Firuta Flutur
4863 vizualizări 8 mar 2019

Procurorii din cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) au dispus urmărirea penală faţă de Laura Codruţa Kovesi, pentru constituire de grup infracţional organizat şi cinci infracţiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participaţiei improprii.

"Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfăşurată, prin ordine si dispoziţii date, grupul infracţional iniţiat de doi procurori şi un ofiţer de poliţie judiciară, la care au aderat alţi trei procurori şi un alt ofiţer de poliţie judiciară, iar aceştia ar fi acţionat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals", arată reprezentanţii SIIJ.

Ordinele şi dispoziţiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiaşi persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală.

Totodată, a fost admis şi un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul DNA, ordin prin care ar fi fost încălcate dispoziţiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanţele de judecată numai a suporturilor care conţin convorbirile relevante în cauză.

ACUZAŢIILE care i se aduc lui KOVESI

Cinci persoane, trimise în judecată la îndemnul lui Kovesi

De asemenea, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispoziţiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanţei prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul DNA - Structura Centrală, Kovesi l-ar fi determinat pe un procuror şef de secţie să confirme, fără vinovăţie, un rechizitoriu nelegal şi netemeinic.

Astfel, au fost trimise în judecată cinci persoane, despre care un număr de trei procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată.

Joi, procuroii SIIJ i-au adus la cunoştinţă fostului procuror-şef DNA acuzaţiile care i se aduc.

Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub acuzare în dosarul procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti. În acest dosar, cei doi sunt sub control judiciar. Mircea Negulescu este cercetat pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului şi complicitate la represiunea nedreaptă, iar Lucian Onea, pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului, represiunea nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Ambele dosare au legătură cu Sebastian Ghiţă

În fapt, cei doi sunt acuzaţi că au constrâns anumiţi martori să facă sesizări şi tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept ”mită electorală”. Cei doi, alături de alţi procurori din cadrul DNA Ploieşti, sunt acuzaţi şi de constituire de grup infracţional organizat.

Este al doilea dosar în care Kovesi este urmărită penal, primul fiind cel în care omul de afaceri Sebastian Ghiţă o acuză că i-a cerut bani pentru extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia, fostul procuror-şef DNA fiind cercetat pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Primul dosar a fost deschis în decembrie 2018.

Gheorghe Popovici, procurorul care a executat dispoziţiile lui Kovesi

Procurorul la care se referă acuzaţiile din noul dosar al lui Kovesi este Gheorghe Popovici, fost procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, care l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Sebastian Ghiţă, alături de alte patru persoane, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Ceilalţi trei procurori care ar fi precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată a dosarului sunt Călin Nistor, Dănuţ Volintiru şi Marius Iacob.

În dosar, fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis. Alături de el, au mai fost trimişi în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru la data faptelor şef al IPJ Prahova, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie şi Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Pe 14 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat pentru toate capetele de acuzare atât pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, cât şi pe ceilalţi inculpaţi, pe motiv că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

Actualul şef DNA Călin Nistor a cerut revocarea lui Gheorghe Popovici din funcţia de procuror la Direcţia Naţionale Anticorupţie, însă, în şedinţa din 14 februarie 2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să admită solicitarea lui Popovici de încetare a activităţii la DNA şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, iar astfel cererea lui Călin Nistor a rămas fără obiect.

 

Citește și: