Gandul.info
Mihaela Gidei
2086 vizualizări 21 nov 2017

"Avem o decizie care a produs câteva efecte dar care nu se reflectă în acvitatea DNA. Aceste efecte nu sunt neapărat chestiuni ce ţin de activitatea DNA ci vizează întreaga societate. Până anul trecut, în rechizitoriile pe care DNA le-a întocmit doar pe abuz în serviciu, sechestrele au fost de 263 milioane de euro. În acest an, ca urmare a deciziei CCR, 245 de dosare au fost clasate, circa 188 milioane de euro, care au fost prejudiciu, rămân nerecuperate şi aceste fapte nu mai pot fi investigate. (..) O simplă decizie a CCR a scos din buzunarele cetăţenilor români 188 milioane euro, a declarat Laura Codruţa Kovesi la o dezbatere privind legile justiţiei.

Decizia la care se referă şeful DNA datează din iulie 2016, când CCR a recomandat ca sintagma ''în mod defectuos'' să fie înlocuită cu ''prin încălcarea legii''.

Procurorul şef al DNA a făcut referire şi la teama funcţionarilor de a semna anumite documente, precizând că "atunci când un funcţionar cumpară materiale pentru primărie şi greşeşte în aşa fel încât cumpară la preţuri de 800% nu e o simplă greşeală".

"Vedem că această discuţie (n.r. referitoare la abuzul în serviciu) a apărut brusc acest an. Mai exact, anul trecut când a fost decizia CCR. (..) Dacă într-un an, DNA, în dosare în care reuşeste să strângă probe, pune sechestre de 260 milioane euro, putem să ne imaginăm care este valoarea reală a pagubelor în domeniul achiziţiilor", a mai spus Kovesi.

Şefa DNA susţine că, în ultima perioadă, s-a încercat intimidarea procurorilor, precizând că aceştia pot reacţiona prin exprimarea punctelor de vedere, lăsând să se înţeleagă că modificarea legilor ar duce la intervenţia politicului în activitatea procurorilor.

"Simţim cu toţii, de cel puţin peste un an şi jumatate, că suntem în asalt, un asalt care se manifestă prin hărţuiri, încercări de intimidare, critici, uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake news iar noi nu putem să reacţionăm decât instituţional. (..) Putem trage un semnal de alarmă, să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte şi adoptă legi în sensul ăsta, dacă statul român doreşte ca miniştri, secretari de stat şi persoane care deţin funcţii politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul Justiţiei va fi colegul lor de partid şi trimite Inspecţia peste procurori, dar mai mult nu putem face", a precizat Kovesi.

Citește și: