106 vizualizări 27 mar 2019

„Se negociază (la Bruxelles n.r.) profesionalismul celui care trebuie să deţină această funcţie. Din perspectiva comisiei tehnice, am fost prima. În urma audierilor din Parlament, din nou, am fost prima. Aştept rezultatul acestor discuţii dintre Parlament şi Consiliu. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba. Am ieşit prima. Aştept rezultatul acestor negocieri”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşire din sediul CSM, unde au fost discutate două acţiuni disciplinare pe numele ei.

Precizările vin în contextul în care a doua rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european va avea loc miercuri, la Strasbourg, după ce discuţiile de săptămâna trecută s-au încheiat fără niciun rezultat.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Citește și: