Adriana Mit
175 vizualizări 17 mai 2019

Preşedintele României a fost întrebat, vineri, la Timişoara, în cadrul unui eveniment organizat la Universitatea de Vest, dacă se gândeşte la un mecanism pentru stoparea plagiatului.

Astfel Klaus Iohannis a precizat că există astfel de mecanisme, doar că este nevoie şi de ajutorul statului.

„Mecanismul există, se numeşte autonomie universitară, foarte simplu. Până când acest mecanism de auto-antrenează, este nevoie şi de un pic de ajutor din partea statului. Cred că aici găsim principala problemă. Plagiatul nu există doar la noi, ci şi în altă parte, vorbesc de democraţiile consolidate, dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică, unii chiar cu o carieră briliantică în politică s-au oprit şi au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoţi. La noi hoţii s-au cocoţat în vârful statului şi acest lucru este posibil datorită toleranţei societăţii şi mediului universitar faţă de plagiat. Plagiatul este o formă de hoţie, dacă e tolerat”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a precizat că gândirea politicienilor din România este că se poate plagia.

„Gândirea politicienilor este că se poate. Sper să se termine cu acest s-a putut cât mai repede. Evoluţia este complexă, este de lungă durată, nu poate fi rezolvată doar să spui ok, să se termine cu plagiatul. Părerea mea personală este că cine a plagiat ar trebui să rămână fără titlul şi beneficiile obţinute în urma plagiatului. Şi acest lucru trebuie să îl facă universităţile care le-au emis. Până nu se ajunge la autocurăţire, problema nu se rezolvă. Cred că este interesul intim al universităţilor să respecte statutul şi eliminând nu plagiatul, ci plagiatorii”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Citește și: