Vasile Magradean
13879 vizualizări 6 mar 2019

Avocatul Marius Sorin Moldovan, apărătorul lui Konstantinos Passaris, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în cazul acestuia au fost încălcate drepturile omului în perioadele de detenţie de la Penitenciarele Jilava şi Craiova.

”Clientul meu a reclamat la CEDO tratamentul inuman de care a avut parte în Penitenciarele Jilava şi Craiova, ne aflăm în faza necontencioasă, în care părţile pot ajunge la înţelegere. S-a comunicat plângerea autorităţilor române care au analizat-o, iar Statul Român a făcut o ofertă de despăgubiri în valoare de 13.500 de euro. Am discutat, marţi, cu clientul meu, dar acesta a refuzat, în principiu, oferta, astfel că vom ajunge la proces. La CEDO s-au reclamat abuzurile foarte mari, a fost legat de pat timp de doi ani, a avut lumină zi şi noapte în celulă, nu a avut intimitate. Negreşit i s-au încălcat drepturile omului”, a spus Moldovan.

 

 

Potrivit acestuia, refuzul ofertei a avut la bază faptul că în alte cauze similare, despăgubirile au fost mult mai mari, şi faptul că era nevoie să se ţină cont de faptul că Passaris este cetăţean grec iar sumele trebuie raportate la nivelul de trai din Grecia.

Konstantinos Passaris a fost condamnat în anul 2003 la închisoare pe viaţă, fiind acuzat de comiterea unui dublu asasinat şi a unui jaf armat în noiembrie 2001 la o casă de schimb din Bucureşti.

Acesta fusese condamnat şi în Grecia pentru cinci crime.

Passaris îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Gherla unde este încarcerat.

De ce a fost condamnat Passaris, cu executare, pentru jaful din Galaţi. Ce scrie în motivarea judecătoriei

 

Passaris, FIARA DIN BALCANI, condamnat pe viaţă

Konstantinos Passaris, supranumit şi "Fiara din Balcani", condamnat la detenţiune pe viaţă pentru de uciderea a două persoane, a fost găsit vinovat şi pentru un jaf armat comis, pe 13 noiembrie 2001, la o casă de schimb valutar din Galaţi.

La aproape 14 ani de la atac, pe 22 iunie, Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe cetăţeanul grec la şase ani de închisoare pentru tâlhărie.

"Instanţa va observa conduita sa (Konstantinos Passaris- n.r.) de recunoaştere şi regret a faptei săvârşite şi o va avea în vedere la individualizarea pedepsei, dar în raport de faptă săvârşită, acţionând la adăpostul întunericului şi având asupra sa o armă de foc, va constata că unicul mod de îndreptare şi reinserţie socială este executarea efectivă a unei pedepse cu închisoarea. Prin urmare, va face aplicarea articolului 396 alineatul 10 Cod de procedură penală, în sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege", se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Galaţi.

 De asemenea, instanţa a decis să-i aplice lui Passaris o pedeapsă "orientată spre minimul special în considerarea faptului că inculpatul a avut o atitudine de recunoaştere, iar de la data săvârşirii faptei au trecut mai bine de 13 ani, perioadă de timp ce a avut ca rol estomparea oprobriului public generat la acea vreme, de o faptă cu o frecvenţă foarte rară în România"

Judecătoria Galaţi a constatat şi că fapta comisă la casa de schimb valutar din Galaţi este concurentă cu faptele pentru care Konstantinos Passaris a fost condamnat la detenţiunea pe viaţă, în 30 iulie 2003.

Astfel, instanţa a contopit pedeapsa de 6 ani de închisoare dată pentru tâlhărie, cu pedepsele de 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, 10 ani de închisoare pentru tâlhărie, 10 ani de închisoare pentru contrabandă şi cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru omor calificat şi omor deosebit de grav, urmând ca cetăţeanul grec să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv detenţiunea pe viaţă.

Judecătoria Galaţi a dispus şi ca Konstantinos Passaris să plătească 43.675 de lei către Casa de schimb valutar Nova 2000 Galaţi şi 50.000 de lei către asigurător.

Reprezentanţii casei de schimb valutar au contestat decizia Judecătoriei Galaţi, iar apelul se va judeca pe 18 septembrie la Curtea de Apel Galaţi.

Passaris nu a fost adus în faţa Judecătoriei Galaţi, refuzând să fie prezent la proces şi declarând că recunoaşte faptele pentru care a fost trimis în judecată şi doreşte să fie judecat în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 noiembrie 2001, Konstantinos Passaris, împreună cu o altă persoană, rămasă neidentificată, purtând cagule pe cap şi înarmaţi cu arme de foc au intrat în sediul Casei de schimb valutar Nova 2000 Galaţi de unde au sustras 93.675 de lei (în lei şi valută).Anchetatorii susţin că, cetăţeanul grec a ajuns în România, prin trecerea frauduloasă a frontierei, în a doua jumătate a anului 2001, având asupra sa două arme de foc şi muniţia aferentă. Iniţial a locuit în Bucureşti, iar, în octombrei- noiembrie 2001 a locuit la nişte prieteni în Galaţi.

"Pentru obţinerea de venituri ilegale, inculpatul şi prietenii acestuia au hotărât să sustragă bani de la o casă de schimb valutar, ştiut fiind faptul că în incinta unor asemenea locaţii se găsesc sume mari de bani, în lei şi valută şi nici nu aveau un sistem de pază forte bine pus la punct (limitându-se doar la gratii). Pentru a pune în aplicare această hotărâre, inculpatul Konstantinos Passaris a localizat casa de schimb valutar NOVA 2000 Galaţi, după ce a schimbat valută la această unitate, însă nu a putut comite furtul imediat întrucât nu avea un plan prestabilit şi nu cunoştea în amănunt locaţia", se arată în motivarea Judecătoriei Galaţi.

Conform anchetatorilor, Passaris a supravegheat în mai multe zile casa de schimb valutar şi a trimsi un apropiat pentru a verifica programul de lucru al unităţii, persoanele care lucrează acolo, intrarea şi sistemele de pază.

"În baza informaţiilor obţiunute, inculpatul Konstantinos Passaris a stabilit mai multe planuri de acţiune, luând în calcul atât situaţia când ar fi găsit la faţa locului mai mulţi angajaţi (operator, operator/paznic), dar şi situaţia când uşa care perimite accesul către încăperea cu seiful ar fi fost închisă şi asigurată, moment în care ar fi recurs la spargerea geamului", conform documentului citat.

 Pe 13 noiembrie 2001, în jurul orei, 18.30, cetăţeanul grec, împreună cu un apropiat, înarmaţi cu două pistoale marca SZ-99 compact- G şi cu cagule pe cap, au intrat în casa de schimb valuntar şi i-au ameninţat pe cei doi angajaţi prezenţi în sediul unităţii.

"În continuare cei doi autori au urmat planul deja stabilit, respectiv inculpatul Konstantinos Passaris să menţină ameninţările cu arma asupra celor doi martori, fără să vorbească pentru a nu atrage atenţia asupra faptului că era cetăţean străin, iar celălalt autor i-a cerut martorei să deschidă seiful", se mai arată în motivare.

Astfel, cei doi inculpaţi au sustras din seif 93.675 de lei (în lei şi valută). Conform anchetatorilor, atacul a durat 1-2 minute, după care cei doi au fugit cu o maşină parcată pe Faleza Dunării.

Passaris şi complicele său au împărţit banii, iar apoi au plecat spre Capitală.

În acest caz, împotriva lui Konstantinos Passaris s-a început urmărirea penală, pe 21 ianuarie 2003, pentru tâlhărie, dosarul fiind sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, conform motivării sentinţei prin care cetăţeanul grec a fost condamnat la 6 ani de închisoare. O lună mai târziu, procurorii i-au prezentat materialul de urmărire panală lui Passaris, dar acesta nu a fost trimis ulterior în judecată.

Conform documentului citat, printr-un referat din 28 decembrie 2004, anchetatorii au propus extinderea cercetărilor faţă de cetăţeanul grec pentru infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, iar pe 5 ianuarie 2005, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi-a declinat competenţa către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi.

 După aproape şapte ani, la 3 octombrie 2011, DIICOT Galaţi a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Konstantinos Passaris pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi neînceperea urmăririi penale pentru aceeaşi infracţiune pentru cel de-al doilea autor al atacului, rămas neidentificat, şi disjunge cauza şi îşi declină competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru continuarea cercetărilor pentru infracţiunea de tâlhărie.

Cetăţeanul grec a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi pe 10 octombrie 2013 şi pe 17 februarie 2014, iar în 12 noiembrie 2014 acesta a fost trimis în judecată, în cele din urmă, pentru tâlhărie calificată.

Passaris, supranumit şi "Fiara din Balcani", a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casă de schimb valutar din Bucureşti şi a unei gărzi de corp. Passaris a fost condamnat la detenţie pe viaţă şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Gherla.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Passaris şi o româncă au intrat în casa de schimb valutar şi de amanet "Le Petit Bijou", situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din Bucureşti. Cei doi angajaţi aflaţi în acel moment în sediu au fost împuşcati în cap, după care asasinii au luat toţi banii găsiţi - valută şi lei, în total 567 de milioane de lei vechi.

Passaris a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. El a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni în urma unei descinderi în forţă într-un apartament pe care grecul îl închiriase. Passaris era căutat prin Interpol din iunie 2001, pentru crimă şi pentru implicare în alte infracţiuni cu violenţă comise în Grecia.

Citește și: