiei şi nu are incidente să spunem de integritate, de natură să trezească suspiciuni asupra domniei sale, de la ANI, de la Inspecţia Judiciară pe de altă parte. Pe 27 septembrie, ne aflam împreună aici şi incidentul evocat, care a constituit temeiul amânării a fost sesizarea Inspecţiei Judiciare privind posibila abatere disciplinară comisă de domnia sa. Sesizarea a fost făcută pe 25 septembrie, cu două zile înaintea audierii, de la Inspecţia Judiciară ni se spune că sesizarea a fost făcută chiar în ziua în care urma să aibă loc audierea", a declarat Tudorel Toader, în cadrul şedinţei.

Ministrul Justiţiei a reiterat ideea potrivit căreia asupra Adinei Florea nu planează nicio suspiciune privind comiterea vreunei fapte penale.

"Ni s-a spus că există un dosar penal in rem, care nu o vizează pe doamna Florea. Astăzi, când discutăm, astăzi nu avem la dosar, în documentaţia pe care o examinăm nicio dovadă a faptului că sunt suspiciuni, bănuieli rezonabile cu privire la comiterea unei fapte penale. De la Ministerul Justiţiei, comisia a apreciat că doamna Florea, dintre toţi candidaţii, îndeplineşte cel mai bine condiţiile pentru a fi propusă drept candidat pentru a prelua conducerea DNA", a completat Toader.

Ministrul a criticat şi "dubla măsură pe care unii sunt tentaţi să o folosească", în ceea ce o priveşte pe Adina Florea.



Florea, contra „procurorilor-vedetă” din DNA

"Unii procurori DNA au fost scoşi în faţă, aşa numiţii procurori-vedetă. Eu cred că procurorii trebuie să fie discreţi. (...) Nu trebuie să uităm de numărul mare de achitări. Finalitatea procedeului penal s-a dorit a nu exista atât timp cât instanţele de judecată au hotărât altfel, din acest punct de vedere. Era necesară o activitate managerială mult mai riguroasă, un control de temeinicie, care să iasă din sfera de formalism. Este de subilinIat totodată, modul deficitar de soluţionare a situaţiilor de criză", a declarat Adina Florea, în cadrul interviului în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM.

Adina Florea a criticat şi activitatea per ansamblu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizând că procurorii s-au axat foarte mult pe infracţiuni de abuz în serviciu, în condiţiile în care obiectul de activitate al DNA îl constituie infracţiunile de corupţie la nivel înalt.

La ora transmiterii ştirii, Adina Florea susţine interviul în cadrul Secţiei pentru Procurori a CSM.

Iniţial, interviul în cadrul Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar fi trebuit să se desfăşoare pe 27 septembrie. Audierea a fost amânată până când Inspecţia Judiciară se va pronunţa pe sesizarea procurorului general cu privire la o posibilă abatere disciplinară a candidatei pentru funcţia de procuror şef al DNA. Augustin Lazăr a anunţat în 7 septembrie că Parchetul General face verificări la lângă Curtea de Apel Constanţa, acolo de unde ar fi putut să fie transmis protocolul secret din 2016 între SRI şi PG şi care a apărut ulterior pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov. Tot de la acea instanţă provine şi Adina Florea.

 Amânarea interviului Adinei Florea s-a produs după ce aceasta s-a contrat puternic, în şedinţa din 27 septembrie, cu procurorul general, Augustin Lazăr. Atunci, ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a împotrivit amânării, motivând că nu există niciun temei juridic. "Nu aveţi un temei juridic, nici în lege, nici în vreun regulament, care se spunea la momentul audierii fostei procuror-şef, că regulamentul prevede altă procedură decât legea şi dacă n-ar fi trebuit să ţin cont de regulament, iar eu spuneam atunci, să nu se supere domnul procuror general, că era afirmaţia dânsului, spuneam că un regulament nu poate fi peste lege, ci regulamentul este exact invers. Regulamentul pune în aplicare normativul juridic la nivel de lege", a spus Toader.



În replică, procurorul general i-a spus ministrului că vorbeşte despre proceduri legale cunoscute de toată lumea. "Legea 317, ce prevede evaluarea, cu toţii ştim şi nu trebuie să repetăm la infinit, că regulamentul e de grad inferior decât legea, că o cunoaştem. (...) Cu toţii am ştiut că legea 317 e cea care stabileşte evaluarea, iar regulamentul doar detaliază”, a declarat Augustin Lazăr, menţionând ironic că a presupus că Toader ştie regulamentul.

 La rândul său, ministrul a precizat că nu există niciun dosar penal deschis pe numele Adinei Florea, lăsând să se înţeleagă că are suspiciuni asupra felului în care a fost făcută sesizarea către Inspecţia Judiciară. "Cum de această adresă, privind incidentul de securitate, privind posibila abatere disciplinară a doamnei Florea, a apărut la Ministerul Justiţiei, a apărut la dumneavoastră, exact pe data de 25 septembrie, adică nu ieri, alaltăieiri, înainte de audierea de astăzi. Să explicaţi dacă nu cumva această adresă constituie la rândul ei o piedică în derularea în continuarea procedurii", a întrebat Toader.

Adina Toader a intervenit şi ea în discuţie, acuzându-l pe Augustin Lazăr. "Vizavi de această amânare, eu mă gândesc, poate ceea ce gândesc eu nu este în consonanţă cu ceea ce urmează să se întâmple, că la un moment dat, altcineva, dacă nu domnul procuror general, Lazăr Augustin, mai face o sesizare la Inspecţia Judiciară pentru o altă abatere disciplinară, iar dumneavoastră veţi fi puşi în situaţia, sigur, nu foarte plăcută, de a pune în discuţie o nouă amânare. Mi se pare că această chestiune nu face decât să deschidă o cutie a Pandorei, care ulterior poate fi folosită, nu neapărat împotriva mea ca persoană, ci împotriva oricărei alte persoane, fie el procuror sau judecător, care poate să vină să-şi depună candidatura de bună credinţă, iar ulterior să fie supus unor asemenea presiuni. În al treilea rând, nu ştiu, nu înţeleg ce se încearcă prin această sesizare a Inspecţiei Judiciare", a spus atunci procurorul.



Adina Florea i-a reproşat lui Augustin Lazăr că nu poate fi obiectiv în ceea ce priveşte dosarul instrumentat de Parchet referitor la protocolul publicat de Darius Vâlcov, atât timp cât este unul dintre semnatarii actului. "Şi legat de acest subiect, mă tem că o anchetă obiectivă şi într-adevăr care să stabilească adevărul, aşa cum venim şi încercăm să spunem aici, ar fi trebuit să fie făcută de orice altă structură, respectiv DIICOT, DNA, chiar si Parchet de curte de apel, dar nu de Parchetul General, având în vedere că domnul procuror general este semnatarul acestui protocol, iar imparţialitatea domniei sale ar putea să aibă ceva afectări vizavi de această chestiune", a completat Florea.

 Ulterior, într-o intervenţie telefonică, aceasta l-a criticat din nou pe procurorul general Augustin Lazăr, despre care a spus că face presiuni cu privire la ocuparea funcţiei de procuror-şef DNA. Adina Florea a spus că Augustin Lazăr "îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis chiar dacă avizul Consiliului Superior al Magistraturii va fi negativ.

Citește și: