Dragos Suciu
954 vizualizări 1 dec 2018

Pe Facebook a fost creat evenimentul ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, asumat de o revistă, prin intermediul căruia suporterii echipelor de fotbal anunţă că vor huidui jandarmii dacă vor defila la ceremonialul militar de la Alba Iulia.

”Pentru toate abuzurile făcute asupra suporterilor, pentru toate bătăile date jurnaliştilor, suporterilor, cetăţenilor acestei ţări, pentru toate înscenările pe care le-au făcut, începând cu 13-15 iunie 1990 şi continuând pe cele pe care le-am demascat deja, ianuarie 2012 şi protestele recente din Piaţa Victoriei, noi, Revista Ultra, anunţăm în mod oficial că Jandarmeria Română nu are ce căuta în cadrul defilării militare organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României. La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Dacă Jandarmeria Română nu va avea decenţa să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât şi în Bucureşti, vă invităm sa îi oferiţi ceea ce merită sau să vă întoarceţi cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleaşi degete pe care Florin Iordache le arată românilor”, se arată în descrierea evenimentului.

Reprezentanţii Jandarmeriei Alba vor defila, la fel ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în cadrul ceremonialului militar. Alături de ei vor defila poliţişti, pompieri, ofiţeri SRI şi militari, respectiv elevi ai şcolilor militare.

Politicienii şi societatea civilă, în schimb, îndeamnă la calm, considerând neavenite protestele de 1 Decembrie.

Întrebat de astfel de boicotări, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, în urmă cu două săptămâni, că ”trebuie să fii foarte meschin” şi să ai ”un suflet foarte mic şi negru” pentru a huidui efectivele de jandarmi la defilarea de Ziua Naţională.

”Am aflat cu jandarmeria că vor să se întoarcă cu spatele. Este un lucru al nostru. Nu vreau să fac educaţie. La noi toată lumea este în aceeaşi găleată (...) Eu despre Jandarmeria din Alba Iulia, pe care îi cunosc bine şi cu care colaborăm foarte bine, chiar foarte bine, nu aş putea să fac lucrul acesta. Poate la Bucureşti s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Aţi văzut, ştiţi prea bine cum se modelează imaginile, nu ţin partea nimănui. Aş vrea să văd şi eu să văd toate filmele, nu bucăţele pe care le-am văzut, am văzut mai mult poate decât aţi văzut dumneavoastră, dar aş vrea să difuzeze cineva toate filmele de acolo să se vadă cine în cine a dat. Ce e drept acolo au scăpat caii. Nu ţin partea nimănui. Să foloseşti 1 Decembrie pentru chestiuni de genul ăsta mi se pare că trebuie să fi foarte meschin şi să ai un suflet mic, mic, mic şi negru. Şi să te doară capul că te-ai născut. Trebuie să ai un suflet mic”, a spus Hava.

Primarul consideră că, dacă la Alba Iulia va boicota cineva jandarmeria, nu va strica sărbătoarea, deoarece nimeni nu îi va băga în seamă.

”Am mai auzit şi de chestiuni de genul ăsta, că vin unii să protesteze de nu ştiu unde. Domnule, chiar aici v-aţi găsit la 1 Decembrie, la 100 de ani, să protestaţi? O să vă bage cineva în seamă? Eu vă garantez că nu vă bagă nimeni în seamă! Decât că o să faceţi un gest mic, negru, amărât, gârbovit, sărbătoarea nu ne-o strică, că vor sta cu spatele la jandarmi (...) e problema lor. Nouă nu ne strică sărbătoarea. Nici măcar nu o să mă uit încolo”, a mai spus Hava.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre protestul anunţat pe Facebook pentru 1 decembrie, că Ziua Naţională trebuie să unească, nu să dezbine, fiind prea importantă pentru a fi organizate acţiuni de protest.

„Cred că măcar acum, când se apropie Ziua Naţională, ar trebui să dăm dovadă de mai multă unitate. Este o zi importantă pentru fiecare român, este o zi importantă pentru România, este important ce mesaj dăm generaţiilor următoare, ce mesaj dăm pentru celelalte state şi cred că toate aceste elemente trebuie să le aibă în vedere orice bun român. Fiecare are dreptul să fie nemulţumit, să meargă la proteste, dar eu cred că Ziua Naţională e prea importantă pentru noi ca să avem astfel de manifestări. Este ziua care trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, spunea Dăncilă.

Klaus Iohannis va participa, de la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului Unităţii Naţionale, iar 30 de minute mai târziu la ceremonialul militar, care se anunţă a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin tradiţie, parada este principalul punct de atractie al manifestarilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detasamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naţionale (Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forţelor Aeriene, Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii şi Comandamentul pentru Forţele pentru Operaţii Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) şi Serviciul Român de Informaţii.

De asemenea, vor participa la ceremonie 18 detaşamente de defilare pe roţi, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice.

Vor survola zona şi 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Soim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi şi formaţiuni pe jos şi îmbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arata Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

De asemenea, şi Familia Regală va ajunge în gara Alba Iulia, la ora 9.30, cu Trenul Regal, care va fi remorcat de locomotiva cu abur Pacific 231.065, construită în anul 1922.

Vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteţa Sa Regală Principele Radu, ASR Principesa Elena şi soţul ei, ES Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia şi ASR Principesa Maria.

Totodată, pe Facebook au fost create mai multe evenimente, prin care oamenii din toate colţurile ţării îşi anunţă prezenţa la Alba Iulia de 1 Decembrie.

”Milioane de români au luat drumul străinătăţii în căutarea unui trai decent. Li se spune „diaspora” (din limba greacă̆, „spora” – a împrăștia; „dia” – împrejur). Centenarul României trebuie să le fie dedicat și lor, oriunde s-ar afla în lumea largă. Î̂n aceste vremuri, Marea Unire înseamnă, mai presus de orice, uniunea românilor de pretutindeni în Capitala sufletului românesc, Alba Iulia. Pe 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de România, ne revedem la Alba Iulia să spunem într-un singur glas: La mulţi ani, România! Venirea noastră acasa, de peste tot din lume, va fi cel mai frumos cadou pe care îl putem face României. Măcar o dată la 100 de ani. Daţi de veste mai departe! Veniţi de 1 Decembrie la Alba Iulia, oriunde aţi fi în lumea largă, să transmitem lumii întregi că ne pasă de România”, se arată în descrierea ”Centenarul Diasporei: Pe 1 Decembrie 2018 ne vedem la Alba Iulia”.

Alt eveniment a primit denumirea ”Unirea 1 Decembrie 2018”, iar în descrierea sa este postat mesajul ”1 Decembrie 2018 : Marea Unire si înlăturarea sistemului criminal!”.

”Unioniştii din Bucureşti Merg la Alba Iulia de 1 Decembrie”, este alt eveniment creat pe Facebook.

”Pe 1 Decembrie, români din toată lumea vor fi la Alba Iulia pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, acolo unde înaintaşii noştri au realizat cel mai mare deziderat al poporului român. Acest eveniment unic în viaţa fiecărui om care a cântat vreodată „Deşteaptă-te Române!” nu trebuie ratat. Vom pleca pe data de 30 noiembrie, seara, din Bucureşti cu autocarul, urmând să ajungem pe data de 1 decembrie la Alba Iulia. Toată ziua o vom sărbători începând cu marşul unioniştilor care va pornii de la Gara Feroviară, exact aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştri acum 100 de ani”, se arată în descrierea lui.

La Alba Iulia, în minivacanţa de 1 Decembrie, sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori.

Citeşte şi Bătrâna Românie

Turiştii care vin la Alba nu pot intra cu maşinile în oraş: 10.000 LOCURI DE PARCARE, la ieşire din oraş

Reprezentanţii administraţiei locale au anunţat că în 1 decembrie accesul auto va fi limitat total, iar maşinile vor fi dirijate exclusiv către parcările temporare, de către poliţişti şi voluntari. Autobuzele vor ajunge în aceste zone, pentru a prelua turiştii şi pentru a-i duce aproape de ”zona zero” a desfăşurării evenimentelor, la interval de 15 minute.

Astfel, de la ora 7.00, intrările în municipiul Alba Iulia, dinspre Munţii Apuseni, Cluj-Napoca şi Sibiu sunt blocate, iar cei care nu vor să ajungă la manifestările dedicate Zilei Naţionale pot folosi şoseaua de centură sau alte rute ocolitoare.

Totodată, vor fi blocate artere foarte importante din cartierul Cetate, zonă în care vor avea loc majoritatea evenimentelor. În total, nu se va circula cu maşinile pe circa jumătate din străzile oraşului.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în jur de 10.000 de locuri de parcare au fost amenajate special pentru Ziua Naţională, pentru turiştii care vin să sărbătorească aici. Parcările s-au amenajat pe terenuri private.

”Au fost create şi 300 de locuri de parcare pentru autobuze”, a spus Gabriel Pleşa.Autorităţile se aşteaptă ca la Alba Iulia să vină de 1 Decembrie peste 100.000 de turişti, ceea ce înseamnă un record de vizitatori în ultimii ani, cu mult peste numărul total de locuitori.

Locurile de parcare sunt, însă, insuficiente pentru oamenii care locuiesc aici, mai ales la orele de vârf.

Programul manifestărilor de 1 Decembrie începe, de la ora 7.00, cu oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, la fel ca acum 100 de ani.

De la ora 8.00 are loc Marşul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe judeţe, Republica Moldova şi diaspora sunt aşteptaţi la un marş al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are şase kilometri, iar participanţii la marş vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore şi vor intona cântece patriotice.De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

La ora 10.45, în faţa Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 12.30 va avea loc sfinţirea Monumentului Unităţii Naţionale. Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului, iar apoi va participa la parada militară.În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară şi cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii şi un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai şi orgă.

Citește și: