Maria MANOLIU
1164 vizualizări 31 oct 2011

Peste 700 de taximetrişti vor protesta marţi, între orele 10 şi 15, în Piaţa Constituţiei din Capitală. Potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Taximetriştilor Independenţi, Gabriel Stăvilaru, "mitingul este autorizat de Primăria Capitalei iar la el vor participa marea majoritatea a firmelor de transport dar şi taximetrişti independenţi. Şi-au anunţat participarea peste 700 de taximetrişti, dar vor fi mai mulţi".

Printre revendicările taximetriştilor se numără revenirea la tariful minim de 1,95 de lei pe kilometru, practicat în 2008, reintroducerea tarifului extraurban, prin care se combate concurenţa neloială, eliminarea obligativităţii dispecerizării, amenajarea şi amplasarea staţiilor de taximetre numai pe domeniul public şi salarizarea personalului angajat conform programului de lucru solicitat. În cazul în care revendicările taximetriştilor nu vor fi soluţionate, aceştia susţin că pe data 15 noiembrie vor organiza un marş de protest prin toată Capitala. Traseul va fi aprobat de Primăria Capitalei şi va fi comunicat ulterior bucureştenilor.

Gabriel Stăvilaru: "Unele dispecerate ne cer şi câte 100 de euro pe lună"

Preşedintele Uniunii Naţionale a Taximetriştilor Independenţi, Gabriel Stăvilaru a explicat pentru gândul de ce taximetriştii şi-au redus singuri tarifele la 1,39 lei pe kilometru şi de ce cer acum revenirea la cel practicat în 2008, adică la un tarif minim de 1,95 de lei pe kilometru. Tariful maxim este de 3,5 lei pe kilometru.

"În Capitală îşi defăşoară activitate şi firme înregistrate în Bragadiru, Popeşti Leordeni, Frumuşani sau Clinceni în condiţiile în care numărul celor transportaţi a rămas acelaşi. Din cauza concurenţei neloiale am fost obligaţi să micşorăm tarifele. Mai mult, există dispecerate ale firmelor de transport şi dispecerate care nu practică activitatea de taximetrie, nu au investiţii, decât în salariaţi şi sedii, şi care îi dispecerizează pe cei care nu sunt autorizaţi să-şi defăşoare activitate pe raza municipiului Bucureşti. Unele dintre aceste dispecerate cer şi cîte 100 de euro pe lună pentru o maşină şi asigură comenzi celor care plătesc".

Stăvilaru susţine că la această situaţie s-a ajuns din cauza legislaţiei neclare şi stufoase. "În urmă cu un an, după un miting organizat de noi, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a interzis firmele care nu au fost autorizate să-şi desfăşoare activitate pe raza Capitalei. În Monitorul Oficial s-a publicat că n-au voie să-şi desfăşoare activitatea cu caracter permanent. Din acest motiv ne confruntăm acum cu concurenţa neloială", a declarat liderul SNTI.

Primăria Capitalei: "Tarifele sunt stabilite de transportatori"

Primăria Capitalei, prin biroul de presă, ne-a precizat că tarifele actuale au fost stabilite de către companiile de taximetre şi că deja a amenajat pentru acestea 124 de staţii care însumează 1.000 de locuri de parcare.

"Primăria Municipiului Bucureşti a respectat întreaga legislaţie în ceea ce priveşte stabilirea şi modificarea tarifelor practicate de transportatorii de taxi autorizaţi pe raza municipiului Bucureşti. Listele de tarife sunt stabilite de către transportatori şi vizate de Autoritatea de Autorizare din cadrul Primăriei Capitalei. Mai mult, Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei a luat act de solicitarea taximetriştilor şi a transmis Comisiei de Industrie şi Servicii din cadrul Camerei deputaţilor propunerea de modificare a Legii taximetriei. În ceea ce priveşte înfiinţarea staţiilor de taxi, menţionăm că s-au amenajat pe domeniul public 124 de staţii pentru taximetre, însumând 1.000 de locuri. Acestora li se adaugă şi staţiile de pe domeniul privat din zona centrelor comerciale şi a hotelurilor", se arată în comunicatul PMB.

Citește și: