Gandul
11207 vizualizări 10 dec 2019

Până acum, marcajele referitoare la proprietăţile necesare în condiţii de iarnă lipseau, dar noua etichetă va deveni obligatorie pentru toate tipurile de cauciucuri vândute începând cu luna mai a anului 2021, scrie autoexpert.md.

Informaţiile de pe noile etichete ajută în cazul în care doreşti să compari mai multe modele de anvelope şi vor fi extrem de folositoare în cazul achiziţiilor online. În zona europei centrale, informaţiile despre aderenţa pe carosabil ud şi zăpadă sunt esenţiale în vederea siguranţei la volan, în timp ce pentru zonele nordice sunt mai importante informaţiile despre aderenţa pe gheaţă.

În prezent, potrivit reglementărilor actuale, toate anvelopele pentru vehicule de pasageri şi autoutilitare trebuie să conţină un abţibild pe care este indicată aderenţa pe carosabil umed, zgomotul la rulare şi impactul asupra consumului de combustibil.

„ Anvelopele proiectate pentru iarna central-europeană sunt complet diferite faţă de cele proiectate pentru iernile nordice. Aderenţa pe carosabil umed şi pe gheaţă sunt caracteristici care se exclud reciproc; consumatorul poate ajunge să achiziţioneze anvelope neadecvate dacă informaţiile de pe etichetă nu sunt corecte”, spune Jarmo Sunnari, Manager of Standards, Regulations and Approvals al producătorului de anvelope Nokian.

La început, marcajul pentru aderenţa pe gheaţă va fi folosit doar pentru anvelopele destinate transportului de pasageri, în timp ce marcajul pentru aderenţa pe zăpadă este disponibil pentru anvelopele pentru microbuze, camioane uşoare, camioane şi autobuze. Marcajele se bazează pe standarde şi reglementări internaţionale.

Restul special de aderenţă pe gheaţă este acum în curs de standardizare la ISO, iar aderenţa pe zăpadă se referă la reglementările ECE ale ONU.

Citește și: