Petriana Condrut
857 vizualizări 30 mai 2019

„Am primit propuneri pentru miniştri. Celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginaţi-vă că PSD mi l-a propus pe dl Corlăţean - artizanul catastrofei de la alegerile din 2014. Nu-i suficient că PSD şi-a bătut joc de români în 2014, că şi-a bătut joc de români în 2019, îndrăzneşte să mi-l propună pe artizantul catastrofei de la alegerile din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită şi pot să vă spun că propunerea va fi clar respinsă. Titus Corlăţean nu va fi ministru la nimic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Titus Corlăţean a fost ministru de Externe în cabinetul Ponta, în anul 2014, atunci când românii din Diaspora au stat la rând pentru a vota în cadrul alegerilor prezidenţiale.

Titus Corlăţean a fost propus, de către premierul Viorica Dăncilă, pentru a ocupa funcţia de vicepremier.

Iohannis cheamă partidele pentru consultări

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va chema partidele săptămâna viitoare marţi şi miercuri la consultări, la Cotroceni, pentru a putea transpune în legislaţie ceea ce au votat românii la referendumul pe justiţie din 26 mai.

„6,5 mil de români au răspuns cu DA la cele două întrebări de la referendum. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ce a decis poporul. pentru a găsi cele mai bune proceduri, am decis să convoc partidele la consultări pe această temă. Ce a decis poporul trebuie pus în practică, în Constituţie. Se face în Parlament, în prima fază”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că a trimis invitaţiile către partidele parlamentare pentru zilele de marţi şi miercuri.

Ulterior, pe site-ul preşedinţiei au fost anunţate orele pentru consultări. Cel puţin pentru prima zi, preşedinţia a lansat invitaţiile în funcţie de rezultatele de la alegerile europarlamentare.

Programul consultărilor va fi următorul:

Marţi, 4 iunie 2019

Ora 12:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Miercuri, 5 iunie 2019

Ora 11:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
Ora 12:00 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Potrivit datelor BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.229.939 de participanţi, 5.864.980 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 5.745740 de răspunsuri au fost favorabile.

Iohannis: Cred că Opoziţia scrie ultimele fraze la monţiunea de cenzură

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că este oportună depunerea unei moţiuni de cenzură. „Cred că Opoziţia deja scrie la ultimele fraze din moţiunea de cenzură”, a mai spus el, iar „asperităţile” dintre PNL şi USR vor dispărea pe parcurs.

„Foarte clar că este oportună (o moţiune de cenzură - n.r.). Cum să nu fie oportună? După ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare cred că Opoziţia deja scrie la ultimele fraze din moţiunea de cenzură. Cel puţin aş face eu aşa”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că „aceste asperităţi vor dispărea pe parcurs”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, le-a reproşat miercuri liderilor USR-PLUS anunţurile făcute cu privire la o eventuală intrare la guvernare şi o candidatură proprie la alegerile prezidenţiale, apreciind că sunt calcule politice pentru a nu se eroda la guvernare.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a criticat, joi, la Adevărul Live, PNL subliniind că „Alianţa USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”.

Foto: Hepta

 

Citește și: